ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαμπρή εμφάνιση της InDONNAtion στο Παλέρμο
Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “WAAG.We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες!”

Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Indonnation στο Παλέρμο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “WAAG.We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες!” την οποία διοργάνωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας “Τρινακρία”, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στην έκθεση αυτή, σε επιμέλεια του Francesco Piazza, βασισμένη σε μια ιδέα του Λαρισαίου Βασίλη Καραμπάτσα και του Francesco Piazza, παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και Ιταλών εικαστικών, οι οποίοι σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης «έχουν κάνει μια πολύ σημαντική ερμηνευτική δουλειά επικαιροποιώντας ιδανικά και περιεχόμενα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και θέτοντας νέα ερωτήματα για το πώς αυτά άλλαξαν μετά από 200 χρόνια, αλλά και πόσα από αυτά εξακολουθούν να είναι έγκυρα και ζωντανά στη συνείδηση του καθενός της».

Την έκθεση “έντυσε” μουσικά μια πρωτότυπη σύνθεση του μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Χρήστου Κτιστάκη με τίτλο «Ελλάς 1821», εμπνευσμένη από το ποίημα «Hellas» του Percy Bysshe Shelley, από τη γυναικεία χορωδία ΙnDONNAtión υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Δρ. Δημήτρη Κτιστάκη, Επίκουρου Καθηγητή Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστήμιου και συνοδεία πιάνου της Φρόσως Αστ. Κτιστάκη.
Στα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, η InDONNAtión ερμήνευσε ζωντανά τη δημιουργία του Χρήστου Κτιστάκη, ενώ κατά το χρόνο που διήρκεσε, ο επισκέπτης μπορούσε να παρακολουθήσει τη χορωδία από βίντεο που προβάλλονταν συνεχώς.
Το ίδιο έγινε και στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Palazzo Belmonte Riso στο Παλέρμο την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, η οποία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο ως προς την προσέλευση του κόσμου όσο και καλλιτεχνικά.
Στην αίθουσα Γιάννη Κουνέλλη όπου στεγάζεται μια εγκατάσταση αυτής της κορυφαίας μορφής της ευρωπαϊκής τέχνης, με παλιές ντουλάπες να κρέμονται από το ταβάνι άλλες χάσκουσες και άλλες ερμητικά κλειστές, που γέμισε ασφυκτικά, η InDONNAtión έκλεψε τις εντυπώσεις.
Τα δάκρυα στα μάτια του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Χαράλαμπου Τσολάκη, τα θερμά συγχαρητήρια του Περιφερειάρχη πολιτιστικής κληρονομιάς και Σικελικής ταυτότητας Alberto Samonà, η συγκίνηση και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, το αποδεικνύουν.

Την επόμενη μέρα, στη συναυλία της χορωδίας μας στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο Αντόνιο Σαλίνας, ανάμεσα στις αρχαιότητες ερμηνεύτηκαν έργα της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής δημιουργίας, μεταξύ άλλων- έργα του Μάνου Χατζιδάκι (σε διασκευή Πάνου Κοσμίδη), χορωδιακές διασκευές του Μάριου Κ. Αντωνίου, του Μιχάλη Σαπουντζή καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις για χορωδία και πιάνο του Σπύρου Δεληγιαννόπουλου (α΄ εκτέλεση) και του Γιάννη Σαμπροβαλάκη.
Μια ξεχωριστή «νότα» στη συναυλία χάρισε η ερμηνεία γνωστών κινηματογραφικών μελωδιών του Μίκη Θεοδωράκη, σε διασκευή του Κωστή Κριτσωτάκη.
Εκτός από τον ενθουσιασμό, τη συγκίνηση, τα συγχαρητήρια, η Indonnation δέχτηκε προτάσεις για νέες συνεργασίες, ακόμη και για ηχογραφήσεις.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας και ο διευθυντής του ΔΩΛ Απόστολος Αλεξίου που συνόδευαν την αποστολή, δεν μπορούσαν να κρύψουν την υπερηφάνειά τους.
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Σάπκας συζήτησε με τον κ. Τσολάκη το ενδεχόμενο συνεργασίας για συναυλίες αλλά και παραστάσεις αρχαίου δράματος σε αρχαία θέατρα της περιοχής.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.01.2026 | 22:18
Καρδίτσα: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους, επενέβη η Πυροσβεστική - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.01.2026 | 21:45
Μπλόκο Καρδίτσας: κλιμάκωση στον Μπράλο, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.01.2026 | 21:04
Κυβερνητικές πηγές: Μόνο αν είστε όλοι μαζί θα συναντηθείτε με τον πρωθυπουργό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.01.2026 | 20:22
Δέσμη έξι μέτρων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 20:11
Γουργουλιάνης: «Εμβολιαστείτε, τα δύσκολα είναι μπροστά μας» - ΕΛΛΑΔΑ | 07.01.2026 | 20:07
Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών -Λειτουργούν κανονικά από την Παρασκευή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 19:55
Κώστας Αργυρόπουλος: Κομμάτι της ψυχής μου η ΔΕΥΑΛ… – Όσα έγιναν την τελευταία διετία στη ΔΕΥΑΛ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.01.2026 | 19:30
Ο Πλακιάς απαντά στο κόμμα Καρυστιανού με σκηνή από ελληνική ταινία -«Θα το ξαναδείτε το έργο σε καινούργια εκδοχή»
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 10:37
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:41
Σοκ στην Αγιά… Θάνατος 32χρονου σε τροχαίο στη θέση «Φονιάς» στον δρόμο για Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 19:01
Κλιμάκωση με κλείσιμο των Τεμπών η απάντηση του μπλόκου της Νίκαιας-ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:44
Ατέλειωτη θλίψη και ανείπωτος θρήνος σε Αγιά και Μελίβοια για τον θάνατο του Κώστα Μαχμουντέ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.01.2026 | 10:47
Μαρουσάκης: Το επόμενο διάστημα έρχεται βαθύς χειμώνας, πιθανά τα χιόνια ως τη θάλασσα -Δείτε την πρόγνωση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.01.2026 | 18:44
Κλιμάκωση με 48ωρο αποκλεισμών και πανελλαδική διάσκεψη το σαββατοκύριακο εισηγούνται μπλόκα Νίκαιας και Ε-65 - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:53
Διήμερο «λουκέτο» στις λαϊκές αγορές της Λάρισας σήμερα και αύριο (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.01.2026 | 11:20
Μητσοτάκης για αγρότες: €45 δισ. για τον αγροτικό τομέα από Κομισιόν- Ουσιαστικό βήμα στήριξης

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed