ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Σε πλήρη εξέλιξη μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας στον Πηνειό ποταμό,
στην Π.Ε. Τρικάλων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Πηνειό ποταμό, στην Π.Ε. Τρικάλων, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την προστασία οικισμών, παραγωγικών εγκαταστάσεων και δημόσιων υποδομών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παρεμβάσεις εντοπίζονται κυρίως στο τμήμα του Πηνειού ποταμού από την γέφυρα στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65 στην περιοχή του Λόγγου δήμου Τρικκαίων έως την γέφυρα στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας (γέφυρα Κουτσόχερου) και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη.
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί:
Στην περιοχή της γέφυρας Διάβας:
-εργασίες καθαρισμού της κοίτης κατάντι της γέφυρας Διάβας σε μήκος 800 μ. περίπου
-κατασκευή αναχωμάτων σε μήκος 800 μ. περίπου με επένδυση από συρματοκιβώτια σε τμήματα των αναχωμάτων, στο δεξιό ανάχωμα για μήκος 300 μ περίπου και στο αριστερό για μήκος 150 μ. περίπου.
-επισκευή αναχώματος και επένδυση με συρματοκιβώτια του δεξιού αναχώματος για μήκος 350 μ. περίπου ανάντι της γέφυρας σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από αυτήν.
Στην περιοχή της τοξωτής γέφυρας Σαρακίνας μέχρι την κατάντι γέφυρα του Πηνειού ποταμού επί της οδού Σαρακίνας-Διάβας:
-εργασίες καθαρισμού της κοίτης στο τμήμα 1000 μ. περίπου ανάντι της τοξωτής γέφυρας Σαρακίνας μέχρι την γέφυρα του Πηνειού ποταμού επί της οδού Σαρακίνας- Διάβας, καθώς και 1000 μ. κατάντι της γέφυρας αυτής,
-προστασία των θεμελίων με συρματοκιβώτια των δύο γεφυρών
-καθαρισμός της κοίτης ανάντι της γέφυρας επί της Εθνικής οδού Τρικάλων-Άρτας στην θέση «Καραβόπορος» και κατάντι της μεταλλικής γέφυρας σε συνολικό μήκος 500 μ. περίπου.
«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και τις τεχνικές μας υπηρεσίες, συνεχίζουμε τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό, καθαρίζουμε την κοίτη του ποταμού, υψώνουμε και ενισχύουμε τα αναχώματα και ταυτόχρονα στερεώνουμε τις γέφυρες που διασχίζουν το ποτάμι, συνδέοντας με ασφάλεια τις ανθρώπινες κοινότητες» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Στον Πηνειό ποταμό η Περιφέρεια Θεσσαλίας επένδυσε και επενδύει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Το μήκος του ποταμού είναι μεγάλο, οι ανάγκες είναι μεγάλες και χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις παρεμβάσεις που χρειάζεται η περιοχή αλλά και που απαιτεί η εποχή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλέον είναι συχνά, απρόβλεπτα, εκδηλώνονται εκτός εποχής, χαρακτηρίζονται από μικρή διάρκεια αλλά σφοδρή ένταση και προκαλούν μεγάλες ζημιές. Για αυτό χρειάζεται τα έργα να συγχρονιστούν και να αλλάξουν οι τεχνικές προδιαγραφές τους ώστε να μπορούν να αντέχουν στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Με σύμμαχο τη φύση συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα για την προστασία της φύσης, του δομημένου περιβάλλοντος και των ανθρώπων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Συνολικά, με την ολοκλήρωση του έργου επιτυγχάνεται :
ο καθαρισμός της κοίτης του Πηνειού ποταμού από μεταφερθέντα υλικά και επιχώσεις, η αποκατάσταση αναχωμάτων, η επισκευή καταστραφείσας επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους, η κατασκευή επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους όπου κριθεί απαραίτητο, η κατασκευή αντιπλημμυρικών προβόλων και κοιτοστρώσεων με συρματοκιβώτια καθώς και η προστασία θεμελίων γεφυρών.


- ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ | 27.09.2026 | 10:26
Δουλειά από ήλιο μέχρι ήλιο στον κάμπο... (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.09.2026 | 10:22
Μητσοτάκης για Τουρκία: «Διάλογος χωρίς εκπτώσεις στις θέσεις μας» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.09.2026 | 10:13
Τακούδης: Πολύ πιο βροχερός ο φετινός Σεπτέμβρης στη Θεσσαλία σε σχέση με τον περσινό - ΛΑΡΙΣΑ | 27.09.2026 | 10:00
Ο κάμπος αλλάζει: Η κλιματική κρίση φέρνει νέα δεδομένα για τις καλλιέργειες της Λάρισας (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.09.2026 | 09:39
Έτοιμη η ΑΕΛ για τον ΠΑΟΚ Β’ – Με φόρα για το «3Χ3» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.09.2026 | 09:33
Θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Καρδίτσας - Μητρόπολης (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.09.2026 | 09:26
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 27.09.2026 | 09:23
Καιρός: Ψυχρή εισβολή όλη τη νέα εβδομάδα στην Ελλάδα - Η πρόγνωση του ECMWF
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.09.2026 | 09:36
Πάμε για εξόφληση βασικής ενίσχυσης για όλους τους αγρότες μέσα στον Δεκέμβριο - ΒΟΛΟΣ | 26.09.2026 | 12:53
Θρήνος στον Βόλο – Νεκρός 58χρονος τραπεζικός υπάλληλος - ΒΟΛΟΣ | 26.09.2026 | 18:20
Θλίψη στον Βόλο – Έφυγε από τη ζωή γνωστός οδοντίατρος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.09.2026 | 10:06
Πρόβειο γάλα: Έσπασε τα 2 ευρώ – Η αγορά θυμίζει χρηματιστήριο και κανείς δεν λέει πού σταματά - ΒΟΛΟΣ | 26.09.2026 | 09:04
Σκέπασε τον ουρανό του Βόλου η φωτιά σε μάντρα ελαστικών στην Αγία Παρασκευή- μήνυση Μπέου στον ιδιοκτήτη - ΕΛΛΑΔΑ | 26.09.2026 | 10:03
Τι δείχνουν τα Μερομήνια για τον φετινό χειμώνα: Η μέρα του Δεκεμβρίου που αλλάζουν όλα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.09.2026 | 09:24
Πέντε Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 26.09.2026 | 12:08
Ζήσης Στυλιανός: Τριετές πλάνο για ΑΕΛ με έμφαση σε Θεσσαλούς ποδοσφαιριστές και υγεία στα οικονομικά

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed