ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο
Και επικρίσεις για τα σχέδια της Αγκυρας να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Και επικρίσεις για τα σχέδια της Αγκυρας να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία: «Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση του 2019, που περιλαμβάνει τη διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Για τη νέα ένταση που έχει ξεσπάσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και τις νέες ακραίες δηλώσεις Ερντογάν με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».
Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει τα σχέδια της Άκυρας να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.
«Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση του 2019 που περιλαμβάνει τη διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
«Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια κατά μήκος των νότιων συνόρων της» τόνισε, ακόμη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ.
«Οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις στον αγώνα που δίνουν κατά του ISIS» συμπλήρωσε.
Ο Πράις τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός.
Η Τουρκία ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.
«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας» είχε πει ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

- ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.01.2026 | 15:17
Πάλι αποκομμένα τα χωριά του Ασπροποτάμου από τα καιρικά φαινόμενα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 15:03
Στον αέρα η λειτουργία των ΚΠΑ σε Θεσσαλία και Ελλάδα-Κοινοβουλευτική Παρέμβαση ουσίας από τον Γεώργιο Ρούντα - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 14:31
Χιόνια σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και δυτική Μακεδονία – Κλειστά τα σχολεία αύριο στη Φλώρινα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 14:03
Στις 13:00 η συνάντηση των αγροτών με τον Μητσοτάκη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου -ποιοι θα πάνε από τα μπλόκα της Θεσσαλίας - ΔΙΕΘΝΗ | 11.01.2026 | 12:44
Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 12:34
Ηράκλειο: Το σπαρακτικό μήνυμα του αδελφού του 27χρονου που σκοτώθηκε σε χαράδρα - «Και τώρα σιωπή» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 12:29
Αγρότες: Διπλή αντιπροσωπεία στη συνάντηση με Μητσοτάκη - «Λύσεις ή γενικός αποκλεισμός» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 12:12
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έντονο κύμα ψύχους από το απόγευμα, οι περιοχές που θα χιονίσει
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:06
Τραγωδία στη Λάρισα: Πέθανε 55χρονος ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:46
Θλίψη: 55χρονος Λαρισαίος έφυγε από την ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 14:03
Στις 13:00 η συνάντηση των αγροτών με τον Μητσοτάκη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου -ποιοι θα πάνε από τα μπλόκα της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 09:53
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 12:01
Μεγάλη προσέλευση στην 49η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed