ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ματωμένο φιόρδ: Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή 1.400 δελφινιών στις Φερόες της Δανίας
Tο φετινό κυνήγι ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ σύμφωνα με αρχεία που τηρούνται από τον 19ο αιώνα

Ακόμα και οι ντόπιοι «σοκαρίστηκαν» από το φετινό κυνήγι δελφινιών στις Νήσους Φερόες, το οποίο έσπασε κάθε ρεκόρ με τη θανάτωση 1.400 θηλαστικών σε μία μέρα.
Το μεγάλο κοπάδι λευκόπλευρων δελφινιών (Leucopleurus acutus) οδηγήθηκε από βάρκες και τζετ σκι στο Σκάλαμποτνουρ, το μεγαλύτερο φιορθ του αρχιπελάγους των Φερόων στον Βόρειο Ατλαντικό, όπου θανατώθηκαν με λόγχες μέχρι που δεν έμεινε ούτε ένα.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν ζωντανά δελφίνια να χτυπιούνται σε μια θάλασσα βαμμένη κόκκινη, καθώς οι κυνηγοί τεμαχίζουν τα νεκρά ζώα για να μοιράσουν το κρέας στους κατοίκους.
Στις Φερόες Νήσους, αυτόνομη κτήση της Δανίας, το κυνήγι δελφινιών και φαλαινών είναι παράδοση αιώνων την οποία πολλοί θεωρούν κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητάς τους.
Περίπου 600 ρινοδέλφινα πιάνονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι αριθμοί των λευκόπλευρων δελφινιών είναι συνήθως πολύ μικρότεροι, μόλις 35 το 2020 και 19 το 2020.
Σύμφωνα με τον Μπγιάρνι Μίκελσεν, θαλάσσιο βιολόγο στις Φερόες, το φετινό κυνήγι ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ σύμφωνα με αρχεία που τηρούνται από τον 19ο αιώνα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1.200 δελφίνια το 1940.
Ακόμα και ο πρόεδρος της Ένωσης Φαλαινοθήρων των Φερόων, Όλαβουρ Σιούρνταμπεργκ, παραδέχτηκε μιλώντας στο BBC πως το φετινό κυνήγι «ήταν μεγάλο λάθος».
«Όταν εντοπίστηκε το κοπάδι, νόμιζαν ότι ήταν μόνο 200 δελφίνια» είπε ο Σιούρνταμπεργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην αιματοβαμμένη επιχείρηση.
«Οι περισσότεροι έχουν σοκαριστεί με αυτό που συνέβη».
Επισήμανε πάντως ότι το κυνήγι ήταν νόμιμο καθώς είχε λάβει έγκριση από τις τοπικές αρχές. Το κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών πραγματοποιείται σε μη εμπορική βάση και σε επίπεδο κοινότητας.
Οι κυνηγοί πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εκπαίδευσης για τη θανάτωση των δελφινιών, κατά την οποία μια ειδικά σχεδιασμένη λόγχη χρησιμοποιείται βυθίζεται στον νωτιαίο μυελό του κήτους.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ο θάνατος των δελφινιών είναι γρήγορος και ανώδυνος, καθώς τα θηλαστικά θανατώνονται μπροστά στους συγγενείς τους σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ώρες.
Στον απόηχο του σκανδάλο, ο Δανός βουλευτής επισκέφθηκε το φιορδ του Σκάλαμποτνουρ για να μιλήσει με τους κατοίκους.
«Ο κόσμος είναι έξαλλος» είπε.
- ΒΟΛΟΣ | 15.04.2026 | 23:35
Βόλος: Βεβήλωσαν εβραϊκό νεκροταφείο ανήμερα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 23:11
Κεφαλονιά: «Πριν τη Μυρτώ το έκανε και σε μένα - Μου έριξε το χάπι βιασμού» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.04.2026 | 22:12
Διαστάσεις η κλοπή μετασχηματιστών στα χωράφια της Καρδίτσας- νέο κρούσμα στην Ανάβρα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.04.2026 | 22:02
Καρδίτσα: Εντοπίστηκαν παλιά βλήματα όλμου στο Φανάρι και χειροβομβίδες στο Αγναντερό - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 22:00
ΑΕΚ – Μπανταλόνα 72-67: Την «έλιωσε» στο… καμίνι και πάει να το σηκώσει στο «σπίτι» της! - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 21:35
Στόχος χάκερ το ΓΕΕΘΑ: Κυβερνοεπίθεση με άρωμα Κρεμλίνου – Υποκλοπές email και δεδομένων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 21:18
ΥΠΑΑΤ: Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη εμπόδισαν την αποβίβαση εξοπλισμού για τον αφθώδη πυρετό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 21:13
Επαφές Σχοινά στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους Επιτρόπους για τον αγροτικό τομέα
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2026 | 09:42
Πλήθος πιστών στο Ομορφοχώρι για τους Αγίους Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 18:24
Τακούδης: Δεν έχουμε μεταφορά σκόνης από Αφρική, θα παραμείνει βροχερός ο Απρίλης-προσοχή στο El Ninio - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 19:16
Οι αυστηροί έλεγχοι φρενάρουν τις πληρωμές – Η πολιτεία δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους έντιμους αγρότες απο τους κλέφτες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.04.2026 | 10:54
Βιολάντα: «Ο ανιψιός του ιδιοκτήτη έκανε bullying στους εργαζομένους», λέει ο γιος της Σταυρούλας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.04.2026 | 11:44
Στη ΜΕΘ διασωλημένος με εγκεφαλικό ανεύρυσμα ο Γιώργος Μυλωνάκης – Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 12:31
Καιρός: Σκανδιναβικός αντικυκλώνας και ρωσικό κρύο φέρνουν ξανά χειμώνα στην Ελλάδα - Πότε θα έρθει - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 10:00
«Την έχουμε παρατήσει μόνη της» - Το SMS που πρόδωσε τους τρεις για τον θάνατο της 19χρονης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 10:38
Προοπτικές για καλύτερες τιμές στο βαμβάκι μείωση ελληνικής παραγωγής 6,8% βλέπει το USDA














































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed