ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Επί τάπητος το φράγμα Μπελμά στο δήμο Αγιάς- σύσκεψη στο γραφείο του Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ Δ. Παπαγιαννίδη
Τι αναφέρεθι σε ανλάρτησή του ο Γε=νικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Αγιάς ΠΕ Λάρισας κ Αντώνη Γκουντάρα, τον Προϊστάμενο Περιβάλλοντος του Δήμου κ Παπακώστα Δημήτριο, την Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ Μπαρτζώκα Σίσσυ, τον Διευθυντή της ΔΕΥΑ Αγιάς Μπουζούκη Αλέξη και τον Μελετητή Δημοσίων Εργων κ Κουκνάκο Κυριάκο.
Στην τεχνική σύσκεψη παρενέβη διαδικτυακά και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, συμμετείχαν οι κκ Νίκος Μανέτας, Εφη Κυρίτση, συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης των προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022.
Ειδικότερα τονίσθηκε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων.
Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος ζήτησε την έγκριση της πρότασης του Δήμου Αγιάς, για την κατασκευή του φράγματος Μπελμά.
Το Φράγμα Μπελμά αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή και ο σχεδιασμός του χρονολογείται από την δεκαετία του 1990. Η θέση του φράγματος είχε προταθεί από τους Γ. ΣΟΥΛΙΟΣ κ.ά. (1992) και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (2004). Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο κατατάχθηκε ως το πρώτο από τα πέντε έργα πρώτης προτεραιότητας, για την Ανατολική Θεσσαλία από τους Γ. Μιγκίρος κ.ά. (2008). Ειδικότερα, η θέση του φράγματος αξιολογήθηκε και προτάθηκε στα πλαίσια μελέτης του Τομέα Γεωλογικών επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (Γ. Μιγκίρος κ.ά., 2008), με τίτλο: ≪Καταγραφή – αξιολόγηση προτάσεων υδραυλικών έργων περιοχής Κάτω Όλυμπου – Όσσας – Μαυροβουνίου≫. Η παραπάνω μελέτη αξιολόγησε όλες τις δυνατές θέσεις κατασκευής ταμιευτήρων στο όρος Όσσα. Από την βαθμολόγηση των διαφόρων θέσεων, η θέση ≪Μπελμάς≫ κρίθηκε ως η βέλτιστη.
Οι ανάγκες σε νερό ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν ένα από τα μόνιμα προβλήματα του Δήμου Αγιάς, τόσο στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή, όσο και στην πεδινή και παραλιακή περιοχή, με κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της άρδευσης του εκτεταμένου δέλτα του Πηνειού, όπου απαντάται εκτεταμένη υφαλμύρωση αλλά και την πληθώρα δημοτικών και ιδιωτικών γεωτρήσεων που υφίστανται. Το φράγμα με το συνοδό δίκτυο μεταφοράς θα αποτελέσει μία μακροχρόνια και αξιόπιστη υποδομή, η οποία θα απαλλάξει την περιοχή από την συνεχή πίεση για κατασκευή μικρών αρδευτικών δικτύων και την συνέχιση της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα από την λειτουργία των γεωτρήσεων.
Επιπλέον, το Φράγμα Μπελμά είναι εγκεκριμένο στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας) και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΝ οικ. 897/29-12-2017 (ΦΕΚ/Β’ 4682/2017).
Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για την υλοποίηση του έργου “ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ “ΜΠΕΛΜΑ” ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ ” ανέρχεται στο ποσό των 30.000.000,00 Ευρώ.
Επιτυγχάνεται παράλληλα μέσω αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με νέες καλλιέργειες ποτιστικές να βελτιωθεί η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών.
Η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ.
Συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης για το Φράγμα Μπελμά συγκεκριμένα βήματα και εξασφάλιση επαρκών τεχνικά Αδειοδοτήσεων. Επίσης το συνοδό αρδευτικό δίκτυο με εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα ΄ώστε να ενταχθεί στο ΠΑΑ 2023 -2027.
Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2026 | 09:44
Λάρισα: Τρόμος για έγκυο από εισβολή διαρρήκτη στο διαμέρισμά της -Πήδηξε ταράτσες, και έριξε σχοινί - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.05.2026 | 09:39
Το παρασκήνιο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την έκθεση Τυχεροπούλου: Από το «σκάνδαλο των εκατομμυρίων» στα 115.000 ευρώ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 31.05.2026 | 09:33
Γιούρι Κοσιούκ: Ποιος είναι ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος που εξαγοράζει τη Νιτσιάκος και γιατί επενδύει στην Ελλάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.05.2026 | 21:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η επιχείρηση «Θερισμός» έβγαλε στο φως το απόλυτο θράσος των κυκλωμάτων - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 21:41
Τύρναβος: Φωτιά σε χωματερή στον Παλαιόμυλο – Δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο (φωτ. - βίντεο) - ΥΓΕΙΑ | 30.05.2026 | 21:04
«Πρωτοφανή» αποτελέσματα με νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου – Εξαφανίστηκαν όγκοι σε ασθενείς - ΒΟΛΟΣ | 30.05.2026 | 20:48
Η ψευδαίσθηση της «απόλυτης ασφάλειας: Από την έκρηξη του πυραύλου της Blue Origin στο FSRU «ARGO» του Βόλου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2026 | 20:32
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα στις φυλακές(video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 09:51
Καρέ-καρέ το σοκαριστικό τροχαίο στην οδό Βόλου – Η στιγμή που το φορτηγό προσκρούει στη γέφυρα (BINTEO) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.05.2026 | 07:21
Ξεκινούν τα αλώνια για κριθάρι και σε δύο εβδομάδες για το στάρι, με χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.05.2026 | 08:00
Στον Εισαγγελέα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ρήμαζε τους μετασχηματιστές σε Καρδίτσα - Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2026 | 14:48
Καιρός: Λίβα από τη Βόρεια Αφρική φέρνει το ECMWF στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία- Πότε θα ξεκινήσει - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 14:13
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα κλοπής χαλκού από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ στη Θεσσαλία - 25 συλλήψεις - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 08:21
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 15:41
Ψάρια – εισβολείς αναστατώνουν το Αιγαίο και απειλούν το ελληνικό καλοκαίρι-τι επισημαίνει Λαρισαίος ιχθυολόγος - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2026 | 06:57
Λάρισα: Στη φυλακή πρώην περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης για τον βιασμό 46χρονης εκπαιδευτικού





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed