ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ξεσκαρτάρουν βαμβακοχώραφα - αγωνία στον κάμπο
Καθυστερεί η πληρωμή για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι

03.03.2015 | 14:23
Την αγωνία τους για την πληρωµή της συνδεδεµένης ενίσχυσης το πρώτο δεκαήµερο του Μαρτίου, κατά τη δέσµευση του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου εκφράζουν οι βαµβακοπαραγωγοί της χώρας, που περιµένουν την πολυπόθητη «ένεση» ρευστότητας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ καθυστερούν τις πιστώσεις, ενώ όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή εκπομπη "Θεσσαλών Γη" οι πληρωμές μετατίθενται για τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Την ίδια ώρα υπάρχει αγωνία και για τους τευτλοπαραγωγούς και αν δεν ξεκαθαρίσει με΄σα στην εβδομάδα, το θέμα της πληρωμής τους, αλλά και η νέα καμπάνια, πιθανόν να μην καλλιεργηθούν φέτος εκτάσεις στο θεσσαλικό κάμπο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες , µάχη για ξεσκαρτάρισµα µεταξύ των δηλωθέντων στον ΟΠΕΚΕΠΕ στρεµµάτων και των πραγµατικά παραγωγικών, φαίνεται πώς κάνουν οι αρµόδιοι του υπουργείου, προκειµένου να «κρατήσουν» την επιδότηση στα 74,938 ευρώ το στρέµµα, όπως αρχικά είχαν αποφασίσει.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούµενο για τον αγροτικό κόσµο είναι η έγκαιρη πληρωµή των εκκρεµοτήτων τους, διαδικασίες οι οποίες φαίνεται να καθυστερούν περαιτέρω λόγω των διεργασιών που αφορούν τη διαχείριση των ταµειακών διαθεσίµων της χώρας συνολικά. Από την πλευρά τους, οι αρµόδιοι φαίνεται να επικαλούνται και τις επικείµενες διοικητικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αιτία κωλυσιεργίας της ανακίνησης της διαδικασίας των πληρωµών.
Ωστόσο, οι τελευταίες απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεντεύξεις του στον τύπο, χωρίς να δίνεται σαφές χρονοδιάγραµµα, µιλούν για ξεµπλοκάρισµα στα βιολογικά, τα νιτρικά και τις επιστροφές ΦΠΑ µέσα στον Μάρτιο. Κοντά και οι πληρωµές της βιολογικής κτηνοτροφίας, όπως έχει ήδη δεσµευτεί ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης, σε δύο δόσεις αρχής γενοµένης από µέσα προς το τέλος Μαρτίου.
Πιο συγκεκριµένα, τώρα, σχετικά µε τη συνδεδεµένη στο βαµβάκι, σηµειώνεται ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι δηµοσιευµένα στην ιστοσελίδα του µιλούν για συνολική δηλωθείσα έκταση της βαµβακοκαλλιέργειας στα 2.779.035 στρέµµατα, επί συνόλου 50.938 παραγωγών. Με δεδοµένο ότι το συνολικό ποσό που θα µοιραστούν οι Έλληνες βαµβακοπαραγωγοί ανέρχεται περίπου στα 202 εκατ. ευρώ (τα οποία µε τη µείωση 7% λόγω ∆ηµοσιονοµικής Πειθαρχίας φτάνουν τα 186 εκατ. ευρώ), αυτό σηµαίνει ότι η ενίσχυση για κάθε δικαιούχο θα κυµαίνεται κοντά στα 67 ευρώ το στρέµµα.
Ωστόσο, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Agrenda, σε αυτή τη φάση οι υπεύθυνοι των πληρωµών κάνουν προσπάθεια να καταγράψουν τα στρέµµατα µε βαµβάκια που καλλιεργήθηκαν και απέδωσαν το όριο των κιλών που απαιτείται για να είναι δικαιούχοι της εν λόγω ενίσχυσης, έτσι ώστε το ύψος της συνδεδεµένης να κυµανθεί περί τα 74 ευρώ το στρέµµα, µε βάσει ότι τα βαµβακοχώραφα ανέρχονται περί τα 2,5 εκατ. στρέµµατα.
Έξω τα... πληµµυρισµένα, λένε οι Θεσσαλοί
Μάλιστα, για το θέµα, µε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, επιχειρεί να εκφράσει τον προβληµατισµό των παραγωγών για την απόδοση της συνδεδεµένης, αναφέροντας τα εξής: «Οι βαµβακοπαραγωγοί περιµένουν την πληρωµή της συνδεδεµένης στις αρχές Μαρτίου, όπως έχετε δεσµευθεί µε την οµιλία σας στη Λάρισα, πράγµα το οποίο θα συµβάλει κατά πολύ στη ρευστότητα των αγροτών και θα τους βοηθήσει άµεσα στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Γνωρίζουµε όλοι ότι το ποσό της συνδεδεµένης έχει άµεση σχέση µε τα πόσα πραγµατικά στρέµµατα θα αναγνωριστούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Λόγω όµως των πολλών βροχοπτώσεων του Σεπτεµβρίου-Οκτωβρίου, προέκυψαν προβλήµατα συλλογής σε πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο των κιλών για να είναι δικαιούχοι. Για τον λόγο αυτό παρακαλούµε να λάβετε σοβαρά υπόψη την εκτίµηση ζηµιάς από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποκλείσουµε τις µηδενικές παραδόσεις και να µην µοιραστούν χρήµατα σε άτοµα που δεν δικαιούνται. Εάν τα στρέµµατα που θα µπουν είναι ανεξέλεγκτα τότε γκρεµίζουµε µόνοι µας το κίνητρο της ποιότητας».
agronews.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 29.07.2026 | 22:12
Δείτε βίντεο: Η δραματική διάσωση πολιτών στον Άγιο Παύλο από το Λιμενικό στην πυρκαγιά που μαίνεται στο Ρέθυμνο - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 22:00
Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής σε τροχαίο έπειτα από σύγκρουση με ΙΧ στην οδό Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 21:46
Για τα προβλήματα της περιφέρειας Θεσαλίας συζήτησαν Καρυστιανού, Κουρέτας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 21:28
Συλλαλητήριο αγροτών στον Τύρναβο με τρακτερ για δίκαιες αποζημιώσεις (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.07.2026 | 21:17
Nέες αποφάσεις για επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο Ν. Καρδίτσας από τις ζημιές του «Ντάνιελ» - ΒΟΛΟΣ | 29.07.2026 | 21:13
Σοκ στον Βόλο: Αδέσποτο κατασπάραξε 6χρονο σε παιδική χαρά – Εσπευσμένη διακομιδή στην Αθήνα για χειρουργείο - ΔΙΕΘΝΗ | 29.07.2026 | 21:08
Εφιαλτική προειδοποίηση: «Ολόκληρη η Ευρώπη θα τυλιχθεί στις φλόγες» στις αρχές Αυγούστου - ΕΛΛΑΔΑ | 29.07.2026 | 21:04
Δυσοίωνη πρόβλεψη Λαγουβάρδου για τη φωτιά στο Ρέθυμνο: «Πολύ δύσκολο το επόμενο 48ωρο»
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 11:09
Τοποθετήθηκε σήμερα η νέα πεζογέφυρα στην Αγία Παρασκευή Τεμπών- Γ. Μανωλης: Πιο ψηλή και πιο ασφαλής (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 10:51
Συναγερμός για φωτιά στον Τύρναβο- Επιχειρούν 4 εναέρια μέσα - ΒΟΛΟΣ | 29.07.2026 | 11:34
Ογκολογικό Βόλου: Σκληρή παρέμβαση του Δήμου – «Οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν από την έλλειψη γιατρών» - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 09:11
Δύο Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 29.07.2026 | 09:59
Συνεχίζονται οι αυτοψίες στα χαλαζόπληκτα -συνεργεία του ΕΛΓΑ σε Ευαγγελισμό Ελασσόνας και Μεσοράχη (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.07.2026 | 09:32
Καύσωνας, γεωπολιτικές εντάσεις δίνουν το σήμα ανόδου τιμών στο σιτάρι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.07.2026 | 10:20
Τακούδης: Χωρίς καύσωνες η Θεσσαλία τις πρώτες μέρες του Αυγούστου - ΒΟΛΟΣ | 29.07.2026 | 21:13
Σοκ στον Βόλο: Αδέσποτο κατασπάραξε 6χρονο σε παιδική χαρά – Εσπευσμένη διακομιδή στην Αθήνα για χειρουργείο






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed