ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έκτακτο σχέδιο για την επάρκεια ρεύματος: Σε ετοιμότητα για τον χειμώνα όλες οι μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου
Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε όλες οι θερμικές μονάδες να είναι έτοιμες να δουλέψουν στο «φουλ»

Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε όλες οι θερμικές μονάδες να είναι έτοιμες να δουλέψουν στο «φουλ», σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης λόγω κακοκαιρίας - Εκσκαφείς, ταινιόδρομοι και άλλα μηχανήματα της ΔΕΗ, που είχαν παροπλιστεί, επισκευάστηκαν για να επαναλειτουργήσουν τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας
Έκτακτο σχέδιο με γενική επιστράτευση όλων των θερμικών μονάδων, φυσικού αερίου και λιγνίτη, έχει εκπονήσει ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης, σε περίπτωση κακοκαιρίας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ΑΔΜΗΕ ζητάει το κρίσιμο τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου να είναι διαθέσιμο το σύνολο των θερμικών μονάδων και να έχουν τις απαραίτητες ποσότητες καυσίμου, ώστε να μπορούν να δουλέψουν στο «φουλ» προκειμένου να μπορούν να καλύψουν την υψηλή ζήτηση που μπορεί να προκαλέσει πιθανή κακοκαιρία.
Παράλληλα σε μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να δουλέψουν και με εναλλακτικό καύσιμο (οι μονάδες της ΔΕΗ, της Elpedison και οι μικρές της Ήρων) καλούνται να γεμίσουν τις δεξηαμενές τους με πετρέλαιο, ώστε αν υπάρχει έλλειμμα φυσικού αερίου να διασφαλιστεί συνολική ισχύς 1.790 MW.
Εκσκαφείς, ταινιόδρομοι και άλλα μηχανήματα της ΔΕΗ, που έχουν παροπλιστεί εδώ και μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, επισκευάστηκαν άρδην και έβαλαν μπροστά για την επαναλειτουργία των τριών ορυχείων Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Πτολεμαΐδας.
Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κλήθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να καταθέσει επικαιροποιημένη μελέτη επάρκειας του συστήματος το κρίσιμο διάστημα του χειμώνα, διαπιστώνει ότι σε κανονικές συνθήκες δεν υπάρχει κίνδυνος. Ωστόσο, σε περίπτωση υψηλής ζήτησης λόγω κακοκαιρίας, το σύστημα είναι οριακό.
Τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας Ο «Μπάλλος» έβαλε μία ποσότητα νερού στους ταμιευτήρες, αλλά όχι τέτοια που να αλλάζει την εικόνα.
Το σύστημα δεν μπορεί να στηριχτεί στις εισαγωγές, ενώ σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας η συνεισφορά των ΑΠΕ θα είναι περιορισμένη.
«Είμαστε οριακά για την αντιμετώπιση υψηλής αιχμής, που δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Γι- αυτό θα πρέπει να είναι όλες οι θερμικές μονάδες διαθέσιμες, όχι μόνο από θέμα συντήρησης, αλλά και από πλευράς καυσίμου», τόνισαν από τον ΑΔΜΗΕ στην Καθημερινή.
- ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 09:53
Ξάνθη: Βρέφος εντοπίστηκε νεκρό σε εγκαταλελειμμένο σπίτι - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:49
UFO στη Λάρισα;-Τι δείχνει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο των ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 09:39
Καρολάιν Κράουτς: 5 χρόνια από τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.05.2026 | 09:38
Πρωταθλήτρια Ελλάδας η ΑΕΚ, 2-1 τον Παναθηναϊκό εκμεταλλευόμενη το 1-1 στο Φάληρο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2026 | 09:32
Πιλοτικό πρόγραμμα για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στη Θεσσαλία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2026 | 09:18
Άγγιξε τους 30°C χθες ο υδράργυρος- στα Τρίκαλα η υψηλότερη θερμοκρασία στη Θεσσαλία (πίνακας) - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 09:12
Χανταϊός: Στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius – Σε καραντίνα για 45 ημέρες - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:08
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 10:09
Οι «κυνηγοί χαλκού» «καίνε» τις φυτείες στον κάμπο-κλάπηκαν 100 μετασχηματιστές το τελευταίο διάστημα (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 18:03
Σκληρό σιτάρι 2026: Η ψευδαίσθηση του πολεμικού premium και η σιωπηρή παγίδα της Άγκυρας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 09:11
ΑΚΚΕΛ: Θα περάσει η ελληνική αγροτική γη στα χέρια των Αραβικών Εμιράτων; - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 15:14
Γέμισε χαμόγελα το πάρκο Αλκαζάρ -Μαμάκος: «Τιμούμε την πιο φωτεινή παρουσία στις ζωές μας, τη μητέρα!» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 15:41
Έρχεται ήπια θερμή εισβολή με 32 βαθμούς την Τρίτη στη Λάρισα, σύμφωνα με την πρόγνωση Καλλιάνου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 12:47
Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Μαγνησία που έχασαν τα κοπάδια από ευλογιά, περιμένουν αποζημιώσεις για ζωοτροφές - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 13:36
Φωτογραφία με την σύζυγο του και την μητέρα του ανέβασε ο Δήμαρχος Θ. Μαμάκος (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 11:12
Άγρια δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον Λουδία





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed