ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Επί τάπητος το φράγμα Μπελμά στο δήμο Αγιάς- σύσκεψη στο γραφείο του Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ Δ. Παπαγιαννίδη
Τι αναφέρεθι σε ανλάρτησή του ο Γε=νικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Αγιάς ΠΕ Λάρισας κ Αντώνη Γκουντάρα, τον Προϊστάμενο Περιβάλλοντος του Δήμου κ Παπακώστα Δημήτριο, την Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ Μπαρτζώκα Σίσσυ, τον Διευθυντή της ΔΕΥΑ Αγιάς Μπουζούκη Αλέξη και τον Μελετητή Δημοσίων Εργων κ Κουκνάκο Κυριάκο.
Στην τεχνική σύσκεψη παρενέβη διαδικτυακά και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, συμμετείχαν οι κκ Νίκος Μανέτας, Εφη Κυρίτση, συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης των προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022.
Ειδικότερα τονίσθηκε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων.
Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος ζήτησε την έγκριση της πρότασης του Δήμου Αγιάς, για την κατασκευή του φράγματος Μπελμά.
Το Φράγμα Μπελμά αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή και ο σχεδιασμός του χρονολογείται από την δεκαετία του 1990. Η θέση του φράγματος είχε προταθεί από τους Γ. ΣΟΥΛΙΟΣ κ.ά. (1992) και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (2004). Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο κατατάχθηκε ως το πρώτο από τα πέντε έργα πρώτης προτεραιότητας, για την Ανατολική Θεσσαλία από τους Γ. Μιγκίρος κ.ά. (2008). Ειδικότερα, η θέση του φράγματος αξιολογήθηκε και προτάθηκε στα πλαίσια μελέτης του Τομέα Γεωλογικών επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (Γ. Μιγκίρος κ.ά., 2008), με τίτλο: ≪Καταγραφή – αξιολόγηση προτάσεων υδραυλικών έργων περιοχής Κάτω Όλυμπου – Όσσας – Μαυροβουνίου≫. Η παραπάνω μελέτη αξιολόγησε όλες τις δυνατές θέσεις κατασκευής ταμιευτήρων στο όρος Όσσα. Από την βαθμολόγηση των διαφόρων θέσεων, η θέση ≪Μπελμάς≫ κρίθηκε ως η βέλτιστη.
Οι ανάγκες σε νερό ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν ένα από τα μόνιμα προβλήματα του Δήμου Αγιάς, τόσο στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή, όσο και στην πεδινή και παραλιακή περιοχή, με κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της άρδευσης του εκτεταμένου δέλτα του Πηνειού, όπου απαντάται εκτεταμένη υφαλμύρωση αλλά και την πληθώρα δημοτικών και ιδιωτικών γεωτρήσεων που υφίστανται. Το φράγμα με το συνοδό δίκτυο μεταφοράς θα αποτελέσει μία μακροχρόνια και αξιόπιστη υποδομή, η οποία θα απαλλάξει την περιοχή από την συνεχή πίεση για κατασκευή μικρών αρδευτικών δικτύων και την συνέχιση της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα από την λειτουργία των γεωτρήσεων.
Επιπλέον, το Φράγμα Μπελμά είναι εγκεκριμένο στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας) και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΝ οικ. 897/29-12-2017 (ΦΕΚ/Β’ 4682/2017).
Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για την υλοποίηση του έργου “ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ “ΜΠΕΛΜΑ” ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ ” ανέρχεται στο ποσό των 30.000.000,00 Ευρώ.
Επιτυγχάνεται παράλληλα μέσω αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με νέες καλλιέργειες ποτιστικές να βελτιωθεί η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών.
Η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ.
Συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης για το Φράγμα Μπελμά συγκεκριμένα βήματα και εξασφάλιση επαρκών τεχνικά Αδειοδοτήσεων. Επίσης το συνοδό αρδευτικό δίκτυο με εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα ΄ώστε να ενταχθεί στο ΠΑΑ 2023 -2027.
Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 20:51
Θολό τοπίο για την Κάρτα του Αγρότη όλα ανοικτά για την πρόσβαση τραπεζών στη βάση επιδοτήσεων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.03.2026 | 20:44
Αντιδράσεις για την παύση των μαθητικών δρομολογίων απο το ΚΤΕΛ Καρδίτσας -Κινητοποίηση στην Περιφέρεια - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 20:42
Τ. Τσιαπλές: Η περιφέρεια Θεσσαλίας, να φτιάξει σύγχρονη οδογέφυρα στην είσοδο του Τυρνάβου - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 20:39
Πιερία: Εισαγγελική έρευνα για την άγρια επίθεση σκύλων σε τουρίστρια – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε ΜΕΘ - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 20:34
Aναλυτικά το πρόγραμμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Λάρισα - ΔΙΕΘΝΗ | 13.03.2026 | 20:14
Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 10 εκατ. δολάρια τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και ηγέτες των Φρουρών της Επανάστασης, στέλνουν 5.000 πεζοναύτες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.03.2026 | 19:35
Ζητείται λύση για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 19:30
Έργα ύψους 10 εκ. ευρώ για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Π.Ε. Λάρισας
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:36
Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 33χρονος μετά από πτώση από δεύτερο όροφο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 08:49
Πρώην βουλευτής υποστηρίζει ότι ο πατέρας της έπεσε θύμα των Ρομά στη Λάρισα– «Εξαγοράζουν τις ψήφους μας», λένε οι ίδιοι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 19:10
Σεισμός στην Αργιθέα: Διακοπές ρεύματος σε οκτώ οικισμούς - Ζημιές στο οδικό δίκτυο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:27
Μαφία των Ρομά στη Λάρισα: «Δεν θα φύγεις ζωντανή» - Πώς έδωσαν 20λεπτα για λίρες σε ένα από τα θύματα τους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 12:33
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Αργιθέας - Ευρυτανίας-αισθητός και σε Καρδίτσα, Λάρισα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.03.2026 | 12:01
Θρήνος στα Τρίκαλα για τον θάνατο 50χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 15:31
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:29
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed