ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ξεσκαρτάρουν βαμβακοχώραφα - αγωνία στον κάμπο
Καθυστερεί η πληρωμή για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι

03.03.2015 | 14:23
Την αγωνία τους για την πληρωµή της συνδεδεµένης ενίσχυσης το πρώτο δεκαήµερο του Μαρτίου, κατά τη δέσµευση του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου εκφράζουν οι βαµβακοπαραγωγοί της χώρας, που περιµένουν την πολυπόθητη «ένεση» ρευστότητας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ καθυστερούν τις πιστώσεις, ενώ όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή εκπομπη "Θεσσαλών Γη" οι πληρωμές μετατίθενται για τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Την ίδια ώρα υπάρχει αγωνία και για τους τευτλοπαραγωγούς και αν δεν ξεκαθαρίσει με΄σα στην εβδομάδα, το θέμα της πληρωμής τους, αλλά και η νέα καμπάνια, πιθανόν να μην καλλιεργηθούν φέτος εκτάσεις στο θεσσαλικό κάμπο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες , µάχη για ξεσκαρτάρισµα µεταξύ των δηλωθέντων στον ΟΠΕΚΕΠΕ στρεµµάτων και των πραγµατικά παραγωγικών, φαίνεται πώς κάνουν οι αρµόδιοι του υπουργείου, προκειµένου να «κρατήσουν» την επιδότηση στα 74,938 ευρώ το στρέµµα, όπως αρχικά είχαν αποφασίσει.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούµενο για τον αγροτικό κόσµο είναι η έγκαιρη πληρωµή των εκκρεµοτήτων τους, διαδικασίες οι οποίες φαίνεται να καθυστερούν περαιτέρω λόγω των διεργασιών που αφορούν τη διαχείριση των ταµειακών διαθεσίµων της χώρας συνολικά. Από την πλευρά τους, οι αρµόδιοι φαίνεται να επικαλούνται και τις επικείµενες διοικητικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αιτία κωλυσιεργίας της ανακίνησης της διαδικασίας των πληρωµών.
Ωστόσο, οι τελευταίες απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεντεύξεις του στον τύπο, χωρίς να δίνεται σαφές χρονοδιάγραµµα, µιλούν για ξεµπλοκάρισµα στα βιολογικά, τα νιτρικά και τις επιστροφές ΦΠΑ µέσα στον Μάρτιο. Κοντά και οι πληρωµές της βιολογικής κτηνοτροφίας, όπως έχει ήδη δεσµευτεί ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης, σε δύο δόσεις αρχής γενοµένης από µέσα προς το τέλος Μαρτίου.
Πιο συγκεκριµένα, τώρα, σχετικά µε τη συνδεδεµένη στο βαµβάκι, σηµειώνεται ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι δηµοσιευµένα στην ιστοσελίδα του µιλούν για συνολική δηλωθείσα έκταση της βαµβακοκαλλιέργειας στα 2.779.035 στρέµµατα, επί συνόλου 50.938 παραγωγών. Με δεδοµένο ότι το συνολικό ποσό που θα µοιραστούν οι Έλληνες βαµβακοπαραγωγοί ανέρχεται περίπου στα 202 εκατ. ευρώ (τα οποία µε τη µείωση 7% λόγω ∆ηµοσιονοµικής Πειθαρχίας φτάνουν τα 186 εκατ. ευρώ), αυτό σηµαίνει ότι η ενίσχυση για κάθε δικαιούχο θα κυµαίνεται κοντά στα 67 ευρώ το στρέµµα.
Ωστόσο, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Agrenda, σε αυτή τη φάση οι υπεύθυνοι των πληρωµών κάνουν προσπάθεια να καταγράψουν τα στρέµµατα µε βαµβάκια που καλλιεργήθηκαν και απέδωσαν το όριο των κιλών που απαιτείται για να είναι δικαιούχοι της εν λόγω ενίσχυσης, έτσι ώστε το ύψος της συνδεδεµένης να κυµανθεί περί τα 74 ευρώ το στρέµµα, µε βάσει ότι τα βαµβακοχώραφα ανέρχονται περί τα 2,5 εκατ. στρέµµατα.
Έξω τα... πληµµυρισµένα, λένε οι Θεσσαλοί
Μάλιστα, για το θέµα, µε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, επιχειρεί να εκφράσει τον προβληµατισµό των παραγωγών για την απόδοση της συνδεδεµένης, αναφέροντας τα εξής: «Οι βαµβακοπαραγωγοί περιµένουν την πληρωµή της συνδεδεµένης στις αρχές Μαρτίου, όπως έχετε δεσµευθεί µε την οµιλία σας στη Λάρισα, πράγµα το οποίο θα συµβάλει κατά πολύ στη ρευστότητα των αγροτών και θα τους βοηθήσει άµεσα στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Γνωρίζουµε όλοι ότι το ποσό της συνδεδεµένης έχει άµεση σχέση µε τα πόσα πραγµατικά στρέµµατα θα αναγνωριστούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Λόγω όµως των πολλών βροχοπτώσεων του Σεπτεµβρίου-Οκτωβρίου, προέκυψαν προβλήµατα συλλογής σε πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο των κιλών για να είναι δικαιούχοι. Για τον λόγο αυτό παρακαλούµε να λάβετε σοβαρά υπόψη την εκτίµηση ζηµιάς από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποκλείσουµε τις µηδενικές παραδόσεις και να µην µοιραστούν χρήµατα σε άτοµα που δεν δικαιούνται. Εάν τα στρέµµατα που θα µπουν είναι ανεξέλεγκτα τότε γκρεµίζουµε µόνοι µας το κίνητρο της ποιότητας».
agronews.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.12.2025 | 14:17
Χριστούγεννα στα μπλόκα κάνουν οι αγρότες: Στην άκρη τα τρακτέρ για να διευκολυνθούν οι εκδρομείς - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 25.12.2025 | 14:00
Νιώθεις μοναξιά τα Χριστούγεννα – Πέντε προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 13:54
H Λαρισαία Κωνσταντίνα-Ερμίνα Σούκου στον θρόνο της Miss Young 2025 - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 13:45
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης τα «έβαλε» ξανά με αυτούς που υιοθετούν ζώα και με τα ρούχα των κοριτσιών - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 25.12.2025 | 13:42
Το «White Christmas» είναι το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών σε φυσική μορφή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.12.2025 | 11:50
Αγρότες: Ανακωχή στα μπλόκα για τα Χριστούγεννα και μετά πάλι κινητοποιήσεις - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.12.2025 | 11:42
Αγρότες: Η εορταστική ανάπαυλα, το ρεβεγιόν στα μπλόκα και τα μηνύματα - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 11:24
Θρίλερ με την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πορροΐων -Χτενίζουν την περιοχή αναζητώντας ίχνη
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 10:23
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.12.2025 | 14:46
Τακούδης: επικαιροποίηση του καιρού με χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας την Κυριακή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 13:42
Οργή στη σύσκεψη του μπλόκου της Νίκαιας για την τοποθέτηση στηθαίων- νέο μποτιλιάρισμα στην Εθνική (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 08:48
Από την Καραμανλή αντί της παλιάς Βόλου η διέλευση των ταξιδιωτών- άνοιξαν λωρίδα στη Νίκαια οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 12:38
Γερανός τοποθετεί τσιμεντένια στηθαία δίπλα στα τρακτερ στον κόμβο της Νίκαιας για την ασφαλή διέλευση (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.12.2025 | 17:55
ΑΑΔΕ: Αγρότες έγραφαν και έσβηναν χωράφια από το E9 -Στον Εισαγγελέα 50 περιπτώσεις, εξετάζονται συνολικά 3.000 - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 20:01
Λάρισα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 5χρονο - Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.12.2025 | 14:41
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Παράταση θητείας ενός έτους για τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed