ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Νεκρός από ψαροντούφεκο ο «Κωστής» της Αλλονήσου- η φώκια - μασκότ του νησιού
Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο

Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος
Θλίψη στην Αλόννησο καθώς νεκρή εντοπίστηκε η αρσενική φώκια - μασκότ του νησιού, ο διάσημος «Κωστής»
Δολοφονημένος, έχοντας κατάσαρκα μία βέργα από ψαροντούφεκο βρέθηκε το Σάββατο ο «Κωστής», η διάσημη φώκια - μασκότ της Αλοννήσου, ο οποίος είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητός από μικρούς και μεγάλους για την κοινωνικότητά του. Ενώ, στην περιοχή ήδη έχει γίνει κινητοποίηση για τον εντοπισμό του δράστη.
Όπως αναφέρει η Οργάνωση MoΜ, Εταιρεία για τη Μελέτη της Μεσογειακής Φώκιας: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κακία και βλακία δεν έχει όρια. H νεαρή αρσενική φώκια «Κωστής» (μασκώτ της Αλοννήσου τους τελευταίους μήνες) είναι νεκρή από ανθρώπινο χέρι».
Και συνεχίζει: «Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο, όπως διαπιστώσαμε, χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της MOm αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον «Κωστή».
Η Οργάνωση υπογραμμίζει ότι αυτός που προέβη στην αποτρόπαια πράξη προφανώς δεν έχει το ελάχιστο θάρρος να εμφανιστεί και να αναλάβει την ευθύνη της ανοησίας του.
Και επισημαίνει: «Για αυτό και καθώς η συγκεκριμένη πράξη εκτός από ανήθικη είναι και κακουργηματική, καλούμε:
Τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι.
Όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο αποτρόπαιο γεγονός να το γνωστοποιήσει άμεσα στις λιμενικές αρχές».
Ενώ, η MOm προχωράει από την πλευρά της σε κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου
«Δολοφονία νεαρής μεσογειακής φώκιας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.)»
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων καταδικάζει απερίφραστα το αποτρόπαιο έγκλημα που έλαβε χώρα εντός της προστατευόμενης περιοχής ευθύνης του. Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι το Σαββάτου 24/07/2021 εντοπίσθηκε πτώμα νεαρής αρσενικής μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, εκβρασμένο σε βραχώδη ακτή της Νήσου Περιστέρα, απέναντι της Αλοννήσου. Το ζώο έφερε διαμπερές τραύμα από καμάκι ψαροντούφεκου (δελφινιέρα). Πρόκειται για τη γνωστή φώκια με τη διακριτική ονομασία “Κωστής” και έφερε το σχετικό καρτελάκι στη ουρά του. Ο “Κωστής” ήταν ιδιαίτερα φιλικός και κοινωνικός με τους ανθρώπους και ποτέ δεν είχε παρουσιάσει επιθετική ή άλλη προβληματική συμπεριφορά. Η άτυχη φώκια μεταφέρθηκε με το σκάφος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης MOm στο λιμάνι της Αλοννήσου όπου φορτώθηκε στο όχημα του Φορέα Διαχείρισης για να ταφεί στη συνέχεια σε χώρο που διαμορφώθηκε ανάλογα. Παράλληλα ελήφθησαν τα απαραίτητα δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας παρουσιάζει στοιχεία αύξησης, απώλειες νεαρών ατόμων που δεν έχουν ωριμάσει αναπαραγωγικά αποτελούν σημαντικές απώλειες όσο αφορά το επίπεδο της κατάστασης διατήρησης του είδους. Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη εντός της προστατευόμενης περιοχής του Θαλασσίου Πάρκου. Για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης θα καταθέσει άμεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου στις λιμενικές αρχές.
.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης
Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.
Στέφανος Παρασκευόπουλος
Καθηγητής, Αντιπρύτανης Π.Θ.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 12:21
Βράβευση στο πλαίσιο του Erasmus+ για την Αμερικάνικη Γεωργική σχολή - ΕΛΛΑΔΑ | 28.01.2026 | 12:11
«Κόλλησε το Lane Assist, μπλόκαρε το τιμόνι»: Τι υποστηρίζει επιζών του τροχαίου των οπαδών του ΠΑΟΚ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:36
Βράβευση στο πλαίσιο του Erasmus+ για την Αμερικάνικη Γεωργική σχολή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:21
Πανελλαδική πρωτιά στον διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών EOES - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:17
Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στον Πύργο Ηλείας - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 10:48
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 10:01
Φωτογραφία από το σημείο της διαρροής προπανίου – «Τους λέγαμε μυρίζει υγραέριο» δηλώνουν οι εργαζόμενοι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 09:45
Θλίψη για το πολύνεκρο τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας, τι εξετάζεται
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:24
Η τελευταία φωτό των γυναικών που χάθηκαν στη Βιολάντα -Λίγες ώρες πριν, στην πρωτοχρονιάτικη πίτα, σοκάρει η τραγωδία - ΔΙΕΘΝΗ | 27.01.2026 | 16:13
Σοκαριστικό τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Επτά οι νεκροί μετά τη σύγκρουση βαν με φορτηγό - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 09:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 09:48
Νέα ανακοίνωση της «Βιολάντα»: Καταβολή μόνιμου μηνιαίου μισθού στις οικογένειες των θυμάτων – στήριξη και των παιδιών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 00:30
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου -Βαρύτατες κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη, τι λέει η εταιρεία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:59
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Εργαζόμενη σώθηκε γιατί αρρώστησε το παιδί της - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.01.2026 | 10:20
«Βιολάντα»: Θρήνος σε Προάστιο και Αγναντερό για τις δύο νεκρές εργαζόμενες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 13:22
Διαρροή αερίου και έκρηξη στους φούρνους δείχνουν τα πρώτα ευρήματα για την τραγωδία στο εργοστάσιο της Βιολάντα



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
