ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ε. Λιακούλη: «Φεύγουν οι εργάτες γης, αγωνιούν οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς»
Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετανάστευσης

Ε. Λιακούλη: «Φεύγουν οι εργάτες γης, αγωνιούν οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς»
Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετανάστευσης, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών αλλά και στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών, λόγω της έλλειψης εργατών γης αλλά και της υπερπροσφοράς που παρατηρείται εντός της Ε.Ε, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας,Ευαγγελία Λιακούλη.
Αναλυτικά, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:
«Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών της χώρας, τα οποία οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην σημαντική έλλειψη μετακαλουμένων εργατών γης στις αγροτικές καλλιέργειες που παρατηρείται τη φετινή χρονιά.
Οι δυσκολίες της μετάκλησης εργατών γης, όμως, δεν προέκυψαν για πρώτη φορά σήμερα, αντιθέτως, είναι διαχρονικές και πολύπλευρες, επηρεάζοντας έντονα τους αγρότες και εν γένει την αγροτική παραγωγή, με την νόμιμη παροχή εργασίας και την νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας των ατόμων αυτών να αποτελούν τα βασικά εμπόδια.
Σύμφωνα με πρόσφατες επισημάνσεις ειδικών του αγροτοδιατροφικού κλάδου, πολλοί εργάτες γης επιλέγουν πλέον να εργαστούν στη γειτονική Ιταλία, λόγω της ευνοϊκότερης νομοθετικής μεταχείρισης που τυγχάνουν εκεί, της υψηλότερης αμοιβής που λαμβάνουν καθώς και των ταχύτερων διαδικασιών στη χορήγηση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Αντίθετα, στη χώρα μας, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό, και οδηγεί μεγάλο αριθμό αγροτών στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους παραγωγοί και εξαγωγείς, από τις αρχές Μαρτίου καταγράφεται υπερπροσφορά φρούτων και λαχανικών στις χώρες της Ε.Ε., με τις ροές των ελληνικών εξαγωγών να παρουσιάζουν, μέχρι και τις 21 Απριλίου 2022, μείωση της τάξης του -10,3%, έναντι των αντίστοιχων του προηγούμενου έτους.
Επιπρόσθετα, δεκατρείς χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέβαλαν αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χορήγηση έκτακτης προσωρινής βοήθειας, αλλά τα εν λόγω μέτρα που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη δημοσιονομική ικανότητα κάθε κράτους-μέλους.
Όμως, ο αγροτοδιατροφικός κλάδος της χώρας και ειδικά του νομού Λάρισας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση και βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ρωτώ τους αρμόδιους Υπουργούς εάν θα βελτιώσουν την υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να διευκολύνουν τις διαδικασίες που ισχύουν για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης καθώς και εάν θα εφαρμόσουν προσηκόντως τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. για τη στήριξη του αγροτοδιατροφικού κλάδου και κυρίως του τομέα των οπωροκηπευτικών, ώστε να παραμείνει αυτός ανθεκτικός και βιώσιμος»
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.03.2026 | 23:19
Θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Ορφανών- Φύλλου με θύμα οδηγό μηχανής - ΔΙΕΘΝΗ | 26.03.2026 | 22:48
Τραμπ: Αναστέλλονται έως τις 6 Απριλίου τα χτυπήματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν -«Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες» - ΒΟΛΟΣ | 26.03.2026 | 22:44
Απίστευτο: 80χρονος στον Αλμυρό επέζησε όλη τη νύχτα εγκλωβισμένος σε φρεάτιο - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:54
Mαζική διαμαρτυρία στην Αγιά για το λουκέτο στα ΕΛΤΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:51
Επιτυχίες του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας στην Οικονομική Ολυμπιάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.03.2026 | 21:49
Με αναδρομική ισχύ από τις 15 Μαρτίου η επιδότηση 15% στα τιμολόγια λιπασμάτων - ΕΛΛΑΔΑ | 26.03.2026 | 21:25
Θεσσαλονίκη: Φωτιά στα Μάλγαρα – Κλειστή η εθνική οδός λόγω του πυκνού καπνού (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:14
Τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις αγροτικές ενισχύσεις λόγω ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ επισημαίνει με ερώτηση ο Β. Κόκκαλης
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.03.2026 | 23:19
Θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Ορφανών- Φύλλου με θύμα οδηγό μηχανής - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 08:51
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.03.2026 | 09:39
Οι πληρωμές στους αγρότες που θα γίνουν έως τη Μεγάλη Πέμπτη-Τι θα πιστωθεί μετά το Πάσχα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.03.2026 | 08:57
Πριν το Πάσχα η de minimis στη μηδική 30 εκατ. ευρώ διαβεβαιώνει ο Ανδριανός - ΒΟΛΟΣ | 26.03.2026 | 11:57
Βόλος: Τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά που ξεκλήρισε οικογένεια – Κάηκαν ζωντανές μάνα και κόρη, σοβαρά τραυματίας ο γιος - ΕΛΛΑΔΑ | 26.03.2026 | 21:25
Θεσσαλονίκη: Φωτιά στα Μάλγαρα – Κλειστή η εθνική οδός λόγω του πυκνού καπνού (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.03.2026 | 12:27
Μαθητική πνοή στο αρχαίο θέατρο σήμερα-«Πρεμιέρα» με Αριστοφάνη για το Φεστιβάλ «Εφήβων Δρώμενα» (ΦΩΤΟ +video ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:04
Βιωματική δράση στη Λάρισα «Ισότητα μέσα από τη γνώση» στην Ταχυδρομείου (ΦΩΤΟ)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed