ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
O ΠΟΥ ονομάζει τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας «Omicron» και τη χαρακτηρίζει «ανησυχητική»
Έχει εισχωρήσει και στην Ευρώπη

Συνεδρίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη μετάλλαξη - Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα - Έχουν καταγραφεί ήδη πάνω από 50 κρούσματα της μετάλλαξης - Έχει εισχωρήσει και στην Ευρώπη
Ανησυχητική χαρακτήρισε τη νέα απειλητική αφρικανική μετάλλαξη, τη γνωστή ως μετάλλαξη της Μποτσουάνας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά την έκτακτη συνεδρίαση.
Μετονόμασε την παραλλαγή σε Όμικρον σύμφωνα με το ελληνικό αλφάβητο, δίνοντας όνομα όπως συνέβη και με τις άλλες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».
Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.
Οι ειδικοί μιλούν για μια από τις πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, ενώ αγωνία εκφράζεται για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στην παραλλαγή.
Η συγκεκριμένη αφρικανική παραλλαγή θεωρείται ιδιαίτερα μολυσματική γιατί ενσωματώνει στο εσωτερικό της 32 μεταλλάξεις. Ήδη έχουν εντοπιστεί σε αφρικανικές χώρες πάνω από 50 κρούσματα του στελέχους, ενώ έχει εισχωρήσει και στην Ευρώπη με τον εντοπισμό ενός περιστατικού.
Ελεύθερη πτώση καταγράφηκε στις διεθνείς χρηματηστηριακές αγορές μετά την εξέλιξη στο υγειονομικό πεδίο, με την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει «βουτιά» 10%.

Οι κινήσεις της Ευρώπης ενάντια στην απειλή
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού (μετάλλαξη της Μποτσουάνας ή NU), όπως ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία της ΕΕ.
Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες-μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες, στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.
Η σύσταση της Κομισιόν δεν ήταν δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους.
Ωστόσο, υιοθετήθηκε από τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης.
Το μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν
Την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ «γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη της Covid-19 που εμφανίστηκε στις χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα αποφασιστικά και ενωμένοι», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης ώστε να σταματήσουν τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και από άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής. «Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα την επικινδυνότητα αυτής της νέας παραλλαγής. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας», ανέφερε.
Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι μίλησε σήμερα με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι όπως είπε υποστηρίζουν πλήρως αυτά τα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της νέας παραλλαγής. Η φον ντερ Λάιεν κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας. «Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα και να ακολουθήσετε τους κανόνες για να προστατευθείτε. Οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ακόμη καλύτερη προστασία, γι- αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού», τόνισε.
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 10:00
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 09:57
Τέσσερις τραυματίες από τροχαίο στο Πολυδάμειο Φαρσάλων- αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 09.01.2026 | 09:54
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Χρήστος Πολίτης - ΒΟΛΟΣ | 09.01.2026 | 09:52
Επαναλειτουργούν τα δρομολόγια υπεραστικού ΚΤΕΛ από Βόλο - ΕΛΛΑΔΑ | 09.01.2026 | 09:50
Θυελλώδεις άνεμοι και έντονη χιονόπτωση σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία – Έπεσαν κολώνες και δέντρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 09:46
Μια Θεσσαλία να την πιεις στο ποτήρι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 09:39
Φάνης Τακούδης: Έρχονται χιόνια από Σάββατο και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.01.2026 | 09:30
Το παρασκήνιο της πρόσκλησης στους αγρότες για συνάντηση με τον Μητσοτάκη: Τα τηλεφωνήματα και η βαλβίδα εκτόνωσης
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.01.2026 | 09:34
Τακούδης: Χιόνια στα ορεινα Τρικάλων και στο Πήλιο Κυριακή- μέχρι μείον 10 οι ελάχιστες θερμοκρασίες - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 09:38
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 08.01.2026 | 09:45
Βόλος: Νεαρός κυκλοφορούσε γυμνός στο κέντρο της πόλης «τραβώντας» πάνω του τα βλέμματα των περαστικών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.01.2026 | 17:21
Αποδέχονται την συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη οι αγρότες -Ανοίγουν αύριο οι δρόμοι με τα τρακτερ στην άκρη - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 14:54
Για 48 ώρες ο αποκλεισμός στα Τέμπη -θα ανάψουν φωτιές τη νύχτα- επιμένουν για συνάντηση με τον πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ+ video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 13:37
Έκλεισαν τις σήραγγες στα Τέμπη οι αγρότες και καίνε άχυρα στην είσοδο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 11:31
Ξεκίνησαν τα τρακτερ από το μπλόκο Νίκαιας για τον αποκλεισμό των σηράγγων στα Τέμπη (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.01.2026 | 16:41
Σε συζήτηση με ανοιχτούς δρόμους καλεί η κυβέρνηση τους αγρότες-κλείνουν στις 5 τον παράδρομο προς Ελασσόνα

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed