ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Μετάλλαξη Όμικρον: Ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή – Την πιάνουν τα τεστ;
«Εάν αληθεύει ότι δεν την πιάνουν τα τεστ, τότε είμαστε σε πολύ βαθιά νερά»

Προβληματισμό και συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί μια νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον το κορονοϊού, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και έκανε την εμφάνισή της σε χώρες της Σκανδιναβίας, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ.
«Εάν αληθεύει ότι δεν την πιάνουν τα τεστ, τότε είμαστε σε πολύ βαθιά νερά»
Προς ώρας είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, ωστόσο οι επιστήμονες κρατούν στάση αναμονής. Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, σημείωσε πως «φαίνεται ανησυχητική». Τόνισε δε πως «υπήρξε μια πληροφόρηση πως δεν την πιάνουν τα τεστ. Δεν μπορούν να την ανιχνεύσουν».
«Μια πληροφορία που είχα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι ακριβής, είναι κανένα τεστ δεν μπορεί να την ανιχνεύσει. Εάν αυτό αληθεύει, είμαστε σε πολύ βαθιά νερά. Αλλά να το δούμε», σημείωσε. «Το θέμα είναι εάν η παραλλαγή θα επικρατήσει, εάν είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί, μπορεί και να εξαφανιστεί. Έχουν υπάρχει πολλές παραλλαγές που έχουν εξαφανιστεί πολύ γρήγορα».
Μεταδίδεται ευκολότερα, με βαρύτερα συμπτώματα
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η νέα παραλλαγή μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνας Παγώνη. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η ίδια δεν χρειάζεται πανικός, δήλωση που ταυτίζεται και με τις απόψεις κι’ άλλων καθηγητών.
«Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε για τη νέα μετάλλαξη η Ματίνα Παγώνη μιλώντας σήμερα στο MEGA.
«Όχι πανικός»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Γιάννης Πρασσάς, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει η νέα παραλλαγή.
Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.
«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε ο κ. Πρασσάς.
Μαγιορκίνης: Δεν έχουμε ακόμα σαφή χαρακτηριστικά
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πως από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δύο κλάδους ονομάστηκε «κρυφός» γιατί έχει μία μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασσική μέθοδο.
Φαίνεται ότι στη Νορβηγία έχει επεκταθεί ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Κατά πόσο αυτός είναι πιο μεταδοτικός δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές από άλλες χώρες. Μπορεί τυχαία να επεκταθεί αυτός ο κλάδος. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καταγραφή του.
«Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική η προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα», ανέφερε.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:26
Άγριο έγκλημα στην Καρδίτσα: Ο 51χρονος τραγουδιστής είχε πάει με γυναίκα σε σπίτι γνωστού του - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:01
Καρδίτσα: Νέες πληροφορίες για τη δολοφονία γνωστού τραγουδιστή - Προσήχθη ένα άτομο - ΒΟΛΟΣ | 22.03.2026 | 16:38
Πατέρας και δυο γιοί από τη Ν. Ιωνία με χρυσό και αργυρά μετάλια στους πανελλήνιους αγώνες κολύμβησης masters (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 14:35
Αγριο έγκλημα στην Καρδίτσα - Νεκρός τραγουδιστής με πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος - ΔΙΕΘΝΗ | 22.03.2026 | 14:22
Κάλεσμα Νετανιάχου στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στον πόλεμο - «Έφτασε η ώρα να στηρίξετε το Ισραήλ» - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 14:17
Μάξιμος σε σύσκεψη στα Φάρσαλα: Να αξιοποιηθεί η ευκαιρία του εθνικού διαλόγου για βιώσιμη γεωργία - ΕΛΛΑΔΑ | 22.03.2026 | 12:08
Κολώνα φωτισμού έπεσε και τραυμάτισε εξάχρονο στον Πλαταμώνα - ΕΛΛΑΔΑ | 22.03.2026 | 12:05
Λέσβος: Δεύτερη εκτροφή με αφθώδη πυρετό – Περισσότερους κτηνιάτρους ζητά η Περιφέρεια
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 14:35
Αγριο έγκλημα στην Καρδίτσα - Νεκρός τραγουδιστής με πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος - ΛΑΡΙΣΑ | 21.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:26
Άγριο έγκλημα στην Καρδίτσα: Ο 51χρονος τραγουδιστής είχε πάει με γυναίκα σε σπίτι γνωστού του - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:01
Καρδίτσα: Νέες πληροφορίες για τη δολοφονία γνωστού τραγουδιστή - Προσήχθη ένα άτομο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.03.2026 | 09:33
Σε κρίσιμη καμπή το ελληνικό βαμβάκι, όλοι βάζουν πλάτη για στήριξη της καλλιέργειας - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 09:02
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.03.2026 | 11:22
Ειδική ενίσχυση για λιπάσματα αντί του πλαφόν - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.03.2026 | 09:42
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό στη Θεσσαλία με χιόνια στα ορεινά μέχρι 3 Απρίλη -παρέλαση χωρίς βροχές






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed