ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μέτρα για τον κορωνοϊό - Πλεύρης: Επιστρέφει από Δευτέρα η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση - Απελευθερώνεται το ωράριο
Μόνο για εμβολιασμένους και καθήμενους η διασκέδαση - Παραμένει ο περιορισμός του 10% στα γήπεδα

Η κυβέρνηση υιοθέτησε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών - Μόνο για εμβολιασμένους και καθήμενους η διασκέδαση - Παραμένει ο περιορισμός του 10% στα γήπεδα - Τι θα ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης - Το σκεπτικό της χαλάρωσης των μέτρων
Την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, επιστρέφει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ καταργέιται ο περιορισμός του ωραρίου.
Η χαλάρωση των περιορισμών -όπως διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας, καθώς ο κ. Πλεύρης δεν το ανακοίνωσε- θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.
Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη
Την ίδια ώρα, παραμένει ο περιορισμός του 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές, ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται να επανεξεταστεί σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, την επόμενη εβδομάδα.
Νωρίτερα, συνεδρίασε η επιτροπή των ειδικών, η οποία άναψε το «πράσινο φως» για μερική άρση των μέτρων στην εστίαση και επιστροφή της μουσικής στα καταστήματα.
Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε πως δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού έως τις 7 Φεβρουαρίου, καθώς πολλοί εμβολιασμοί αναβλήθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Πιο συγκεκριμένα, επειδή στην κακοκαιρία πολλοί συμπολίτες μας που είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού τους από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει, τόνισε ο υπουργός Υγείας, ότι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει επτά μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.
Το σκεπτικό της απόφασης
Η ολομέλεια της επιτροπής των ειδικών αξιολόγησε τα επιδημιολογικά στοιχεία και διαπίστωσε ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, με την σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων στις 17.000-20.000, ενώ ανάλογη σταθεροποίηση παρατηρείται και στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της επιδημίας -δηλαδή τις εισαγωγές, τις νοσηλείες σε απλές κλίνες και ειδικές Μονάδες και τους διασωληνωμένους ασθενείς.
Το αποτύπωμα της μετάλλαξης Omicron αξιολογήθηκε ως ηπιότερο αυτού που αναμενόταν, καθώς νόσησαν κυρίως νέα άτομα, που ανάρρωσαν γρήγορα και το επιδημικό αυτό κύμα δεν προκάλεσε απότομη αύξηση στους διασωληνωμένους.
Το κύμα της Δέλτα μας είχε αφήσει «κληρονομιά» περί τους 600 διασωληνωμένους και κατά τη φάση της κυριαρχίας της Omicron που διανύουμε, οι διασωληνωμένοι δεν έχουν υπερβεί τους 680, παρά το γεγονός ότι στην κορύφωση της επιδημίας καταγράφονταν κατά μέσο όρο 35.000 κρούσματα ημερησίως.
Οι ειδικοί της επιτροπής εστίασαν ειδικά στο στοιχείο ότι η Omicron έπληξε κυρίως τις ηλικίες με αυξημένη κινητικότητα, που στην πλειοψηφία τους είναι και εμβολιασμένοι πολίτες, και θεωρεί ότι το άνοιγμα της εστίασης με απελευθέρωση του ωραρίου και της μουσικής δεν αναμένεται να προκαλέσει νέα έξαρση κρουσμάτων.
Εξάλλου, στους χώρους εστίασης-διασκέδασης θα εισέρχονται και πάλι από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι.
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Πλεύρη
Καλησπέρα σας. Με την άνοδο των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον υποχρεωθήκαμε να λάβουμε περιοριστικά μέτρα, τα οποία είχαμε δεσμευτεί ότι θα παραμείνουνε για το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα.
Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας αναφορικώς με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία παραμένει, αλλά υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων και τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, όπου ο χρόνος νοσηλείας της και η νοσηρότητά της είναι μικρότερη από το χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη Δέλτα, με εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων αποφασίσαμε την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων ως ακολούθως:
Αναφορικώς με τη διασκέδαση και την εστίαση επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο. Παραμένει όμως ωστόσο η καθήμενη διασκέδαση.
Αναφορικώς με τους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, το μέτρο θα παραμείνει ως έχει. Θα επανεξεταστεί όμως την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.


- ΛΑΡΙΣΑ | 16.04.2026 | 20:56
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Να αποφευχθεί ο “ακαριαίος θάνατος” της οικίας Αλεξάνδρου! (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.04.2026 | 20:47
Καμπανάκι καθηγητή Κτηνιατρικής για μετάδοση του αφθώδους με τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο και στην ηπειρωτική Ελλάδα (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.04.2026 | 20:23
Δεύτερο 15ημερο Μαΐου η νέα μεγάλη πληρωμή ύψους 580 εκατ. ευρώ με eco-schemes 2025 και 11 συνδεδεμένες - ΒΟΛΟΣ | 16.04.2026 | 20:18
Ο Βόλος γίνεται ανοιχτός χάρτης προβολών: τριήμερο οπτικοακουστικών έργων σε δημόσιους χώρους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.04.2026 | 20:14
Αποζημιώσεις 8 εκατομμυρίων ευρώ για τυροκομικές επιχειρήσεις στη Λέσβο λόγω αφθώδους πυρετού - ΔΙΕΘΝΗ | 16.04.2026 | 20:12
Προειδοποίηση σοκ: Τα αποθέματα καυσίμων για τα αεροσκάφη της Ευρώπης επαρκούν μόλις για 6 εβδομάδες - ΛΑΡΙΣΑ | 16.04.2026 | 20:01
Παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής Λάρισας στην οδό Θεοπόμπου και στους κάθετους άξονες της (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 16.04.2026 | 19:31
Δακρυσμένος ο Στράτος Τζώρτζογλου για τη Σοφία Μαριόλα: Το βίντεο που μου έδειξαν ήταν μαχαιριά στην καρδιά
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2026 | 09:42
Πλήθος πιστών στο Ομορφοχώρι για τους Αγίους Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 18:24
Τακούδης: Δεν έχουμε μεταφορά σκόνης από Αφρική, θα παραμείνει βροχερός ο Απρίλης-προσοχή στο El Ninio - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 19:16
Οι αυστηροί έλεγχοι φρενάρουν τις πληρωμές – Η πολιτεία δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους έντιμους αγρότες απο τους κλέφτες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.04.2026 | 10:54
Βιολάντα: «Ο ανιψιός του ιδιοκτήτη έκανε bullying στους εργαζομένους», λέει ο γιος της Σταυρούλας - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 12:31
Καιρός: Σκανδιναβικός αντικυκλώνας και ρωσικό κρύο φέρνουν ξανά χειμώνα στην Ελλάδα - Πότε θα έρθει - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 23:11
Κεφαλονιά: «Πριν τη Μυρτώ το έκανε και σε μένα - Μου έριξε το χάπι βιασμού» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.04.2026 | 10:06
Η «Οδύσσεια» του μαθητή από τον Κάλαμο: Πήγαινε 6 χρόνια σχολείο με καΐκι- πήρε υποτροφία στη Βιοϊατρική στο Παν. Θεσσαλίας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.04.2026 | 11:44
Στη ΜΕΘ διασωλημένος με εγκεφαλικό ανεύρυσμα ο Γιώργος Μυλωνάκης – Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed