ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των ενισχύσεων για τους σεισμόπληκτους ζητά το ΤΕΕ Κ-Δ Θεσσαλίας
Επιπλέον κριτήρια που δεν ισχυσαν στους σεισμοπαθείς της Κρήτης

Αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση των αδειών επισκευής, ζητά με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς το παράρτημα Κεντροδυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Όπως αναφέρει το ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας μετά το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας για τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, διαπιστώθηκε ότι πολλοί δικαιούχοι δεν πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια χορήγησης της σχετικής ενίσχυσης.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ειδικότερα στις εξής κατηγορίες:
– Η πληττόμενη κατοικία χρησιμοποιείται (κατοικείται) από τον επικαρπωτή (που δεν δικαιούται να υποβάλλει ο ίδιος αίτηση) και ο ψιλός κύριος (που μόνο αυτός δικαιούται να υποβάλλει αίτηση), δεν μπορεί να δηλώσει ο ίδιος «ιδιόχρηση», συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο, συνεπώς αποκλείεται της ενίσχυσης.
– Η πληττόμενη κατοικία παραχωρείται δωρεάν ή εκμισθώνεται και χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία από τρίτο πρόσωπο, οπότε ο πλήρης ή ψιλός κύριος (που μόνο αυτός δικαιούται να υποβάλλει αίτηση) και πάλι αποκλείεται της ενίσχυσης.
– Όταν υπάρχει σχέση συγκυριότητας, μόνο ο συγκύριος που κατοικεί στο κτίριο δικαιούται να λάβει το ποσοστό της ενίσχυσης που του αναλογεί και κανένας άλλος εκ των (υπολοίπων μη κατοικούντων) συγκυρίων δεν δικαιούται συνδρομή για το δικό του μερίδιο. Σε περίπτωση, δηλαδή, που έχουμε ένα «κόκκινο» κτίριο με 3 ιδιοκτήτες και κατοικεί μόνο ο ένας σε αυτό, θα λάβει μόνο το 1/3 της προκαταβολής που αναλογεί στο μερίδιό του, ποσό με το οποίο οφείλει να αναλάβει δυσανάλογα το σύνολο των οικονομικών βαρών της κατεδάφισης και της έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Αξίζει, τέλος να αναφερθεί ότι οι ανωτέρω προϋποθέσεις χορήγησης δεν υφίστανται στην προγενέστερη Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 979/2021 (ΦΕΚ 4619/Β/6-10-2021) που αφορά στην διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.
Για τους λόγους αυτούς το παράρτημα του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας ζητά να τροποποιηθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν πραγματικά της αρωγής αυτής οι δικαιούχοι και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της σύνταξης μελετών έγκρισης εργασιών απαιτούμενων επισκευών και έκδοσης οικοδομικής άδειας
σε περίπτωση μη επισκευάσιμων κατοικιών.
Τέλος για την ομαλή πορεία της διαδικασίας έκδοσης αδειών επισκευής ζητείται η επίσπευση των αυτοψιών, τόσο για τον επανέλεγχο βλαβών στα κτίρια όσο και για την παραλαβή των ζημιών, με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας επισκευής, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης το συντομότερο δυνατόν.

- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 21:54
Η έκπληξη του Δημ. Κουρέτα στους εργαζόμενους της Περιφέρειας (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.12.2025 | 21:39
Το 2026 να κατανοήσουμε ότι η δημοκρατία δεν είναι χόμπι αλλά... πρωταθλητισμός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 21:14
Το μήνυμα του Δημήτρη Κουρέτα για το 2025 που μας αποχαιρετά: Η Θεσσαλία δεν λύγισε. Η Θεσσαλία ξαναχτίζεται - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 20:12
Τακούδης: Στην κατάψυξη με μείον 4 βαθμούς αύριο και μεθαύριο η Λάρισα- χωρίς χιόνια τα πεδινά (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 19:55
Κάλαντα και ευχές για την νέα χρονιά στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 19:49
Δήμος Λαρισαίων: Παιδικά χαμόγελα και ευχές για το νέο έτος στη γιορτή της ΔΕΥΑΛ - ΒΟΛΟΣ | 31.12.2025 | 18:51
Α. Κοπάνας; «Δεν υπάρχει καμία κακουργηματική δίωξη, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» - ΒΟΛΟΣ | 31.12.2025 | 18:47
Δώρα και ευχές μοίρασαν οι αγρότες στο μπλόκο Μικροθηβών
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 18:31
Πλήθος κόσμου στην Παπαναστασίου για τη χριστουγεννιάτικη παρέλαση με σόου Αρναούτογλου(ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 30.12.2025 | 12:32
Σοκ στον Βόλο από τον χαμό 56χρονου εργαζόμενου στη ΜΕΤΚΑ – Τον βρήκε νεκρό η μητέρα του - ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 19:05
Φαντασμαγορικό θέαμα στη Χριστουγεννιάτικη παρέλαση της Λάρισας (ΦΩΤΟ) -Ζωντανη μετάδοση από Θεσσαλία TV -live - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 08:59
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 07:38
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολικό ψύχος-εξπρές -Καρδίτσα ,Τρίκαλα με χιόνια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.12.2025 | 20:25
Στο στόχαστρο 10 ακόμη ΑΦΜ για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ -Ανάμεσά τους ένας ακόμη αγροτοσυνδικαλιστής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.12.2025 | 13:05
Πρόσθετη ενίσχυση 1,6 εκατ. ευρώ για απώλειες εισοδήματος από την ευλογιά σε κτηνοτρόφους κυρίως της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 19:29
Θλίψη στον Τύρναβο για τον θάνατο του 50χρονου Ηρακλή Καρέλα










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed