ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ηπατίτιδα: Συναγερμός στον ΠΟΥ για μυστηριώδη επιδημία σε παιδιά
Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι υγειονομικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω πρωτοφανούς επιδημίας ηπατίτιδας σε βρέφη και νήπια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν.
Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, ενώ τα αμερικανικά Κέντα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ερευνούν εννέα ύποπτα κρούσματα στην Αλαμπάμα.
Για ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα φλεγμονής του συκωτιού σε παιδιά κάτω των 5 κάνουν επίσης λόγο γιατροί στη Δανία και την Ολλανδία που μίλησαν στο δικτυακό τόπο του Science.
Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά» επισήμανε το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί» ανέφερε.
Στις 12 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε προειδοποίηση για τα κρούσματα στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι ο έμετος και ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) είναι συνήθη συμπτώματα.
Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία δεν πέθανε και πολλά ανέρρωσαν από μόνα τους. Ωστόσο 6 παιδιά στη Βρετανία και ένα στην Ισπανία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, όπως συνέβη και με δύο παιδιά στην Αλαμπάμα σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Δημόσιας Υγείας.
Κανένα παιδί δεν βρέθηκε θετικό στους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα Α, Β, C, ή E, ωστόσο τα μισά ήταν θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδες ή κοινό κρυολόγημα. Αδενοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηπατίδιδες, αλλά τα περιστατικά αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.
Τα περισσότερα κρούσματα στη Βρετανία αφορούν βρέφη και νήπια 2-5 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.
Η Σκοτία καταγράφει κατά μέσο όρο 4 κρούσματα ηπατίδιδας σε παιδιά κάθε χρόνο. Φέτος όμως είχαν επιβεβαιωθεί 13 περιστατικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Πρόκειται για σοβαρό φαινόμενο» λέει η Ντέιρντρε Κέλι, ηπατολόγος παιδίατρος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία. Από τις αρχές του έτους η μονάδα της έχει διαγνώσει 40 κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, συγκριτικά με 7 το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου το 2018.
Η αρχική υπόθεση ότι η ασθένεια προκαλείται από κάποιον τοξικό παράδειγμα σε τρόφιμα, ποτά ή παιχνίδια δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται και πλέον «οι βασικές υποθέσεις επικεντρώνονται στους αδενοϊούς», έγραφαν οι συντάκτες της σκοτσέζικης μελέτης.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο εγκλεισμός στη διάρκεια των lockdown άφησε τα παιδιά ευάλωτα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν εκτέθηκε σε συνηθισμένες παιδικές ιώσεις. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι η ηπατίτιδα μπορεί να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την Covid-19.
Θετικά σε αδενοϊούς βρέθηκαν και τα 9 παιδιά που αρρώστησαν στην Αλαμπάμα, με πέντε από αυτά να είναι θετικά στον αδενοϊό-41, ο οποίος συνήθως προκαλεί γαστρεντερίτιδα.
Στην Ισπανία, τρία κρούσματα έχουν αναφερθεί σε τρεις διαφορετικές περιοχές και ένα παιδί χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση, ενώ παιδίατροι στην Ολλανδία και τη Δανία ανέφεραν στο Science ότι καταγράφουν ασυνήθιστα πολλά κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά.
Τόνισαν πάντως ότι οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται, καθώς τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί ως τώρα είναι λίγα σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό των παιδιών κάτω των 5.
Πηγή: in.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 20:15
Σοκ: 30χρονος έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 19:58
Κ. Αγοραστός: «Η περιφερειακή αρχή διαχειρίζεται ένα πλήρως εγκεκριμένο πρόγραμμα έργων» - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 19:56
Μαρούδας: Θα πάμε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με διεκδικητικό πλαίσιο και αισιοδοξία - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 19:50
Αυτή είναι η βασίλισσα του Τυρναβίτικου καρναβαλιού - ΒΟΛΟΣ | 15.01.2026 | 19:46
Βόλος: Τα ήπιε για την γιορτή του, έπεσε σε τρία αυτοκίνητα κι έχασε και τη δουλειά του - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2026 | 19:40
Θλίψη στη Χαλκίδα: Πέθανε από γρίπη 13χρονη μαθήτρια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2026 | 13:39
Η Ελλάδα υποδέχθηκε με τιμές τη φρεγάτα «Κίμων» -Μητσοτάκης: Χρέος να παραδώσω μια πατρίδα ασφαλέστερη από ό,τι την παρέλαβα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 11:13
Τακούδης: Χιόνια και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας από Κυριακή μέχρι Τετάρτη- θα χιονίσει και στη Λάρισα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 20:15
Σοκ: 30χρονος έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 10:39
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:06
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα-8 νέα κρούσματα στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 11:25
Μέσα στο 2026 παραδίδεται η νέα Παιδιατρική κλινική στο πανεπιστημιακό- επιθεώρηση εργασιών από Καραλαριώτου, Σερέτη (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 12:29
Άνοιξαν την αερογέφυρα στον μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες - πως γίνεται η κίνηση προς Θεσσαλονίκη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 10:06
Πώς έφτασαν στο ραντεβού στο Μαξίμου οι «αγροτοπατέρες»: Το τηλεφώνημα Τσιάρα και το θρίλερ με το συλλαλητήριο στην Αθήνα

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
