ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ “Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922”
Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης

Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, διοργανώνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ “Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης” της βραβευμένης Μαρίας Ηλιού.
Ύστερα από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας στην Αμερική και την Ευρώπη, η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ φέρνουν πίσω στο κοινό εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την Καταστροφή της Σμύρνης κάτω από μια διαφορετική οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της πόλης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό βλέπει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη. αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες βλέπουν με έναν νέο τρόπο την Ιστορία.

Κρατούν αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση, όσο και από νεότερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της Καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια.
Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922 και συγχρόνως την επιστήμη της Ιστορίας.
Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τα προσωπικά τους βιώματα. Μάλιστα, τρεις από αυτούς, ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την ελληνική, την αρμενική και την τουρκική πλευρά, από την εποχή του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της Καταστροφής.
Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.
Δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathé, της Albert Kahn Fondation αλλά και από ιδιωτικές συλλογές.
Για την ηχητική επένδυση της ταινίας, η μοντέζ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής, προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και σε επιτυχίες της εποχής για να γράψει την πρωτότυπη μουσική για το φιλμ.
Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 10 το βράδυ, στον θερινό κινηματογράφο Σινέ Μύλος “Μπαρμπής Βοζαλής”, στον Μύλο του Παππά.
Διάρκεια: 80 λεπτά.
Γενική είσοδος: 4 €.
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 17:46
Μπαλούκας; 10 με 11 ευρώ το κιλό το αρνί στον κτηνοτρόφο πάνω από 16 ευρώ στην κατανάλωση (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 06.04.2026 | 17:31
«Έπεσε» η πλατφόρμα για το Fuel Pass - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 16:39
Τέμπη: Διεκόπη για τις 27 Απριλίου η δίκη-χωρίς εντάσεις σήμερα η διαδικασία νομιμοποίησης συνηγόρων (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 06.04.2026 | 16:26
Καιρός: Ψυχρή διαταραχή από την Μεγάλη Παρασκευή - Πώς θα κάνουμε Πάσχα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 16:21
Συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας για ΙΧ που τυλίχθηκε στις φλόγες πριν τα διόδια Μακρυχωρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 14:26
Τέμπη: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας – Προσφυγή συγγενών στον Άρειο Πάγο για τη δήλωση αποχής της προέδρου της έδρας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 14:17
Εγκαινιάστηκε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή το «Σπίτι του Σπορέα: Άνθρωποι και Πολιτισμός» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 14:05
Τακούδης: Εναλλαγές του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα-μέχρι Μ. Τετάρτη κοντομάνικο και από Μ. Πέμπτη μπουφάν και ομπρέλα (video)
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 12:55
Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Στα 74 ευρώ το στρέμμα η ενίσχυση στο βαμβάκι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.04.2026 | 14:09
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό από Μεγάλη Πέμπτη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:42
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 16:03
Ζωντάνεψε σήμερα Κυριακή των Βαΐων η αγορά στη Λάρισα με ανοιχτά τα μαγαζιά (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 00:53
Μπαλτζώης: Ο Τραμπ «τελειώνει» Ιράν και NATO - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.04.2026 | 12:09
«Λύγισε» ο Νίκος Πλακιάς για τα κορίτσια του: «Πάντα αυτές οι θέσεις στο τραπέζι θα είναι αδειανές» (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2026 | 18:58
«Σιγοβράζουν» οι βουλευτές της ΝΔ για τον χειρισμό της δεύτερης δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να κλείσουμε τα γραφεία μας;» - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:44
Εγκαινιάστηκε το μικροβιολογικό εργαστήριο του Στεφ. Εσκίογλου στη Λάρισα












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed