ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαχαίρι σε συνδεδεμένες ενισχύσεις στη Θεσσαλία με τη νέα ΚΑΠ λόγω έλλειψης νερού
Ποιες είναι στον αέρα

Σε μεγάλες αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για τους αγρότες από το 2023 οδηγείται η Ελλάδα, καθώς η αρχική πρόταση που περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ από τη μία προσκρούει στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη θα πρέπει να επαναπροσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με βάση τα σχόλια της Κομισιόν στο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, αλλά και το γενικότερο κλίμα στην ΕΕ, όπως αναφέρουν στο powergame.gr στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων Αθήνας – Βρυξελλών, μια σειρά συνδεδεμένων ενισχύσεων είναι στον αέρα και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συνεχιστούν στη νέα προγραμματική περίοδο (επισημαίνεται ότι για φέτος οι συνδεδεμένες έχουν «κλειδώσει» και δεν αλλάζουν) για δύο κυρίως λόγους:
«χτυπούν» στην ενωσιακή νομοθεσία και κυρίως στην Οδηγία για το νερό
το συνολικό κονδύλι για τις συνδεδεμένες επαναπροσδιορίζεται λόγω των νέων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το νερό… σβήνει συνδεδεμένες
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται υδροβόρες καλλιέργειες, όπως η βιομηχανική τομάτα και τα σπαράγγια, για τα οποία όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι θα μείνουν εκτός συνδεδεμένων από το 2023. Για το βαμβάκι, που επίσης είναι υδροβόρος καλλιέργεια, δεν τίθεται ζήτημα καθώς έχει δικό του χρηματοδοτικό φάκελο και η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης θα συνεχιστεί κανονικά καθώς άλλωστε η στήριξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας προβλέπεται ρητά στη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Όσον αφορά στο καλαμπόκι, που επίσης είναι υδροβόρος καλλιέργεια, στο τραπέζι βρίσκεται η εξής ενδιάμεση λύση: υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκρίνει τελικά η ΕΕ τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης, αυτή να καταβληθεί μόνο σε υδατικά διαμερίσματα με επάρκεια νερού κι όχι σε εκείνα με έλλειψη νερού, όπως είναι η Θεσσαλία.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα «χωρέσει» η συνδεδεμένη για το καλαμπόκι, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 60 ευρώ το στρέμμα, στα 200 εκατ. ευρώ που θα διαμορφωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Μείωση του προϋπολογισμού λόγω κρίσης – «Συνωστισμός» συνδεδεμένων
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαταραχές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην απόφαση να μειώσει το κονδύλι για τις συνδεδεμένες, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε όποια ανάγκη προκύψει στο μέλλον, όπως τώρα με την ανάγκη στήριξης της καλλιέργειας μαλακού σιταριού και καλαμποκιού.
Από τα 260 εκατ. ευρώ το σχετικό κονδύλι εκτιμάται ότι θα μειωθεί τελικά στα 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα θα χρηματοδοτηθεί και η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, εκτιμώμενου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η συνολική πρόταση για τις συνδεδεμένες θεωρείται βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί στην κατεύθυνση μείωσης τόσο του αριθμού τους όσο και του ύψους της επιδότησης σε εκείνες που τελικά θα παραμείνουν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υποψήφιες για απένταξη είναι οι συνδεδεμένες στα ζαχαρότευτλα, τους καρπούς με κέλυφος (ξηρούς καρπούς) καθώς η τιμή τους στην αγορά είναι υψηλή και τα προϊόντα στα οποία υπάρχουν τομεακά προγράμματα με χρηματοδότηση της ΕΕ, δηλαδή στα φρούτα (μήλα, πορτοκάλια προς χυμοποίηση, συμπύρηνα ροδάκινα και σταφίδα).
Αντίθετα, «κλειδωμένες» θεωρούνται οι συνδεδεμένες σε μαλακό και σκληρό σιτάρι, κριθάρι, σπόρους σποράς, όσπρια, ρύζι, κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή, αιγοπρόβειο και βόειο κρέας, με τις όποιες μειώσεις στο ύψος της επιδότησης κριθούν αναγκαίες λόγω προϋπολογισμού αλλά και για να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς ειδικά στο βόειο.
- ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 21:42
Βοιωτία: Φωτιά σε εκκοκκιστήριο στον Ορχομενό– Συναγερμός στην Πυροσβεστική - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.04.2026 | 20:52
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική κατά Λιβανού – Αραμπατζή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.04.2026 | 20:47
Μετατίθεται για τις 12-10-2026 η υποχρέωση έκδοσης ψηφιακού δελτίου αποστολής για τους ελαιοπαραγωγούς - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.04.2026 | 20:43
ΝΙΚΗ: Νέα εκτίναξη πληθωρισμού, οι Έλληνες εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην εμμονική κυβέρνηση Μητσοτάκη και την αμήχανη Κομισιόν - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.04.2026 | 20:39
Η κομβική παρέμβαση του πρώην υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης Αλ. Κοντού για το ρόλο των συνεταιρισμών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.04.2026 | 20:06
Υπάρχει ωριμότητα μελετών για το φράγμα Μουζακίου υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 19:38
Θρήνος για τον 13χρονο που σκοτώθηκε στην Ηλεία: «Το πατίνι το έκανε δώρο η οικογένεια», λέει η γιαγιά του - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 19:33
Συμπαράταξη: Πρόταση ψηφίσματος για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων για το μέλλον των κοινωνικών δομών
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 08:53
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:22
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών ο Σωτήρης Λιάπης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 09:44
Μπαίνει στις ράγες το έργο Λάρισα–Βόλος: ηλεκτροκίνηση, ETCS και πλήρης αναβάθμιση - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 19:42
Καιρός: Πρωτομαγιά με ομπρέλα και ψύχρα - Η Λάρισα στις 8 περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 14:30
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο κέντρο της Λάρισας σε επιχείρηση μασάζ (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 14:13
Μέτωπο για την υλοποίηση των ώριμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας – Πρόσκληση σε Χατζηδάκη για αυτοψία στo πεδίο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:24
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 12:16
Ολική ήταν η καταστροφή στην επιχείρηση μασάζ στην Κύπρου από τη χθεσινή πυρκαγιά (video)








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed