ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσία - Κίνα: Κοινή στρατιωτική άσκηση με βομβαρδιστικά κοντά στην Ιαπωνία - Μήνυμα στους δυτικούς που συνεδρίαζαν στο Τόκιο
Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Κοινή αεροπορική άσκηση πραγματοποίησαν η Κίνα και η Ρωσία με στρατηγικά βομβαρδιστικά κοντά στον ενάεριο χώρο της Ιαπωνίας την Τρίτη, ενώ την ίδια ώρα στο Τόκιο συνεδρίαζαν οι ηγέτες της συνεργασίας Quad. Δηλαδή ενώ οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας συζητούσαν για την περιφερειακή τους ασφάλεια, κινεζικά και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν επίδειξη δύναμης λίγα χιλιόμετρα μακρία
Ο υπουργός της Ιαπωνίας Νομπούο Κίσι χαρακτήρισε «προκλητικές» τις στρατιωτικές ασκήσεις, λόγω της διάσκεψης των 4 ηγετών και υπογράμμισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει εκφράσει «μεγάλη ανησυχία» για τις πτήσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου της Ιαπωνίας.
«Δύο κινέζικα μαζί με δύο ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν κοινή πτήση στην Ανατολική Σινική θάλασσα», είπε ο Νομπούο Κισι - για να προσθέσει ότι στη συνέχεια, δύο άλλα κινεζικά μαζί με δύο ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν κοινή πτήση πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό». Με την κίνηση αυτή, η Κίνα, που έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, έκανε ακόμα ένα βήμα «συμπαράταξης» με την Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορούσε τις ΗΠΑ για «σκόπιμη διαρροή» του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.
Παράλληλα, η Κίνα βοηθά την Ρωσία να αντιμετωπίσει τις Δυτικές κυρώσεις στο πετρέλαιό της , απορροφώντας - με έκπτωση - μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού. Οι ηγέτες της Quad εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τόκιο.
«Οι τέσσερις ηγέτες είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κατάστασης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και εμείς, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία και επαναβεβαιώσαμε ότι αρχές όπως το κράτος δικαίου, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περιοχή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.
Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Σε αυτή μετείχαν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα Xian H-6, διευκρίνισε η ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, σε ορισμένα στάδια της διαδρομής, τα πυραυλοφόρα συνοδεύονταν από F-2 της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας και F-15 της Ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, τα αεροσκάφη και των δύο χωρών ενήργησαν αυστηρά σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις σε ξένο εναέριο χώρο» διευκρινίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Σχεδίου Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022 και δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών.
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία. Η περιπολία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο ιστότοπό του.
- ΔΙΕΘΝΗ | 21.04.2026 | 23:06
Οριστικό: Ο Βανς δεν πάει στο Πακιστάν, δεν στέλνει διαπραγματευτές ούτε η Τεχεράνη - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 21:52
Συγκινητική η ανταπόκριση των Λαρισαίων για τον αγώνα «Run for autism» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 21:27
Περίπατο στη Γεωργική Σχολή διοργανώνει η Κίνηση «Λάρισα η πόλη μου» - ΕΛΛΑΔΑ | 21.04.2026 | 20:53
Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου από αλλοδαπούς στην Κάτω Τιθορέα – Τι λέει ο δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 20:47
Στους Νερόμυλους Αγιάς για ιδιωτική επίσκεψη ο πρόεδρος της Εσθονίας-ποιόν συνάντησε - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 20:45
Δήμος Λαρισαίων: Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα Ψηφιακή Πύλη - ΕΛΛΑΔΑ | 21.04.2026 | 20:41
Θρίλερ στην Κρήτη: Αυτοκτόνησε ο πρώην σύντροφος της 43χρονης που αγνοείται - ΕΛΛΑΔΑ | 21.04.2026 | 20:24
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρή 47χρονη έπειτα από χρήση ναρκωτικών - Νοσηλεύεται ο σύντροφός της
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.04.2026 | 14:29
Ανακοινώνονται αύριο νέα μέτρα 500 εκατ. από τον Μητσοτάκη με όπλο το «υπερπλεόνασμα» από την ΕΛΣΤΑΤ - Τα σενάρια στο τραπέζι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.04.2026 | 12:49
Τουρνάς, Κουρέτας: Δύσκολη η φετινή αντιπυρική περίοδος λόγω βροχών και πυκνής βλάστησης (ΦΩΤΟ) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.04.2026 | 19:13
Επίδομα 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους ανακοινώνει την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πώς θα μοιραστεί το πλεόνασμα - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 20:03
Λ. Σαΐτης: Νέες προκλήσεις για τα βιομηχανικά φρούτα από γεωπολιτική ανάφλεξη και ανταγωνισμό χωρών τρίτου κόσμου(ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 21.04.2026 | 09:59
Ντογκούλης: Λείπουν φέτος από τη Θεσσαλία 150 εκατ. ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 19:18
Άφησε την οικογένειά της για την Χάλκη: Λαρισαία αναπληρώτρια εκπαιδευτικός δηλώνει πως η μοίρα την έφερε στο νησί - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 09:19
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 21.04.2026 | 18:15
Τουρνάς από τη Λάρισα: 100 drones πανελλαδικά για επιτήρηση - Πότε λήγει η προθεσμία για καθαρισμό οικοπέδων









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed