ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Χρ. Τριαντόπουλος: Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα - Αρχικός προϋπολογισμός 185 εκατ. ευρώ
Την έγκρισή της έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα
Χρ. Τριαντόπουλος: Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα - Αρχικός προϋπολογισμός 185 εκατ. ευρώ
Την έγκρισή της για το έργο «Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων» έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022. Το έργο, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 185,5 εκατ. ευρώ, έχει ως κύριο σκοπό την άρδευση αγροτικών εκτάσεων δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.
Το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς εξασφαλίζει για τους αγρότες αρδευτικό νερό με χαμηλό κόστος, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν απρόσκοπτα τις καλλιέργειές τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το εισόδημά τους. Ταυτόχρονα συμβάλλει στον εθνικό στόχο αποκατάστασης της καλής κατάστασης των υπογείων υδάτων της περιοχής, περιορίζοντας σημαντικά την υπεράντληση και αντικαθιστώντας τις απαιτούμενες ποσότητες με επιφανειακά ύδατα που θα συγκεντρώνονται στον ταμιευτήρα. Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη και περιλαμβάνει τέσσερα έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής. Επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, η οποία αναμένεται εντός του καλοκαιριού.
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είχαμε μία ιδιαίτερα σημαντική θετική εξέλιξη για τη Θεσσαλία, καθώς η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή -μέσω ΣΔΙΤ- του φράγματος Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, δικτύων διανομής νερού και συνοδών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 185,5 εκατ. ευρώ - που είναι χαμηλότερο από τις πρώιμες εκτιμήσεις. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού άρδευσης για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τη διαχείριση των υδατικών πόρων τόσο στην περιοχή, όσο και ευρύτερα. Έτσι, βελτιώνεται το εισόδημα των αγροτών μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ δημιουργούνται πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημα.
Πραγματοποιήθηκε, συνεπώς, ένα κομβικό βήμα για ένα σημαντικό έργο υποδομής, η ανάγκη του οποίου κατέστη -σε όλους μας- ξεκάθαρη την επόμενη ημέρα των πλημμυρικών φαινομένων και των καταστροφών που προέκυψαν από τον μεσογειακό κυκλώνα ‘Ιανό’ το 2020. Ένα αποτέλεσμα της στενής προεργασίας και προετοιμασίας από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό την καθοδήγηση, φυσικά, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η στενή συνεργασία όλων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και προσαρμογής στην κλιματική κρίση και στη Θεσσαλία - όπως και σε ολόκληρη τη χώρα. Η Κυβέρνηση προχωρά ένα σημαντικό έργο υποδομής με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή της Λάρισας, τη Μαγνησία, αλλά και την υπόλοιπη Θεσσαλία».
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2025 | 16:24
Τα τρακτέρ της Καρδίτσας και των Φαρσάλων στο δρόμο - ΜΑΤ απέκλεισαν την πρόσβαση στον Ε-65 - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 16:10
Στήθηκε το μπλόκο των αγροτών της Λάρισας στον κόμβο της Γυρτώνης - Με τα πόδια στην ΠΑΘΕ (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2025 | 12:14
Η κυβέρνηση μας εξαναγκάζει να αφήνουμε τα ζώα μας και να βγούμε στον δρόμο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2025 | 12:12
Στη Βουλή αύριο το αγροτικό με ερώτηση Ανδρουλάκη - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 11:56
Δήμος Λαρισαίων: Απρόσκοπτη η λειτουργία και οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης στο Χατζηγιάννειο - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 11:33
Επίσκεψη Κουρέτα στο Πανεπισημιακό για την προμήθεια νέου υπερσύγχρονου αξονικού (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 10:33
ΜΟΔ Λάρισας: Υπάλληλος επιχείρησης κακοποίησε σεξουαλικά πεντάχρονο παιδί - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2025 | 10:21
Υπερκορεσμένος ο χώρος των φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.01.2025 | 10:10
Τακούδης: Χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη!(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2025 | 21:54
Εταιρεία φωτοβολταϊκών έχει αποκόψει την πρόσβαση αγροτών στα χωράφια τους στο Ζάππειο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2025 | 09:34
Στη Λάρισα ο ένας τυχερός στα 5άρια του Τζόκερ - Κέρδισε 100.000 ευρώ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.01.2025 | 10:22
Βουλιάζει στα χρέη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία -Απειλείται με χρεοκοπία - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2025 | 13:59
Μάρτυρας-κλειδί στις έρευνες για τον Βασίλη – Έκκληση Τσούκαλη να εμφανιστεί η γυναίκα που τον είδε τελευταία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2025 | 18:46
Σοκ στη Λάρισα- Δυο αδέλφια αποπλάνησαν ανήλικη - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2025 | 11:01
Λάρισα: Πλήρωσε το “χειρουργείο” της εγγονής 15.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2025 | 12:13
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών ο Βασίλης Στατήρης