ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Εμβόλιο Pfizer – Τι δείχνει νέα μελέτη για την ανοσία – Πόσο διαρκεί
Τι δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση της μελέτης
Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό the Lancet καταδεικνύει την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας Pfizer έως και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους όσο αφορά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, παρά την προέλαση του στελέχους Δέλτα.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση της μελέτης.
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη επισημαίνει ότι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ως προς την προστασία έναντι στη σοβαρή νόσηση οφείλεται στην εξασθένιση της ανοσίας λόγω της παρόδου του χρόνου και όχι λόγω της εμφάνισης νέων στελεχών, όπως το δέλτα. Αυτό φαίνεται καθώς η αποτελεσματικότητα έναντι στο στέλεχος δέλτα φαίνεται να αγγίζει το 90% ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου φάνηκε ότι είναι ανεξάρτητη του στελέχους και η προστασία έναντι της νοσηλείας και της σοβαρής νόσου από το στέλεχος δέλτα ήταν πολύ υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Συνολικά αναλύθηκαν 3436957 άτομα από τις 14 Δεκεμβρίου 2020, έως και τις 8 Αυγούστου 2021 και έως τότε είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μόλις 1146768 άτομα (33,4%) και το 91% εξ αυτών είχαν λάβει και τις δύο δόσεις. Στην περίοδο αυτή νόσησαν συνολικά 184041 άτομα (5,4%), και το 6,6% αυτών νοσηλεύτηκε. Στα 5008 δείγματα που διερευνήθηκε το στέλεχος του ιού που οδήγησε στη λοίμωξη στο 28,4% βρέθηκε το στέλεχος δέλτα.
Σε όλη την πορεία της μελέτης τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν ένα ποσοστό 73% αποτελεσματικότητας του εμβολίου και 90% προστασία έναντι στη νοσηλεία λόγω COVID-19. Όταν τα δεδομένα διαστρωματώθηκαν με βάση την ηλικία η αποτελεσματικότητα έναντι στη λοίμωξη ήταν 91% για τα άτομα 12-15 ετών, 73% για τους 16-64 ετών και 61% για τους άνω των 65 ετών.
Η αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου φάνηκε να φθίνει από 88% τον πρώτο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στο 47% μετά από 5 μήνες, ενώ για τους άνω των 65 τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 80% και 43%. Όμως όσο αφορά την πιθανότητα νοσηλείας η αποτελεσματικότητα ήταν 87% για όλες τις ηλικίες στον πρώτο μήνα και 88% μετά από 5 μήνες, χωρίς σημαντική πτώση. Η πτώση της αποτελεσματικότητας έναντι στη νόσο για το στέλεχος Δέλτα μετά από 4 μήνες από τον εμβολιασμό έπεσε το 53%, εύρημα μη στατιστικά σημαντικό, ενώ για τα άλλα στελέχη στο 67%.
Η προστασία έναντι στη νοσηλεία παρέμεινε ψηλά στο 93% μετά τους 6 μήνες για το στέλεχος δέλτα και για τα υπόλοιπα στελέχη. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν αυξημένη προστασία έναντι στη νοσηλεία και κατ’ επέκταση στη σοβαρότερη μορφή της νόσου COVID-19 ακόμη και 6 μήνες μετά, ενώ η προστασία τους μπορεί να φθίνει με το χρόνο και ίσως κάποια στιγμή χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης.
- ΕΛΛΑΔΑ | 27.08.2026 | 21:30
Αργολίδα: Την έκλεβαν ενώ εκείνη διασκέδαζε στο πανηγύρι – Το 5χρονο παιδί της ήταν μόνο στην αυλή - ΛΑΡΙΣΑ | 27.08.2026 | 19:54
Θρησκευτικές – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Κιλελέρ - ΛΑΡΙΣΑ | 27.08.2026 | 19:49
Πυρκαγιά στο Λιβάδι Ελασσόνας – Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.08.2026 | 19:39
Η Θεσσαλία διαμορφώνει τη θέση της για τη νέα ΚΑΠ-πραγματοποιήθηκαν τα Workshops - ΒΟΛΟΣ | 27.08.2026 | 19:24
Διάσωση 22χρονης τουρίστριας από την 8η ΕΜΑΚ στην περιοχή της Φακίστρας στο Πήλιο - ΕΛΛΑΔΑ | 27.08.2026 | 19:20
Καιρός -Αρναούτογλου: Το Ελ Νίνιο δυναμώνει -Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα - Τι χειμώνα να περιμένουμε - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.08.2026 | 19:14
Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών ο Γκαϊδατζής - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.08.2026 | 19:00
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Forum Θεσσαλών στα Τρίκαλα
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 09:51
Λάρισα–Ελασσόνα–Κοζάνη: Κάθετος άξονας της Εγνατίας ή δρόμος δεύτερης μοίρας λόγω Ε65; - ΛΑΡΙΣΑ | 27.08.2026 | 13:07
Τραγωδία στη Λάρισα: Το ενδεχόμενο αυτοκτονίας εξετάζουν οι αρχές για τον άνδρα που διαμελίστηκε από τρένο (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 16:02
Λάρισα:Πώς εντοπίστηκε η 60χρονη μουμιοποιημένη σε υπόγειο - Η αγοροπωλησία που αποκάλυψε τη σορό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.08.2026 | 16:52
«Βόμβα» στα τρόφιμα: Σε υψηλό 3 ετών το σιτάρι – JPMorgan και HSBC προειδοποιούν για παγκόσμιο επισιτιστικό σοκ - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 08:48
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 26.08.2026 | 09:18
Καιρός: Νέος «θερμικός θόλος» θα σαρώσει την Ελλάδα - Πότε κορυφώνεται το ακραίο κύμα ζέστης - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 13:37
700 χορευτές στήνουν το μεγαλύτερο γλέντι της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.08.2026 | 09:33
Μάγεψε τη Λάρισα η Ιουλία Καλλιμάνη - Νέα τραγούδια και μεγάλες επιτυχίες στο κατάμεστο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)





.gif)





























Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed