ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο
Και επικρίσεις για τα σχέδια της Αγκυρας να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Και επικρίσεις για τα σχέδια της Αγκυρας να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία: «Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση του 2019, που περιλαμβάνει τη διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Για τη νέα ένταση που έχει ξεσπάσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και τις νέες ακραίες δηλώσεις Ερντογάν με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».
Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει τα σχέδια της Άκυρας να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.
«Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση του 2019 που περιλαμβάνει τη διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
«Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια κατά μήκος των νότιων συνόρων της» τόνισε, ακόμη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ.
«Οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις στον αγώνα που δίνουν κατά του ISIS» συμπλήρωσε.
Ο Πράις τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός.
Η Τουρκία ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.
«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας» είχε πει ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

- ΔΙΕΘΝΗ | 20.01.2026 | 10:40
Τραμπ: Γιατί απειλεί με δασμούς 200% στα γαλλικά κρασιά και τις σαμπάνιες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.01.2026 | 10:27
Τσιάρας: Τα περισσότερα ζητήματα που τέθηκαν από τους αγρότες στον πρωθυπουργό είχαν απαντηθεί - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.01.2026 | 10:20
Η συγκλονιστική αφήγηση ενός κτηνοτρόφου από τον Βλοχό: Aπό τον Ντάνιελ στην ευλογιά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 10:05
Συνεδριάζoυν τo απόγευμα τα μπλόκα της Καρδίτσας και Νίκαιας για τη συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεων - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 09:59
Χιονίζει στη Σπηλιά Κισσάβου – Στους 5 πόντους το χιόνι, στους -2°C η θερμοκρασία (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 09:52
Αποχωρούν σήμερα οι αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών - ΕΛΛΑΔΑ | 20.01.2026 | 09:41
Απάντηση Δεληβοριά σε Πλακιά για την Καρυστιανού: «Δεν μπορώ να συνδεθώ με προσωπικές επιλογές του κάθε συγγενούς» - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 09:40
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 18:54
Μαντάμ Mercosur και βαμβάκι-γράφει ο Μωχάμεντ Νταράουσε - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 15:52
Χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου Αγιάς και επιλεκτικά στα παράλια (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 11:47
Κατέθεσαν μήνυση οι δύο αγρότες για τους βανδαλισμούς στα τρακτερ τους στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικές χιονοπτώσεις μέχρι τέλη του μήνα

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
