ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Επιστήμονες στο Nature: Επείγει να ξαναρχίσει η έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού
Η έρευνα για την προέλευση της Covid-19 «βρίσκεται σε νεκρό σημείο»

Η έρευνα για την προέλευση της Covid-19 «βρίσκεται σε νεκρό σημείο» και επείγει να ξαναρχίσει, επειδή όσος περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο δυσκολότερη καθίσταται, προειδοποιούν οι ειδικοί που τον Μάρτιο συνέταξαν μια έκθεση για το θέμα αυτό, για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Η αναζήτηση της προέλευσης του ιού SARS-CoV-2 βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» και «το παράθυρο ευκαιρίας για τη διεξαγωγή αυτής της κρίσιμης έρευνας κλείνει γρήγορα», εκτιμούν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
«Τα αντισώματα μειώνονται με τον καιρό: το να συλλέξουμε δείγματα (ζώων) και να εξετάσουμε ανθρώπους που ενδέχεται να είχαν εκτεθεί στον ιό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 θα δώσει επομένως ολοένα και λιγότερα αποτελέσματα», εξηγούν οι ειδικοί. «Η έκθεσή μας (…) θα ήταν το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο», προσθέτουν οι έντεκα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι η Ολλανδή Μάριον Κούπμανς, ο Βρετανός Πίτερ Ντάζακ, ο Βιετναμέζος Χουνγκ Νγκουγιέν-Βιετ και ο Καταριανός Φαράγκ Ελ Μουμπάσερ.
Οι επιστήμονες αυτοί μετείχαν σε μια ομάδα 17 ειδικών απ’ όλον τον κόσμο, που εργάζονταν υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, και 17 Κινέζων εμπειρογνωμόνων. Η έκθεσή τους δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Μαρτίου, μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο στην Ουχάν, την κινεζική πόλη όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας.
Χωρίς να δίνει μια σαφή απάντηση, η έκθεση κατέγραφε τέσσερα σενάρια, πιθανά ή λιγότερο πιθανά. Το πιο αληθοφανές, κατά τους επιστήμονες, είναι να μεταδόθηκε ο ιός στον άνθρωπο από κάποιο ζώο που μολύνθηκε από νυχτερίδες. Ακολουθούσε η υπόθεση της απευθείας μετάδοσης στον άνθρωπο, χωρίς να παρεμβληθεί ενδιαμέσως κάποιο ζώο, της μετάδοσης μέσω τροφίμων (π.χ. κατεψυγμένου κρέατος) και τέλος η διαρροή από κάποιο εργαστήριο, που όμως θεωρείτο «εξαιρετικά απίθανη».
Έκτοτε, «κανένα δεδομένο» που να στηρίζει αυτήν την υπόθεση της διαρροής από εργαστήριο «ούτε δημοσιεύτηκε, ούτε υποβλήθηκε στον ΠΟΥ», αποκαλύπτουν οι ειδικοί.
Η έκθεση τους πάντως επικρίθηκε με το σκεπτικό ότι υποβάθμιζε τις ευθύνες της Κίνας. «Η κινεζική ομάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική στο να μοιραστεί τα δεδομένα» κυρίως για τους 174 πρώτους ασθενείς που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, σχολίασαν οι επιστήμονες.
Στις 13 Αυγούστου η Κίνα απέρριψε την έκκληση του ΠΟΥ για μια νέα επιτόπια έρευνα, κρίνοντας ότι η πρώτη ήταν αρκετή.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 14:26
Μήνυμα Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για την Πρωτομαγιά - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 14:21
Γ. Σκόκας: Πορευόμαστε στον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες της εργατικής τάξης. Από το Σικάγο, την Καισαριανή, τον Μάη του ‘36 - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2026 | 14:16
Ηράκλειο: Αιματηρή επίθεση με μαχαίρι έξω από μπαρ – Αναζητούνται δύο άτομα - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2026 | 14:12
Φορτηγό από την Ισπανία μετέφερε 500 κιλά σκανκ, συνελήφθη ο Βούλγαρος οδηγός στην Ηγουμενίτσα - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2026 | 14:02
Πλήθος κόσμου στις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά – «Τη φλόγα του αγώνα κρατάμε ζωντανή» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.05.2026 | 13:55
Επιδότηση 102 ευρώ το στρέμμμα διεκδικεί η κινόα την ώρά που το σκληρό σιτάρι δεν ξεπερνάει τα 10 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2026 | 13:42
Eπιθέσεις κατά δύο πανεπιστημιακών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.05.2026 | 13:02
Με απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία τίμησαν οι Καρδιτσιώτες την Εργατική Πρωτομαγιά (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 08:53
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 23:34
Εκτροπή οχήματος έξω από τη Λάρισα – Δύο τραυματισμένα άτομα στο νοσοκομείο - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2026 | 12:16
Ολική ήταν η καταστροφή στην επιχείρηση μασάζ στην Κύπρου από τη χθεσινή πυρκαγιά (video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.05.2026 | 09:35
Θλίψη στη Φαρκαδόνα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 32χρονη Σταυρούλα - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 18:10
Επεκτάθηκε σε πολυκατοικία η φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα με ανταλλακτικά στο Ίλιον, κάηκαν όλα τα διαμερίσματα - ΒΟΛΟΣ | 30.04.2026 | 09:30
Πήλιο: Ηλικιωμένη τραυματίστηκε σοβαρά ενώ έκοβε ξύλα με αλυσοπρίονο - ΒΟΛΟΣ | 30.04.2026 | 09:38
Οι σεισμοί στην Σκιάθο προβληματίζουν τους επιστήμονες: Η συσσωρευμένη ενέργεια και το ρήγμα της Ανατολίας - ΕΛΛΑΔΑ | 30.04.2026 | 09:46
Καιρός: Από τα 29άρια σε «χειμωνιάτικη» Πρωτομαγιά – Βουτιά θερμοκρασίας και θυελλώδεις βοριάδες





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed