ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ευρώπη: Υπάρχουν εξωγήινοι στον Δία; Οι ομοιότητες με τη Γροιλανδία και οι ενδείξεις για ύπαρξη νερού
«Ο ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να έχει διπλάσια ποσότητα νερού από εκείνους του πλανήτη μας»

Η μορφολογία του εδάφους στον δορυφόρο του Δία «Ευρώπη» πιθανόν να έχει προκύψει με την ίδια διαδικασία που σχηματίστηκε το βόρειο τμήμα της Γης - «Ο ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να έχει διπλάσια ποσότητα νερού από εκείνους του πλανήτη μας» λένε οι επιστήμονες
Η αφύσικη ομοιότητα μεταξύ της μορφολογίας του εδάφους της Ευρώπης -του τέταρτου μεγαλύτερου δορυφόρου του Δία- και της Γροιλανδίας, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα εξετάστηκαν οι ομοιότητες μεταξύ διπλών κορυφογραμμών που μοιάζουν με τεράστιες ρωγμές στην επιφάνεια της Ευρώπης και μιας μικρότερης εκδοχής τους στην Γροιλανδία, οι οποίες ερευνήθηκαν με χρήση ραντάρ που διεισδύει στον πάγο.
«Αν κόβατε μία και παρατηρούσατε τη διατομή, θα έμοιαζε λίγο με το κεφαλαίο γράμμα M», δήλωσε ο γεωφυσικός Ράιλι Κάλμπεργκ από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, επικεφαλής των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.
Τα στοιχεία που συνέλεξε το ραντάρ στη Γροιλανδία έδειξαν ότι η διαδοχική κατάψυξη υπόγειων υδάτων οδήγησε στον σχηματισμό της διπλής κορυφογραμμής. Αν στην περίπτωση του δορυφόρου του Δία σχηματίστηκε με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί την παρουσία μεγάλης ποσότητας νερού -βασικής προϋπόθεσης για την ύπαρξη ζωής- κοντά στην επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Δία.
Στην αναζήτηση για εξωγήινη ζωή, η Ευρώπη έχει προσελκύσει την προσοχή των επιστημόνων ως μία από τις τοποθεσίες του ηλιακού μας συστήματος που μπορεί να είναι κατοικήσιμες, ενδεχομένως από μικρόβια, εξαιτίας ενός υπόγειου ωκεανού που θεωρείται ότι περιέχει αλάτι. Οι πολυάριθμοι θύλακες νερού κοντά στην επιφάνεια αντιπροσωπεύουν έναν δεύτερο πιθανό βιότοπο.
Το ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA Europa Clipper αναμένεται να εκτοξευτεί το 2024 για να ερευνήσει κατά πόσο ο συγκεκριμένος δορυφόρος του Δία διαθέτει συνθήκες κατάλληλες για την ύπαρξη ζωής.
Με διάμετρο 3.100 χιλιομέτρων, η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος από τους 79 γνωστούς δορυφόρους του Δία. Είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη, αλλά μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα. Ο ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να έχει διπλάσια ποσότητα νερού από εκείνους της Γης. Οι πρώτες μορφές ζωής στη Γη ήταν θαλάσσια μικρόβια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι διπλές κορυφογραμμές της Ευρώπης, που ορισμένες φορές εκτείνονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, έχουν συνήθως ύψος γύρω στα 150-200 μέτρα, με τις κορυφές να απέχουν περίπου 0,5-1 χλμ μεταξύ τους.
Ο Κάλμπεργκ εντυπωσιάστηκε από την ομοιότητά τους με μια περιοχή της νοτιοδυτικής Γροιλανδίας – που ο ίδιος γνώριζε – η οποία έχει κορυφές ύψους μόλις δύο μέτρων, που απέχουν γύρω στα 50 μέτρα μεταξύ τους και εκτείνονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.
«Η διπλή κορυφογραμμή της Γροιλανδίας σχηματίστηκε από τη διαδοχική κατάψυξη, συμπίεση και θραύση ενός θύλακα νερού κοντά στην επιφάνεια», είπε ο Κάλμπεργκ.
Εάν οι διπλές κορυφογραμμές της Ευρώπης δημιουργήθηκαν με την ίδια διαδικασία, τότε εκτιμάται πως κάθε σχετιζόμενη ποσότητα νερού θα μπορούσε να αντιστοιχεί με μια από τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.01.2026 | 20:22
Δέσμη έξι μέτρων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 20:11
Γουργουλιάνης: «Εμβολιαστείτε, τα δύσκολα είναι μπροστά μας» - ΕΛΛΑΔΑ | 07.01.2026 | 20:07
Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών -Λειτουργούν κανονικά από την Παρασκευή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 19:55
Κώστας Αργυρόπουλος: Κομμάτι της ψυχής μου η ΔΕΥΑΛ… – Όσα έγιναν την τελευταία διετία στη ΔΕΥΑΛ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.01.2026 | 19:30
Ο Πλακιάς απαντά στο κόμμα Καρυστιανού με σκηνή από ελληνική ταινία -«Θα το ξαναδείτε το έργο σε καινούργια εκδοχή» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.01.2026 | 19:17
Αγρότες: 18 μπλόκα και σύλλογοι ζητούν διάλογο με τον πρωθυπουργό -Έστειλαν επιστολή στον Κ. Τσιάρα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 19:01
Κλιμάκωση με κλείσιμο των Τεμπών η απάντηση του μπλόκου της Νίκαιας-ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.01.2026 | 18:44
Κλιμάκωση με 48ωρο αποκλεισμών και πανελλαδική διάσκεψη το σαββατοκύριακο εισηγούνται μπλόκα Νίκαιας και Ε-65
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.01.2026 | 08:17
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.01.2026 | 08:08
Αυτά είναι τα μέτρα ενίσχυσης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αύριο για τους αγρότες -Μηνύματα τέλους ανοχής στα μπλόκα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.01.2026 | 11:51
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Απόστολος Πλατανιάς σε ηλικία 55 ετών - ΒΟΛΟΣ | 06.01.2026 | 14:30
Η 9χρονη Αποστολία έκλεψε την παράσταση στον Βόλο – Βούτηξε για τον σταυρό και συγκίνησε τους πάντες - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:41
Σοκ στην Αγιά… Θάνατος 32χρονου σε τροχαίο στη θέση «Φονιάς» στον δρόμο για Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.01.2026 | 11:42
Mε λιακάδα η ρίψη του Σταυρού στον Πηνειό στη Λάρισα- χιλάδες Λαρισαίοι στις όχθες (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.01.2026 | 11:55
Ο 22χρονος Ραφαήλ Νικολάου είναι ο πιστός που έπιασε το σταυρό στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.01.2026 | 09:36
Κυβερνητικό τελεσίγραφο με βαριά πρόστιμα έως 350 ευρώ ημερησίως για τα τρακτέρ




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed