ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Πως η ρήτρα προσαρμογής καίει τους αγρότες

Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον αγροτικές εκμεταλλεύσεις αλλά και αγροτικά νοικοκυριά, εξαιτίας διεθνών παραγόντων, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ έως και 50% το επόμενο διάστημα, σε μια τάση που δεν αποκλείεται να περάσει και στα αγροτικά τιμολόγια, φουσκώνοντας έτι περαιτέρω τους λογαριασμούς.
Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, η ΔΕΗ ενεργοποίησε τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, έναν μηχανισμό αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας που αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο τρόπος εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αποτυπώνεται στο εκάστοτε τιμολόγιο προμήθειας.
Ουσιαστικά εδώ αντικατοπτρίζεται η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων CO2 που έχουν οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές πανευρωπαϊκά, δημιουργώντας ένα κοινό πρόβλημα για όλους. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει δυσμενέστερα την Ελλάδα, που εμφανίζει σταθερή ανοδική πορεία κατά τους τελευταίους τρεις μήνες στις χονδρεμπορικές τιμές, καθώς οι ΑΠΕ είχαν από περιορισμένη έως ελάχιστη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της άπνοιας, και παράλληλα δεν υφίστανται εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.
Έτσι, η χώρα μας είχε τον περασμένο Αύγουστο την υψηλότερη, κατά μέσο όρο, χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, με 121,72 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιούλιο και τον Ιούνιο βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με 101,86 ευρώ/MWh και 83,47 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.
Οι αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια ρεύματος μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%, αυτό αφορά και την ΔΕΗ, καθώς κι αυτή εναρμονίζεται με το πλαίσιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Οι αιτίες της αύξησης είναι οι εξής:
Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αυτή να θεωρείται η βασικότερη αιτία. (Στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατώρας).
Μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα.
Το χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει περισσότερα.
Ήδη, το αυξημένο κόστος παραγωγής μετακυλίεται στα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία έρχονται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σημαντικά επιβαρυμένα τους τελευταίους δύο μήνες και εκτιμάται ότι θα είναι δυσβάσταχτα τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, καθώς θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου όσο και των δικαιωμάτων ρύπων, τουλάχιστον ως τα τέλη του α’ τριμήνου του 2022. Ακόμη και να αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, η αυξητική τάση με τους ρύπους εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερά ανοδική, εκτιμούν έγκυρες πηγές, με συνέπεια η ρευστή αυτή κατάσταση να διατηρηθεί ίσως και για μία 10ετία.
Από πότε ισχύει;
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 05.08.2021, δηλαδή 60 ημέρες μετά την ενημέρωση των πελατών με την ανάρτηση των ανανεωμένων τιμολογίων στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ. Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας θα εφαρμοστεί στις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας που θα πραγματοποιηθούν από τις 05.08.2021 και εφεξής.
Η όποια πίστωση ή χρέωση εμφανίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς διακριτά. Για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις kWh κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα.
Αν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα θα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες.
Σε ποια τιμολόγια εφαρμόζεται;
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας εφαρμόζεται στα Οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (και δικαιούχοι ΚΟΤ), στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών & Πλατειών ( ΦΟΠ) καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης.
agronews.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 29.03.2026 | 23:26
Βρετανός οικονομολόγος προειδοποιεί: Έρχεται ενεργειακή κρίση στα τέλη Απριλίου στην Ευρώπη - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.03.2026 | 23:21
ΟΠΕΚΑ: Μεγάλη πληρωμή για 17 επιδόματα – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς - ΒΟΛΟΣ | 29.03.2026 | 22:48
Στην Ευαγγελίστρια Αλμυρού ο Δημητριάδος Ιγνάτιος (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 22:44
Ο Δήμος Κιλελέρ τίμησε στη Νίκαια το νεκρό αγρότη Αποστόλη Μπατάλα που έπεσε στην εξέγερση του 1910 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 22:35
Σοκ και δέος - Θηλιά Πιτσιλή στο κύκλωμα απάτης του ΟΠΕΚΕΠΕ που πήγε να τον εγκλωβίσει - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.03.2026 | 22:31
Τροχαίο με ανατροπή νταλίκας στην εθνική οδό Καλαμπάκας – Ιωαννίνων - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 29.03.2026 | 22:26
Γενετική ομοιομορφία των ύστερων Νεάντερταλ ίσως οδήγησε στην εξαφάνισή τους - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 20:56
Σκιές νόσων στις εξαγωγές φέτας-Το φάντασμα της ευλογιάς «σβήνει» τις ελληνικές επιγραφές από τα ράφια του εξωτερικού
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 16:32
Κολυδάς: «Προσοχή στη Θεσσαλία» για την επικίνδυνη κακοκαιρία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 13:30
Με τρακτέρ στο Κιλελέρ οι αγροτες έδωσαν όρκο τιμής να συνεχίσουν τον αγώνα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 11:09
Σπάζουν τα τηλέφωνα στα ΚΥΔ για σύνθετο οικοσχήμα που δίνει πριμ μέχρι 94 ευρώ το στρέμμα στο σκληρό - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 29.03.2026 | 00:33
«Ήταν ανήθικο για μια γυναίκα»: To λάθος για τη Μαρινέλλα στην ταινία «Υπάρχω» που κανείς δεν παρατήρησε - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 19:24
Γιορτή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 15:25
Προσοχή: Mεγάλες πιθανότητες για καταιγίδες την Τετάρτη στη Θεσσαλία (χάρτες) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 20:29
Λίμνη Πλαστήρα: Στα 790+ μέτρα η στάθμη - Η φύση αναδεικνύει όλη της την ομορφιά (ΦΩΤΟ)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed