ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Κόκκαλης: Δανείζετε με... δανεικά χωρίς να πείτε στο λαό ποια είναι τα οφέλη
Από το βήμα της βουλής

Κόκκαλης: Δανείζετε με... δανεικά χωρίς να πείτε στο λαό ποια είναι τα οφέλη
Για δανεισμό με… δανεικά χωρίς ωστόσο να εξηγεί τα οφέλη στους πολίτες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης σε ότι αφορά τον δανεισμό χρημάτων στο ΔΝΤ από τη χώρα μας, χρήματα όμως που θα ληφθούν ως… δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδας με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το βήμα της βουλής ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «προβαίνετε σε μια επαχθή πράξη που είναι το δάνειο. Δεν παρουσιάζετε όμως ποια είναι τα οφέλη» και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, ποια θα είναι αυτά τα οφέλη.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει συνδεθεί στη χώρα μας με τη λιτότητα, έχει συνδεθεί και με τη μείωση του εισοδήματος των φορολογουμένων. Έχει συνδεθεί με εποχές τις οποίες δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε.
Στην πρώτη συνεδρίαση στην Επιτροπή ακούσαμε και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών να καταθέτει την εμπειρία του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το πόσο λαθεμένες ήταν οι προβλέψεις του για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και για κάποιες εμμονές τις οποίες διατύπωνε σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Επιτρέψτε μου, ν’ αναφέρω ότι το ζητούμενο, είναι να μην επιστρέψουμε και να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτές οι οποίες είχαν δημιουργηθεί ώστε να είναι πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα μας. Όλοι το απευχόμαστε.
Γι’ αυτό, η οποιαδήποτε αναφορά στο παρελθόν πρέπει να είναι προσεκτική. Πρέπει και οφείλουμε να κοιτάμε το μέλλον. Σας ακούσαμε να λέτε στην Επιτροπή ότι η Ελλάδα από δανειολήπτης έχει γίνει πιστωτής. Είναι βαριά κουβέντα.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης, από δανειολήπτης έχει γίνει πλέον πιστωτής. Για να δούμε όμως εάν είναι.
Ας δούμε το είδος της Σύμβασης. Άκουσα από την πλειοψηφία την κυβερνητική να αναφέρεται ότι είναι δανειακή σύμβαση, ότι είναι δάνειο το οποίο το δίνουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να προσχωρήσουμε σ’ έναν σχηματισμό, σ’ ένα σχήμα δανειοδοτικό. Όσο και να προσομοιάζει, η συγκεκριμένη σύμβαση με όρους δανείου, λείπει ένα βασικό συστατικό: Δεν έχει την κυριότητα των χρημάτων το ελληνικό δημόσιο. Αναγκάζεται να δανειστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Άρα, όταν δίνεις δανεικά, τα οποία τα έχεις πάρει πάλι με δανεικά δεν μπορούμε να μιλάμε για μια δανειακή συγκεκριμένα σύμβαση.
Συνεπώς, τυπικά δεν είναι πιστωτής η Ελλάδα. Είναι όμως και ουσιαστικά; Είναι βαριά η κουβέντα. Είναι ουσιαστικά πιστωτής; Απέκτησε πλέον τη θέση του πιστωτή η Ελλάδα, όταν το χρέος της χώρας μας, σύμφωνα με το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει εκτοξευθεί και είναι σε ανησυχητική ανοδική πορεία σύμφωνα με πηγές όχι της Αντιπολίτευσης;
Προσκομίζω δημοσιεύματα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» και της «DEUTSCHE WELLE» που αναφέρουν την ανησυχητική εκτόξευση του χρέους.
Είναι άραγε πιστωτής η Ελλάδα, όταν απαγορεύει το ελληνικό δημόσιο στους ιδιώτες να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Σκυλακάκη; Έχει γίνει πλέον η χώρα μας πιστωτής, όταν τρεις στους δέκα Έλληνες είναι στα όρια της φτώχειας; Έχει γίνει πιστωτής η χώρα μας, όταν τριακόσιες χιλιάδες σπίτια θα βγουν στον πλειστηριασμό; Έχει γίνει πιστωτής η χώρα μας σε μια εποχή και σε μια περίοδο ακρίβειας; Νομίζω η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι».
Προβαίνετε σε μια επαχθή πράξη που είναι το δάνειο. Δεν παρουσιάζετε όμως ποια είναι τα οφέλη. Οφείλετε να παρουσιάσετε στον ελληνικό λαό, ποια θα είναι αυτά τα οφέλη. Γι’ αυτό και η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί με «Παρών», αφενός διότι με τα χρήματα τα οποία θα δώσουμε σίγουρα θα βοηθηθούν τρίτες και αδύνατες οικονομικά χώρες, αφετέρου, όμως, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε παρουσιάσει αξιόπιστα επιχειρήματα. Το μοναδικό επιχείρημα είναι ότι ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 20:15
Σοκ: 30χρονος έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 19:58
Κ. Αγοραστός: «Η περιφερειακή αρχή διαχειρίζεται ένα πλήρως εγκεκριμένο πρόγραμμα έργων» - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 19:56
Μαρούδας: Θα πάμε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με διεκδικητικό πλαίσιο και αισιοδοξία - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 19:50
Αυτή είναι η βασίλισσα του Τυρναβίτικου καρναβαλιού - ΒΟΛΟΣ | 15.01.2026 | 19:46
Βόλος: Τα ήπιε για την γιορτή του, έπεσε σε τρία αυτοκίνητα κι έχασε και τη δουλειά του - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2026 | 19:40
Θλίψη στη Χαλκίδα: Πέθανε από γρίπη 13χρονη μαθήτρια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2026 | 13:39
Η Ελλάδα υποδέχθηκε με τιμές τη φρεγάτα «Κίμων» -Μητσοτάκης: Χρέος να παραδώσω μια πατρίδα ασφαλέστερη από ό,τι την παρέλαβα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 11:13
Τακούδης: Χιόνια και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας από Κυριακή μέχρι Τετάρτη- θα χιονίσει και στη Λάρισα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 20:15
Σοκ: 30χρονος έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 10:39
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:06
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα-8 νέα κρούσματα στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 11:25
Μέσα στο 2026 παραδίδεται η νέα Παιδιατρική κλινική στο πανεπιστημιακό- επιθεώρηση εργασιών από Καραλαριώτου, Σερέτη (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 12:29
Άνοιξαν την αερογέφυρα στον μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες - πως γίνεται η κίνηση προς Θεσσαλονίκη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 10:06
Πώς έφτασαν στο ραντεβού στο Μαξίμου οι «αγροτοπατέρες»: Το τηλεφώνημα Τσιάρα και το θρίλερ με το συλλαλητήριο στην Αθήνα

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
