ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ουκρανία: Σάλος με τη μαζική κυβερνοεπίθεση – Τι ακριβώς συνέβη
Έρευνα διενεργούν οι αρχές στην Ουκρανία για το μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων που έπληξαν πάνω από δέκα κυβερνητικούς ιστοτόπους

Έρευνα διενεργούν οι αρχές στην Ουκρανία για το μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων που έπληξαν πάνω από δέκα κυβερνητικούς ιστοτόπους, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, αλλά και ιστοσελίδες ξένων πρεσβειών στη χώρα, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Σουηδίας.
Προτού διακοπεί η λειτουργία των ιστοτόπων που δέχθηκαν την κυβερνοεπίθεση, εμφανίστηκε ένα μήνυμα που προειδοποιούσε τους Ουκρανούς «να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα».
Η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα κατά τη μαζική κυβερνοεπίθεση και πως ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία άλλων κυβερνητικών ιστοτόπων για προληπτικούς λόγους ώστε να μην δεχθούν κυβερνοεπίθεση.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την μαζική κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από ανάλογες επιθέσεις στο παρελθόν.

Το μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων σημειώθηκε εν μέσω έντασης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με τη Ρωσία να έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Το απόγευμα της Παρασκευής, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε αβάσιμες τις πληροφορίες που μετέδωσαν δυτικά ΜΜΕ ότι η Ρωσία προετοιμάζει μία προκλητική ενέργεια στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για το ζήτημα της Ουκρανίας, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Η Μόσχα δεν απέρριψε το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες.
Η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας ανέφερε ότι μέσα σε μόλις 9 μήνες απέτρεψε 1.200 κυβερνοεπιθέσεις ή «περιστατικά» το 2021.
Κατά την έναρξη της μαζικής κυβερνοεπίθεσης την Παρασκευή, αναρτήθηκε ένα μήνυμα στις ιστοσελίδες που παραβιάστηκαν σε τρεις γλώσσες, στα ουκρανικά, στα ρωσικά και στα πολωνικά.
«Ουκρανέ! Όλα τα προσωπικά σου δεδομένα έχουν μεταφορτωθεί στο δημόσιο διαδίκτυο», ανέφερε το μήνυμα, προσθέτοντας: «Αυτό είναι για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σου».
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέ Μπορέλ, ανέφερε ότι η Ε.Ε. κινητοποιεί όλους τους πόρους της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτού του είδους την κυβερνοεπίθεση.
Το μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων σε ιστοτόπους της κυβέρνησης της Ουκρανίας καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Το ΝΑΤΟ έχει συνεργαστεί στενά με την Ουκρανία για χρόνια για να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο. Εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο στις Βρυξέλλες ανταλλάσσουν πληροφορίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους σχετικά με τις τρέχουσες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Πηγές: Reuters, BBC
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.01.2026 | 21:12
Κ. Τσιάρας: Πρέπει να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς με τα μέτρα βιoασφάλειας και όχι με εμβολιασμό (βίντεο) - ΥΓΕΙΑ | 29.01.2026 | 21:07
«Καλπάζει» η γρίπη: Δώδεκα νέοι θάνατοι, 19 ασθενείς σε ΜΕΘ και 649 νέες εισαγωγές - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 20:58
Φονική έκρηξη στη Βιολάντα: «Κανείς δεν ελέγχει τα δίκτυα προπανίου» - Απόλυτο κενό μετά το 2014 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 20:41
Βιολάντα: «Μου στέρησαν την μάνα μου, καιγόταν για ώρες σε 1000 βαθμούς», λέει ο γιος της 47χρονης Σταυρούλας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 20:16
Συνέδριο Αειφορικής και Βιώσιμης Γεωργίας στον πολυχώρο JOIST στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 29.01.2026 | 19:56
Στην Τούμπα συνοδεία μοτοπορείας οι επτά σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ, το συγκλονιστικό «αντίο» με συνθήματα και καπνογόνα - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 19:46
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στη Λάρισα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων (ΦΩΤΟ +βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 19:28
«Βιολάντα»: Συγκλονίζει ο γιος της Σταυρούλας -«Μας στέρησαν αυτό που αξίζαμε, τη μάνα μας ως τα βαθιά γεράματα»
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.01.2026 | 11:13
Τακούδης:Νέες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας από το Σάββατο- Δευτέρα χιόνι και πιο χαμηλά (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 08:51
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 13:19
Πατέρας δύο παιδιών ο 37χρονος που βρέθηκε νεκρός στο γήπεδο της Φαρκαδόνας που συνήθιζε να αθλείται - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 15:26
Τραγωδία στο εργοστάσιο Βιολάντα: Θρήνος στην κηδεία της 47χρονης Σταυρούλας Μπουκουβάλα στο Προάστιο Καρδίτσας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 20:41
Βιολάντα: «Μου στέρησαν την μάνα μου, καιγόταν για ώρες σε 1000 βαθμούς», λέει ο γιος της 47χρονης Σταυρούλας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 10:32
Στ. Μπουκοβάλα - Αγάπη Μπουνόβα, σήμερα το τελευταίο «αντίο» στις δύο Καρδιτσιώτισσες θύματα της Βιολάντα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.01.2026 | 13:26
Παρασκευή 6,2 εκατ. ευρώ για προκαταβολές παγετού στο 80%, Απρίλιο εξόφληση - ΕΛΛΑΔΑ | 29.01.2026 | 09:44
Η κακοκαιρία Kristin χτυπά για 24 ώρες με καταιγίδες Αττική, Ιόνιο και άλλες 6 περιοχές: Νέα επιδείνωση από το Σαββατοκύριακο




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed