ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Επί τάπητος το φράγμα Μπελμά στο δήμο Αγιάς- σύσκεψη στο γραφείο του Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ Δ. Παπαγιαννίδη
Τι αναφέρεθι σε ανλάρτησή του ο Γε=νικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Αγιάς ΠΕ Λάρισας κ Αντώνη Γκουντάρα, τον Προϊστάμενο Περιβάλλοντος του Δήμου κ Παπακώστα Δημήτριο, την Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ Μπαρτζώκα Σίσσυ, τον Διευθυντή της ΔΕΥΑ Αγιάς Μπουζούκη Αλέξη και τον Μελετητή Δημοσίων Εργων κ Κουκνάκο Κυριάκο.
Στην τεχνική σύσκεψη παρενέβη διαδικτυακά και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, συμμετείχαν οι κκ Νίκος Μανέτας, Εφη Κυρίτση, συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης των προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022.
Ειδικότερα τονίσθηκε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων.
Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος ζήτησε την έγκριση της πρότασης του Δήμου Αγιάς, για την κατασκευή του φράγματος Μπελμά.
Το Φράγμα Μπελμά αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή και ο σχεδιασμός του χρονολογείται από την δεκαετία του 1990. Η θέση του φράγματος είχε προταθεί από τους Γ. ΣΟΥΛΙΟΣ κ.ά. (1992) και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (2004). Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο κατατάχθηκε ως το πρώτο από τα πέντε έργα πρώτης προτεραιότητας, για την Ανατολική Θεσσαλία από τους Γ. Μιγκίρος κ.ά. (2008). Ειδικότερα, η θέση του φράγματος αξιολογήθηκε και προτάθηκε στα πλαίσια μελέτης του Τομέα Γεωλογικών επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (Γ. Μιγκίρος κ.ά., 2008), με τίτλο: ≪Καταγραφή – αξιολόγηση προτάσεων υδραυλικών έργων περιοχής Κάτω Όλυμπου – Όσσας – Μαυροβουνίου≫. Η παραπάνω μελέτη αξιολόγησε όλες τις δυνατές θέσεις κατασκευής ταμιευτήρων στο όρος Όσσα. Από την βαθμολόγηση των διαφόρων θέσεων, η θέση ≪Μπελμάς≫ κρίθηκε ως η βέλτιστη.
Οι ανάγκες σε νερό ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν ένα από τα μόνιμα προβλήματα του Δήμου Αγιάς, τόσο στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή, όσο και στην πεδινή και παραλιακή περιοχή, με κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της άρδευσης του εκτεταμένου δέλτα του Πηνειού, όπου απαντάται εκτεταμένη υφαλμύρωση αλλά και την πληθώρα δημοτικών και ιδιωτικών γεωτρήσεων που υφίστανται. Το φράγμα με το συνοδό δίκτυο μεταφοράς θα αποτελέσει μία μακροχρόνια και αξιόπιστη υποδομή, η οποία θα απαλλάξει την περιοχή από την συνεχή πίεση για κατασκευή μικρών αρδευτικών δικτύων και την συνέχιση της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα από την λειτουργία των γεωτρήσεων.
Επιπλέον, το Φράγμα Μπελμά είναι εγκεκριμένο στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας) και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΝ οικ. 897/29-12-2017 (ΦΕΚ/Β’ 4682/2017).
Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για την υλοποίηση του έργου “ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ “ΜΠΕΛΜΑ” ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ ” ανέρχεται στο ποσό των 30.000.000,00 Ευρώ.
Επιτυγχάνεται παράλληλα μέσω αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με νέες καλλιέργειες ποτιστικές να βελτιωθεί η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών.
Η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ.
Συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης για το Φράγμα Μπελμά συγκεκριμένα βήματα και εξασφάλιση επαρκών τεχνικά Αδειοδοτήσεων. Επίσης το συνοδό αρδευτικό δίκτυο με εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα ΄ώστε να ενταχθεί στο ΠΑΑ 2023 -2027.
Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.
- ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2026 | 14:30
Εκταφές σορών στα Τέμπη: Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας ο Παύλος Ασλανίδης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.04.2026 | 14:24
Ο Δημήτρης Κουρέτας αισθάνεται τυχερός που προχωρά η δομή ανακουφιστικής φροντίδας για τους ασθενείς τελικού σταδίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.04.2026 | 14:03
Νέα πυρά για την ύπαρξη πτυχίων στο ΥΠΑΑΤ - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2026 | 13:57
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών, για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης μέτρων βραχοπροστασίας - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2026 | 13:36
Aσκηση της Πυροσβεστικής σε γνωστό ξενοδοχείο της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2026 | 13:20
Μαμάκος σε κατοίκους της Μάνδρας: Έργα αναβάθμισης αθλητικού Κέντρου και σύγχρονης παιδικής χαράς (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.04.2026 | 12:49
Ο Αθανάσιος Καββαδάς ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την παραίτηση Λαζαρίδη - ΒΟΛΟΣ | 20.04.2026 | 12:45
Καταγγελία για απλήρωτες υπερωρίες στην Καθαριότητα του Δήμου Βόλου
- ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 12:13
Θρήνος στον Βόλο για τον θάνατο 46χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 11:19
Σοβαρό τροχαίο με πέντε τραυματίες έξω από τον Τύρναβο - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 11:54
Αγρότης στο Κιλκίς αυτοκτόνησε λαμβάνοντας ισχυρό δηλητήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 22:55
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στον Βρυότοπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2026 | 09:42
Τακούδης: Διπλάσια ύψη βροχής φέτος στη Θεσσαλία σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο τετράμηνο (πίνακας) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 09:27
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 12:02
Περιμένουν το de minimis οι παραγωγοί μηδικής για να ρεφάρουν - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 17:04
Αλλάζει ο καιρός: Άστατος με νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες – Η ανάρτηση Καλλιάνου









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed