ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ενέργεια: Στο δεύτερο στάδιο συναγερμού για το φυσικό αέριο η Γερμανία
Η Γερμανία εισέρχεται στη φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Η Γερμανία εισέρχεται στη φάση 2 (εκ των τριών επιπέδων) του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και των υψηλών τιμών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.
Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει τρία επίπεδα:
της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο είχε ήδη ενεργοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου και προβλέπει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης στην προμήθεια του αερίου,
του συναγερμού, στο οποίο εισέρχεται πλέον η Γερμανία,
της έκτακτης ανάγκης.
Το «στάδιο συναγερμού» της φάσης 2 σηματοδοτεί ότι η γερμανική κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Η ενεργοποίησή του προβλέπεται όταν διακόπτεται η προσφορά φυσικού αερίου ή ακόμη και όταν «μια ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση για αέριο μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης».
Σύμφωνα με το σχέδιο της φάσης 2, το Βερολίνο θα παράσχει μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Όπως μετέδωσε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου συνεπάγεται μάλλον ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.
Στο τρίτο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο συνδυάζεται με μείωση της προσφοράς και παρά τη λήψη μέτρων, η προσφορά δεν επαρκεί οπότε και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν οι καταναλωτές». Εν ολίγοις, θα έχουν προτεραιότητα τα νοικοκυριά της Γερμανίας, τα νοσοκομεία και γενικώς όποιος φορέας καλύπτει ζωτικές ανάγκες, ενώ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η βιομηχανία.
Ενέργεια: Στο δεύτερο στάδιο συναγερμού για το φυσικό αέριο η Γερμανία-1
Γερμανία: Αυξάνει τον συναγερμό για ενέργεια
«Οικονομική επίθεση από Πούτιν»
«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας: Η περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου είναι μια οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή «σπάνιο αγαθό» στη Γερμανία. Διαβεβαίωσε ότι η παροχή αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ψευδής εντύπωση ασφάλειας».
Όπως ανέφερε, «πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου – τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας». Υπογράμμισε εξάλλου ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια – με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.
Ενέργεια: Στο δεύτερο στάδιο συναγερμού για το φυσικό αέριο η Γερμανία-2
Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς λευκό καπνό για πλαφόν στο αέριο
Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στη λανθασμένη υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και στην έλλειψη έτοιμων λύσεων στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Αυτό τώρα μας εκδικείται. Είναι οι αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας που μας έφεραν σε αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.
Η ενεργοποίηση του δεύτερου επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ, ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά στην λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.
Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.
Ενέργεια: Στο δεύτερο στάδιο συναγερμού για το φυσικό αέριο η Γερμανία-3
ΔΟΕ: Η Ευρώπη να ετοιμάζεται για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου
Με την κατάσταση να επιδεινώνεται με το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας από την Gazprom, η Γερμανία, όπως και οι Ολλανδία και Αυστρία, έχουν ήδη επαναφέρει σε λειτουργία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που κάνουν χρήση άνθρακα.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε (μεταξύ άλλων εφημερίδων) στην «Κ» την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τις ανησυχίες της Κομισιόν για την εξέλιξη αυτή. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση για να προχωρήσουμε προς τις μορφές ενέργειας του μέλλοντος και να μην έχουμε μια οπισθοδρόμηση στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα», επισήμανε.
Παράλληλα, ο (Φιλελεύθερος) υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ έθεσε θέμα επαναλειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Πρόκειται για πολιτική στην οποία αντιτάσσονται σθεναρά οι Πράσινοι (που ανήκουν και αυτοί στον κυβερνητικό συνασπισμό) και που μέχρι πρότινος εθεωρείτο πολιτικά ανέφικτη.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2025 | 08:56
Άλλαξε η ώρα στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.10.2025 | 08:50
Γερνάει η γεωργία στην Ευρώπη και την Ελλάδα– Μόλις το 12% οι νέοι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2025 | 08:33
Φωνή, δράση, συμμετοχή: Η Συμπαράταξη Λαρισαίων στο 5ο Φεστιβάλ Νεολαίας - ΒΟΛΟΣ | 26.10.2025 | 08:29
ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ-Εργαζόμενος κινδυνεύει να χάσει το μάτι του - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 26.10.2025 | 08:19
Απίστευτα σκηνικά : Οι παίκτες της Καβάλας «έστειλαν» τον τερματοφύλακά τους στην κερκίδα μετά τα τραγικά του λάθη (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2025 | 08:10
Επίθεση από κουκουλοφόρους κατά του Μάκη Βορίδη και της οικογένειας του σε εστιατόριο στην Κρήτη – Πέταξαν αυγά και πέτρες - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2025 | 07:56
Σήμερα η κηδεία της μητέρας του Κώστα Αγοραστού, Αλεξάνδρας - ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2025 | 07:50
Άγιος Δημήτριος: Ο βίος του αριστοκράτη από τη Θεσσαλονίκη που έγινε Άγιος από την Εκκλησία μας
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.10.2025 | 09:52
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 25.10.2025 | 23:57
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 51 ετών - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 21:39
Τεράστια νίκη για την ΑΕΛ στις Σέρρες επί του Πανσερραϊκού (0-2) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 17:17
Στάθηκε όρθια με 10 παίκτες η Νίκη Βόλου στο Καυταντζόγλειο (0-0) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 20:49
Πως η Ελλάδα λόγω του εμβολίου για τη βρουκέλωση έχασε τη δυνατότητα να πουλά φρέσκο γάλα σε αντίθεση με την Ιταλία - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 20:52
Τρομερή νίκη του ΑΣΚ σε ματς θρίλερ με τρίποντο στο τέλος (75-73) (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 17:26
«Άλωσε» την Καβάλα η Αναγέννηση και πλησίασε στον πόντο την κορυφή (2-3) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 13:55
Αξιέπαινη πράξη: Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου θα παρελάσουν στην ξεχασμένη Αργιθέα την Τρίτη






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed