ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Παγκόσμιος συναγερμός για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά -τι δηλώνει η Λαρισαία παιδίατρος Τζίνα Νταμάγκα
«Υπάρχει σύνδεση με τους αδενοϊούς»

Τα αυξημένα περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα έχουν ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα η οποία συνεχίζει να ψάχνε την αιτία που προκαλεί αυτή την τόσο σοβαρή φλεγμονή του ήπατος.
Σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκε οξεία ηπατική ανεπάρκεια ενώ κάποια παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και κάποια ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος.
Αν και στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ακόμα, οι γονείς ανησυχούν ενώ ήδη ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή στους παιδίατρους και τις επιστημονικές ενώσεις των γιατρών, για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων.
«Όταν έχουμε έναν ιό ο οποίος οδηγεί σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, δηλαδή το συκώτι του παιδιού δεν δουλεύει και χρειάζεται μεταμόσχευση, μιλάμε για κάποιον επικίνδυνο ιό. Είναι σίγουρα κάποιο καμπανάκι κινδύνου για εμάς και μας βάζει σε αρκετά αυξημένη επιτήρηση και εγρήγορση» λέει στη «Zούγκλα», η Τζίνα Νταμάγκα , Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και Πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Λάρισας.
Ερωτηθείσα για τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς, η γνωστή παιδίατρος τονίζει:
«Για να γνωρίζουν οι γονείς, στο παιδάκι μπορεί να αρχίσει να πονάει η κοιλιά του, να παρουσιάσει εμετούς, μπορεί να παρουσιάσει διάρροιες και το χαρακτηριστικό σε αυτή την περίπτωση ηπατίτιδας για να μην την μπερδέψουμε και με τις κοινές γαστρεντερίτιδες είναι ότι ακολουθεί ο ίκτερος. Δηλαδή τα παιδιά έχουν κίτρινο χρώμα στο δέρμα, αλλά και κόπρανα αποχρωματισμένα, δηλαδή άσπρα, είτε ούρα σκουρόχρωμα. Επίσης στα συμπτώματα αναφέρεται η φαγούρα, και ο πυρετός. Αυτή είναι συνήθως η εικόνα μιας οξείας ηπατίτιδας σαν αυτή που περιγράφεται με τα κρούσματα που έχουμε στο εξωτερικό».
«Υπάρχει σύνδεση με τους αδενοϊούς»

«Ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί ποιος ιός της ηπατίτιδας προκαλεί αυτή την εικόνα στα παιδιά. Η κλινική εικόνα όμως συμπίπτει με τις κοινές ηπατίτιδες. Υπάρχει βέβαια κάποια σύνδεση με τους αδενοϊούς που είναι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος. Σε κάποια από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί βρέθηκε ότι τα παιδιά αυτά είχαν και αδενοϊό.Ψάχνουμε να βρούμε το ιό και στη συνέχεια εφόσον ταυτοποιηθεί θα ακολουθήσει η ανάλογη θεραπεία και η επιδημιολογική επιτήρηση», προσθέτει.
Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν τα παιδιά τους εμφανίσουν συμπτώματα ;
«Οι γονείς θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με το παιδίατρό τους, διότι στη διάγνωση δεν μπαίνει μόνο αυτό το συμβάν της ηπατίτιδας αλλά μπορεί να είναι κάτι άλλο, για παράδειγμα μια γαστρεντερίτιδα. Οπότε ο παιδίατρος αρχικά θα εκτιμήσει στην κατάσταση αφού γνωρίζει το παιδί και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε εργαστηριακή εξέταση. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει εκδοθεί κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας για τον συγκεκριμένο ιό. Υπάρχει μόνο συναγερμός», απαντά.
Υπάρχει περίπτωση το φαινόμενο να οφείλεται στο σύνδρομο Long Covid;
«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι συνδέεται με το σύνδρομο Long Covid. Όμως κάποια από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα είχαν νοσήσει με Covid-19 και ήταν ανεμβολίαστα», επισημαίνει.
Η παιδίατρος αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη θεωρία επιστημόνων που υποστηρίζουν πως το lockdown κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά τα παιδιά απέναντι σε διάφορους ιούς που κυκλοφορούν, οπότε το φαινόμενο μπορεί να εξηγείται.
zougla.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.02.2026 | 19:38
Αυτή είναι η παιδίατρος του νοσοκομείου Ζακύνθου που τέθηκε σε αναστολή-αποσίαζε από τη βάρδια της - ΛΑΡΙΣΑ | 26.02.2026 | 19:30
Παρουσιάστηκε στη Λάρισα το βιβλίο των Σταύρου Θεοδωράκη, Άρη Βουρβούλια «14 σκιές και αλήθειες της Ελλάδας» (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.02.2026 | 19:10
Στο Υπουργικό Συμβούλιο η επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου στην αντλία - ΕΛΛΑΔΑ | 26.02.2026 | 19:02
Δεν έπεσε αρκετό χιόνι στην Ελλάδα – Στο 2% η χιονοκάλυψη τον φετινό χειμώνα - ΒΟΛΟΣ | 26.02.2026 | 18:54
Βόλος: Αύριο το τελευταίο αντίο στον Κώστα Βογιατζή που έφυγε από τη ζωή μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο - ΒΟΛΟΣ | 26.02.2026 | 18:51
Στον Βόλο 11 με 12 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Για το 3ο προσυνέδριο της Ν.Δ. - ΛΑΡΙΣΑ | 26.02.2026 | 18:48
Τους στέλνουν στα δικαστήρια για τα κοντέινερ των σεισμοπαθών του Δαμασίου - ΛΑΡΙΣΑ | 26.02.2026 | 18:10
Συλλαλητήριο με τρακτέρ αύριο στην Αγιά
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.02.2026 | 09:20
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.02.2026 | 09:25
Oριζόντια έκτακτη ενίσχυση 30 με 50 ευρώ στο ρύζι και κλιμακωτή έως 95 ευρώ το στρέμμα στη μηδική - ΛΑΡΙΣΑ | 26.02.2026 | 10:48
Θλίψη στη Λάρισα: Κηδεύεται σήμερα ο Ηλίας Παρλάντζας – «Έφυγε» σε ηλικία 50 ετών - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.02.2026 | 09:56
Λύκος θανάτωσε πρόβατα σε ποιμνιοστάσιο στην Αγία Τριάδα του Δήμου Παλαμά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.02.2026 | 11:27
Τέσσερις συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Π.Ε Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 26.02.2026 | 19:38
Αυτή είναι η παιδίατρος του νοσοκομείου Ζακύνθου που τέθηκε σε αναστολή-αποσίαζε από τη βάρδια της - ΕΛΛΑΔΑ | 26.02.2026 | 09:51
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Κάποιοι ήθελαν νέα Τέμπη, έκαναν δολιοφθορά και ήθελαν νεκρούς δύο ημέρες πριν την θλιβερή επέτειο - ΒΟΛΟΣ | 26.02.2026 | 09:50
Βόλος: Συνελήφθη ο αντιδήμαρχος Απ. Βεργής μετά από μήνυση Παπαπέτρου– Μπέος: Ακραία και λανθασμένη η απόφαση του Εισαγγελέα





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed