ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ – Επιστολή ΑΗΙ: Κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζει και αμερικανικό
Eπιστολή στον Προέδρο των ΗΠΑ απέστειλε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο

Eπιστολή στον Προέδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενόψει της επίσκεψης του ‘Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, απέστειλε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) για να του επισημάνει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στη ευρύτερη περιοχή και να αναδείξει την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νικ Λαριγγάκης «αυτή η συνάντηση έρχεται στη κατάλληλη στιγμή, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να επιδεικνύει την ηγετική θέση της σε όλους τους κρίσιμους τομείς για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την άμυνα. Επιπλέον, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και οι στενές σχέσεις με άλλους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καταδεικνύουν τον ηγετικό περιφερειακό ρόλο της».
Όπως επισημαίνει όμως ο κ. Λαριγγάκης «η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις για την εθνική κυριαρχία της από την Τουρκία».
«Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος να είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σταθερές και να προάγονται οι δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος κρίκος ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, όπως έχουν σημειώσει αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την Ελλάδα να εκπληρώσει αυτόν τον σημαντικό ρόλο όταν δαπανά συνεχώς πολύτιμους πόρους για να αμυνθεί έναντι της επιθετικής και προκλητικής συμπεριφοράς που προέρχεται από ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Οι συνήθεις προκλήσεις της Τουρκίας για την κυριαρχία της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν».
Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στην κλιμάκωση των παραβιάσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
«Τον Απρίλιο, τα τουρκικά F-16 συμμετείχαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών Παναγία, Οινούσσες και Φαρμακονήσι.
Την ημέρα εκείνη καταγράφηκαν περίπου 163 παραβιάσεις και 43 υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένη ελληνική επικράτεια, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σε υψόμετρο μόλις 1.000 ποδιών», αναφέρεται ενδεικτικά.
Το ΑΗΙ επισημαίνει ότι «κάθε φορά που η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανικά μαχητικά για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο παραβιάζει ταυτόχρονα και τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA) ο οποίος ορίζει ότι οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από την Αμερική μόνο για «νόμιμη αυτοάμυνα».
«Η Τουρκία παραβιάζει την AECA κάθε φορά που χρησιμοποιεί αεροπλάνο που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο”», αναφέρει ο κ Λαριγγάκης.
Η ανακοίνωση καταλήγει:
«Η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας είναι ισχυρή και σταθερή και η πρόσκλησή σας προς τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη υπογραμμίζει ακριβώς αυτό. Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία και να δεσμευτείτε για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, που αμφισβητούνται με πολλαπλούς τρόπους από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι ένας αποτυχημένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που συμπαραστέκεται στη Ρωσία, το Ιράν και εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες, όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν ισχυρή, αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ελλάδας συνεχίζοντας να ενισχύουν τις σχέσεις σε όλους τους τομείς και εφαρμόζοντας το κράτος δικαίου στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της».
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 12:35
Οικογενειακό δράμα στην Πάτρα: Δεν άντεξε τον θάνατο της αδελφής του – Έβαλε φωτιά στο σπίτι και αυτοπυροβολήθηκε - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 12:19
Η αγωνία των αγροτών στον κάμπο πριν τις εαρινές σπορές - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 12:13
Θρήνος στον Βόλο για τον θάνατο 46χρονου - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 19.04.2026 | 12:11
Δ. Παπαστεργίου: Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα ώριμο και ανταγωνιστικό διαστημικό οικοσύστημα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 12:02
Περιμένουν το de minimis οι παραγωγοί μηδικής για να ρεφάρουν - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 11:54
Αγρότης στο Κιλκίς αυτοκτόνησε λαμβάνοντας ισχυρό δηλητήριο - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 11:40
Ισχυρός σεισμός 4,6 R στο Λασίθι - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 11:32
Η Λάρισα τίμησε την «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» (ΦΩΤΟ)
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.04.2026 | 14:02
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 15:05
Μεγαλοπρεπής πανήγυρη στα Μύρα Λάρισας: Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Κριτσιλαριώτισσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2026 | 11:07
Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:19
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 14:45
Μαρέβα Μητσοτάκη: Παραμένει στο νοσοκομείο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέμβασης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 09:32
Τέμπη: Νεκρός ελεγκτής της ΕΑΔ – Κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος στη «Σύμβαση 717» του ΟΣΕ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 22:36
Ο ΑΣΚ νίκησε τον Προμηθέα και παρέμεινε στη Basket League για 5η σεζόν! - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed