ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λέκκας για Πηνειό: Εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία (video)
Ερημοποιημένη περιοχή η Εύβοια

Για τον Πηνειό ποταμό που στέρεψε καθώς και για την κλιματική κρίση μίλησε ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.
Εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του ποταμού Πηνειού θυμίζουν έρημο καθώς το ποτάμι έχει στερέψει από νερό.
Πιο συγκεκριμένα, σε μήκος 25 χιλιομέτρων από τις πηγές έως τη γέφυρα του Διαλεχτού στα Τρίκαλα δεν υπάρχει σταγόνα νερού στον Πηνειό.
«Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί κατ’ ανάγκη να ενταχθεί στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, γιατί έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν. Ενδεχομένως όμως είναι μια ένδειξη» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
«Υπάρχει μια εθνική τραγωδία. Εδώ και 20 χρόνια έχουν κατασκευαστεί έργα στον Αχελώο, και ο θεσσαλικός κάμπος κατέληξε να έχει τεράστιο έλλειμα νερού. Θα μπορούσαν λειτουργήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώο. Είναι έργα φαντάσματα, χωρίς να εξυπηρετούν τίποτα. 20 χρόνια εκκρεμούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η Δυτική Ελλάδα έχει περίσσευμα νερού που χύνεται στην θάλασσα χωρίς να αξιοποιείται. Νερό που προέρχεται από τον θεσσαλικό κόσμο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα συγκεκριμένα έργα κόστισαν 20 δις ευρώ, ενώ άλλα 30 δις ευρώ είναι η ζημιά από την μη λειτουργία των έργων. «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία» τόνισε.
«Η Κλιματική κρίση είναι σε εξέλιξη. Την βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Θα έχουμε ένταση φαινομένων, θα έχουμε νέα φαινόμενα, φαινόμενα σε περιοχές που δεν υπολογίζαμε και φαινόμενα εκτός εποχής» σημείωσε.
Ερημοποιημένη περιοχή η Εύβοια
Όσον αφορά τις περιοχές που «σαρώθηκαν» από τις πυρκαγιές, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι όλες κινδυνεύουν από πλημμύρες.
«Η Εύβοια έχει μια ιδιομορφία γιατί ουσιαστικά κάηκε όλος ο παραγωγικός ιστός, δεν υπάρχει οικονομία. Εν μέρει το ίδιο έγινε και στην Ηλεία. Η Εύβοια είναι μια ερημοποιημένη περιοχή και από το πρώτο που κινδυνεύει είναι οι πλημμύρες, που είναι προ των θυρών. Μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες μετά από μια ικανή βροχόπτωση» τόνισε.
Το πιο σημαντικό, συνέχισε ο κ. Λέκκας, είναι η προελαύνουσα ερημοποίηση. «Φανταστείτε την βόρεια Εύβοια σαν μια περιοχή της Βόρειας Αφρικής».
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 10.04.2026 | 20:50
Η Μεγάλη Παρασκευή μέσα από τη λογοτεχνία - ΒΟΛΟΣ | 10.04.2026 | 20:42
Χειροπέδες σε Βολιώτη που προκάλεσε τροχαίο υπό την επήρεια αλκοόλ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.04.2026 | 20:38
«Τέλεια καταιγίδα»: Οι ανατιμήσεις έχουν βάλει ξανά φωτιά στο κόστος κατασκευών - ΔΙΕΘΝΗ | 10.04.2026 | 20:34
«Στερεύουν» τα καύσιμα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Στον αέρα η θερινή σεζόν - ΔΙΕΘΝΗ | 10.04.2026 | 20:26
Ιρλανδία: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις αγροτών για το υψηλό κόστος καυσίμων με αποκλεισμούς δρόμων - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 10.04.2026 | 20:21
Ελ Νίνιο: Νέοι κίνδυνοι για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 20:15
Προσωρινός ανάδοχος για το έργο παράκαμψης της Συεκώνας - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.04.2026 | 20:10
E.E: Εξετάζει το ενδεχόμενο φορολόγησης των υπερκερδών στον ενεργειακό τομέα
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:39
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Αντώνης Δημηνίκος - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 09:41
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.04.2026 | 13:03
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο ανώνυμες καταγγελίες και μια περίεργη σύμπτωση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 16:09
Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Καρδίτσας (φωτο - βίντεο) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.04.2026 | 12:22
Απλήρωτοι πασχαλιάτικα όσοι παραγωγοί δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για καλλιέργεια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.04.2026 | 16:50
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ε65: προχωρούν τα έργα στο τμήμα Αγιόφυλλο – Εγνατία Οδός (video) - ΒΟΛΟΣ | 09.04.2026 | 22:10
Στη Νέα Αγχίαλο αντί της Λάρισας φέτος με αεροσκάφος το Αγιο Φως - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.04.2026 | 10:03
Τακούδης- επικαιροποίηση: Ανοιξιάτικος καιρός μέχρι τη δεύτερη μέρα του Πασχα στη Θεσσαλία με νοτιάδες από Μ. Σάββατο













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed