ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Επί τάπητος το φράγμα Μπελμά στο δήμο Αγιάς- σύσκεψη στο γραφείο του Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ Δ. Παπαγιαννίδη
Τι αναφέρεθι σε ανλάρτησή του ο Γε=νικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Αγιάς ΠΕ Λάρισας κ Αντώνη Γκουντάρα, τον Προϊστάμενο Περιβάλλοντος του Δήμου κ Παπακώστα Δημήτριο, την Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ Μπαρτζώκα Σίσσυ, τον Διευθυντή της ΔΕΥΑ Αγιάς Μπουζούκη Αλέξη και τον Μελετητή Δημοσίων Εργων κ Κουκνάκο Κυριάκο.
Στην τεχνική σύσκεψη παρενέβη διαδικτυακά και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, συμμετείχαν οι κκ Νίκος Μανέτας, Εφη Κυρίτση, συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης των προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022.
Ειδικότερα τονίσθηκε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων.
Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος ζήτησε την έγκριση της πρότασης του Δήμου Αγιάς, για την κατασκευή του φράγματος Μπελμά.
Το Φράγμα Μπελμά αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή και ο σχεδιασμός του χρονολογείται από την δεκαετία του 1990. Η θέση του φράγματος είχε προταθεί από τους Γ. ΣΟΥΛΙΟΣ κ.ά. (1992) και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (2004). Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο κατατάχθηκε ως το πρώτο από τα πέντε έργα πρώτης προτεραιότητας, για την Ανατολική Θεσσαλία από τους Γ. Μιγκίρος κ.ά. (2008). Ειδικότερα, η θέση του φράγματος αξιολογήθηκε και προτάθηκε στα πλαίσια μελέτης του Τομέα Γεωλογικών επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (Γ. Μιγκίρος κ.ά., 2008), με τίτλο: ≪Καταγραφή – αξιολόγηση προτάσεων υδραυλικών έργων περιοχής Κάτω Όλυμπου – Όσσας – Μαυροβουνίου≫. Η παραπάνω μελέτη αξιολόγησε όλες τις δυνατές θέσεις κατασκευής ταμιευτήρων στο όρος Όσσα. Από την βαθμολόγηση των διαφόρων θέσεων, η θέση ≪Μπελμάς≫ κρίθηκε ως η βέλτιστη.
Οι ανάγκες σε νερό ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν ένα από τα μόνιμα προβλήματα του Δήμου Αγιάς, τόσο στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή, όσο και στην πεδινή και παραλιακή περιοχή, με κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της άρδευσης του εκτεταμένου δέλτα του Πηνειού, όπου απαντάται εκτεταμένη υφαλμύρωση αλλά και την πληθώρα δημοτικών και ιδιωτικών γεωτρήσεων που υφίστανται. Το φράγμα με το συνοδό δίκτυο μεταφοράς θα αποτελέσει μία μακροχρόνια και αξιόπιστη υποδομή, η οποία θα απαλλάξει την περιοχή από την συνεχή πίεση για κατασκευή μικρών αρδευτικών δικτύων και την συνέχιση της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα από την λειτουργία των γεωτρήσεων.
Επιπλέον, το Φράγμα Μπελμά είναι εγκεκριμένο στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας) και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΝ οικ. 897/29-12-2017 (ΦΕΚ/Β’ 4682/2017).
Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για την υλοποίηση του έργου “ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ “ΜΠΕΛΜΑ” ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ ” ανέρχεται στο ποσό των 30.000.000,00 Ευρώ.
Επιτυγχάνεται παράλληλα μέσω αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με νέες καλλιέργειες ποτιστικές να βελτιωθεί η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών.
Η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ.
Συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης για το Φράγμα Μπελμά συγκεκριμένα βήματα και εξασφάλιση επαρκών τεχνικά Αδειοδοτήσεων. Επίσης το συνοδό αρδευτικό δίκτυο με εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα ΄ώστε να ενταχθεί στο ΠΑΑ 2023 -2027.
Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.
- ΒΟΛΟΣ | 30.04.2026 | 17:50
Στις 7 Μαϊου με καταθέσεις μαρτύρων θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση Μάγγου - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 16:53
Λάρισα: Απατεώνες τον έπεισαν να αφήσει κοσμήματα στην πυλωτή του σπιτιού του - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 16:47
Επεκτάθηκε σε διαμερίσματα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα με ανταλλακτικά στο Ίλιον, δείτε βίντεο - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 30.04.2026 | 15:44
Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τον Ματωμένο Γάμο σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 15:41
Αποκαλυπτήρια μνημείου στη Λάρισα για Απόδημο Ελληνισμό - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 12:36
Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα: Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και 4 αεροσκάφη - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 12:16
Ολική ήταν η καταστροφή στην επιχείρηση μασάζ στην Κύπρου από τη χθεσινή πυρκαγιά (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.04.2026 | 12:00
Στο ΠΑΣΟΚ ο Νικόλας Φαραντούρης: «Υιοθετώ το μήνυμα Ανδρουλάκη, ενώνω κι εγώ τη φωνή μου»
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:22
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών ο Σωτήρης Λιάπης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 09:44
Μπαίνει στις ράγες το έργο Λάρισα–Βόλος: ηλεκτροκίνηση, ETCS και πλήρης αναβάθμιση - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 08:53
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 19:42
Καιρός: Πρωτομαγιά με ομπρέλα και ψύχρα - Η Λάρισα στις 8 περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 14:30
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο κέντρο της Λάρισας σε επιχείρηση μασάζ (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 14:13
Μέτωπο για την υλοποίηση των ώριμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας – Πρόσκληση σε Χατζηδάκη για αυτοψία στo πεδίο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:24
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 29.04.2026 | 20:19
Τραγωδία στην Ηλεία: Κατέληξε ο 13χρονος που τραυματίστηκε με το πατίνι








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed