ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Προσωπικά δεδομένα: Πληροφορίες που σας αφορούν ανταλλάσσονται στο Διαδίκτυο 376 φορές την ημέρα
Η βιομηχανία διαδικτυακής διαφήμισης κατηγορείται για την «μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων που έχει καταγραφεί ποτέ».

Δεδομένα για κάθε ευρωπαίο χρήστη του Διαδικτύου ανταλλάσσονται από εταιρείες της διαφημιστικής βιομηχανίας εκατοντάδες φορές κάθε μέρα, αποκαλύπτει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία έχει ξεκινήσει νομικό αγώνα κατά της «επικής» παραβίασης της ιδιωτικής ζωής.
Κάθε φορά που ανοίγετε μια εφαρμογή ή ιστότοπο, μεσάζοντες της διαφημιστικής βιομηχανίας ποντάρουν σε πλειστηριασμούς πραγματικού χρόνου για μια θέση προβολής στην ιστοσελίδα που εμφανίζεται. Η διαφήμιση που τελικά θα δείτε αποφασίζεται με βάση τις προηγούμενες αναζητήσεις σας, το είδος της συσκευής σας και το πού βρίσκεστε, μεταξύ άλλων δεδομένων.
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται RTB (Real Time Bidding, προσφορά πραγματικού χρόνου) και συντηρεί μια βιομηχανία ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, εκτιμά στην έκθεσή της η οργάνωση Irish Council for Civil Liberties (ICCL).
«Κάθε μέρα η βιομηχανία RTB παρακολουθεί τι κοιτάζετε, όσο προσωπικό ή ευαίσθητο κι αν είναι αυτό, και καταγράφει το πού πηγαίνετε. Είναι η μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων που έχει καταγραφεί ποτέ. Και επαναλαμβάνεται κάθε μέρα» δήλωσε ο δρ Τζόνι Ράιαν της ICCL.
Οι προσφορές υποβάλλονται από μεσάζοντες που εξυπηρετούν τις διαφημιστικές εταιρείες, χωρίς συμμετοχή των ίδιων των διαφημιζομένων. Τα δεδομένα που αγοράζονται και πωλούνται για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων περιλαμβάνουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για τη συσκευή του χρήστη, όχι όμως και δεδομένα που επιτρέπουν την ταυτοποίηση του χρήστη.
Toυλάχιστον θεωρητικά. Στην πράξη, όμως, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να βγουν στη χώρα. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το οποίο αποκάλυψε πρώτο την έκθεση, τουλάχιστον ένα διαφημιστικό δίκτυο έχει παραδεχτεί ότι παραχώρησε δεδομένα σε αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων χωρίς ένταλμα.
Σε ένα άλλο περιστατικό, η υπηρεσία γκέι γνωριμιών Grindr αποκαλύφθηκε ότι έστελνε σε διαφημιστικά δίκτυα το γεωγραφικό στίγμα των χρηστών, τις διευθύνσεις IP, τις ηλικίες και το φύλο των χρηστών της.
Βασικά ευρήματα της νέας έκθεσης:
Δεδομένα για τις διαδικτυακές συνήθειες των ευρωπαίων χρηστών της Googleανταλλάσσονται 71 δισεκατομμύρια φορές ανά έτος.
Αυτό σημαίνει ότι πληροφορίες που αφορούν τον μέσο ευρωπαίο χρήστη ανταλλάσσονται 376 φορές την ημέρα.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι χειρότερη, με τα δεδομένα των χρηστών της Googleνα ανταλλάσσονται 107 τρισεκατομμύρια φορές κάθε χρόνο. Τα δεδομένα του μέσου αμερικανού χρήστη ανταλλάσσονται 747 φορές την ημέρα.
Ωστόσο τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ υψηλότερα, καθώς η έκθεση βασίστηκε μόνα σε δεδομένα της Google και όχι άλλων εταιρειών του διαδικτύου όπως η Meta Platforms και η Amazon. Τα δε δεδομένα της Google είναι διαθέσιμα στη βιομηχανία, δεν γνωστοποιούνται όμως στους χρήστες.
Όπως σχολίασε το Bloomberg, «αν βλέπαμε τις εξατμίσεις των προσωπικών δεδομένων μας όπως βλέπουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, θα βρισκόμασταν τυλιγμένοι σε ένα σχεδόν αδιαπέραστο μέσο που γίνεται πυκνότερο όσο περισσότερο αλληλλεπιδρούμε με τα κινητά μας.
Η ICCL έχει υποβάλει καταγγελία για τη βιομηχανία RTB στη βρετανική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων.
Πηγή: in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 11:54
Λάρισα: Συνελήφθη άνδρας επειδή ούρησε σε παρτέρι και έβρισε αστυνομικούς -Τι υποστήριξε στο δικαστήριο - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 11:42
Συναγερμός στο νοσοκομείο Βόλου: Οι παιδιάτροι «μετακομίζουν» στη Λαμία - ΔΙΕΘΝΗ | 20.01.2026 | 10:40
Τραμπ: Γιατί απειλεί με δασμούς 200% στα γαλλικά κρασιά και τις σαμπάνιες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.01.2026 | 10:27
Τσιάρας: Τα περισσότερα ζητήματα που τέθηκαν από τους αγρότες στον πρωθυπουργό είχαν απαντηθεί - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.01.2026 | 10:20
Η συγκλονιστική αφήγηση ενός κτηνοτρόφου από τον Βλοχό: Aπό τον Ντάνιελ στην ευλογιά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 10:05
Συνεδριάζoυν τo απόγευμα τα μπλόκα της Καρδίτσας και Νίκαιας για τη συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεων - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 09:59
Χιονίζει στη Σπηλιά Κισσάβου – Στους 5 πόντους το χιόνι, στους -2°C η θερμοκρασία (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 09:52
Αποχωρούν σήμερα οι αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 18:54
Μαντάμ Mercosur και βαμβάκι-γράφει ο Μωχάμεντ Νταράουσε - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικές χιονοπτώσεις μέχρι τέλη του μήνα - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 15:52
Χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου Αγιάς και επιλεκτικά στα παράλια (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 11:47
Κατέθεσαν μήνυση οι δύο αγρότες για τους βανδαλισμούς στα τρακτερ τους στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ)

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
