ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ιστορική συμφωνία στην ΕΕ: Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές μέχρι το 2024 -πλήγμα για την Apple
Ποιες συσκευές θα αφορά και πότε εφαρμόζεται

Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτως τι μάρκας είναι.
Σε μια ιστορική απόφαση και μια παγκόσμια πρωτοτυπία, οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και τoυ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν σήμερα επί της αρχής να εφαρμοστούν κοινοί φορτιστές για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το φθινόπωρο του 2024.
Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτως τι μάρκας είναι.
Η απόφαση αυτή επηρεάζει φυσικά την Apple, τη μόνη ουσιαστικά εταιρεία η οποία έχει δικούς της φορτιστές με καλώδια τύπου Lightning. H Αpple έχει, εξάλλου, εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή της στο σχέδιο αυτό, το οποίο έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι πριν από παραπάνω από μια δεκαετία.
Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.
Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptop) θα πρέπει και αυτοί να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά θα έχουν μια περίοδο χάριτος 40 μηνών (κάτι παραπάνω από 3 χρόνια) μετά το 2024 για να προσαρμοστούν.
Τέλος η πώληση του φορτιστή ξεχωριστά από το κινητό
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών στους καταναλωτές, έτσι ώστε να γνωρίζουν αν είναι συμβατοί οι τωρινοί φορτιστές τους.
Ένα άλλο σημείο που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των κατασκευαστών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ρητά στην οδηγία της ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της. Κάποιες εταιρείες (ειδικά η Apple) πωλούν ξεχωριστά gadgets, όπως φορτιστές και ακουστικά.
«Χάρη στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε σήμερα το πρωί, οι καταναλωτές θα κάνουν οικονομία σχεδόν 250 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι με τις νέες αυτές οδηγίες ο κόσμος θα χρησιμοποιεί περισσότερο τους παλιούς του φορτιστές αντί να αγοράζει καινούργιους. Υπολογίζεται ότι οι πεταμένοι φορτιστές αγγίζουν τους 11.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η ασύρματη φόρτιση.
Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν το 2018 είχαν θύρα USB micro-B, το 29% είχε θύρα USB-C και το 21% χρησιμοποιούσε καλώδιο Lightning.
Μετά το καλοκαίρι, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 09:27
Κόκκαλης: «Τα υπέρογκα και μη ανταποδοτικά τέλη ελλιμενισμού πνίγουν τη μικρή παράκτια αλιεία» - ΕΛΛΑΔΑ | 04.05.2026 | 09:20
Ο φετινός Μάιος θύμισε 1987: Το καιρικό παράδοξο, από το χιόνι στους 28 βαθμούς μέσα σε λίγες μέρες - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2026 | 09:14
Που γιόρτασε τα γενέθλια του ο Δημήτρης Κουρέτας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 09:09
Αποκτά κέντρο τραύματος το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 04.05.2026 | 09:05
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026 - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 08:58
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2026 | 08:55
Ημερίδα «Έξυπνη Γεωργία και Καινοτομία: Η Νέα Εποχή στον Αγροτικό Τομέα» στο δημαρχείο Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 08:48
Χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί της Δευτέρας στην ΠΕ Λάρισας, χωρίς παγετό
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2026 | 13:28
Αναστατωμένοι αγρότες στο Ν. Καρδίτσας από «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2026 | 13:21
Ισχυρό χαλάζι έπεσε στην πόλη της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ +video) - ΒΟΛΟΣ | 03.05.2026 | 13:09
«Είχε 8 μποφόρ»: Ο ήρωας καπετάνιος της Αλοννήσου περιγράφει πως μετέφερε εν μέσω κακοκαιρίας βρέφος στο νοσοκομείο του Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:32
Με μεγάλη συμμετοχή ο 15ος Ιπποκράτειος λαϊκός αγώνας δρόμου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:56
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.05.2026 | 10:56
Ο φόβος των αγροτών της Θεσσαλίας είναι πλέον να μην έχουμε λίβα μέσα στο Μάη... - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 03.05.2026 | 20:06
Καιρός: Συναγερμός για διαδοχικά κύματα καύσωνα λόγω επανεμφάνισης του φαινομένου El Nino - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.05.2026 | 11:43
«Δεν θέλω να ξανανιώσω σφίξιμο στην καρδιά με κάθε σταγόνα βροχής»: 300.000 Έλληνες έγιναν κλιματικοί μετανάστες





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed