ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Νεκρός από ψαροντούφεκο ο «Κωστής» της Αλλονήσου- η φώκια - μασκότ του νησιού
Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο

Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος
Θλίψη στην Αλόννησο καθώς νεκρή εντοπίστηκε η αρσενική φώκια - μασκότ του νησιού, ο διάσημος «Κωστής»
Δολοφονημένος, έχοντας κατάσαρκα μία βέργα από ψαροντούφεκο βρέθηκε το Σάββατο ο «Κωστής», η διάσημη φώκια - μασκότ της Αλοννήσου, ο οποίος είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητός από μικρούς και μεγάλους για την κοινωνικότητά του. Ενώ, στην περιοχή ήδη έχει γίνει κινητοποίηση για τον εντοπισμό του δράστη.
Όπως αναφέρει η Οργάνωση MoΜ, Εταιρεία για τη Μελέτη της Μεσογειακής Φώκιας: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κακία και βλακία δεν έχει όρια. H νεαρή αρσενική φώκια «Κωστής» (μασκώτ της Αλοννήσου τους τελευταίους μήνες) είναι νεκρή από ανθρώπινο χέρι».
Και συνεχίζει: «Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο, όπως διαπιστώσαμε, χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της MOm αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον «Κωστή».
Η Οργάνωση υπογραμμίζει ότι αυτός που προέβη στην αποτρόπαια πράξη προφανώς δεν έχει το ελάχιστο θάρρος να εμφανιστεί και να αναλάβει την ευθύνη της ανοησίας του.
Και επισημαίνει: «Για αυτό και καθώς η συγκεκριμένη πράξη εκτός από ανήθικη είναι και κακουργηματική, καλούμε:
Τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι.
Όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο αποτρόπαιο γεγονός να το γνωστοποιήσει άμεσα στις λιμενικές αρχές».
Ενώ, η MOm προχωράει από την πλευρά της σε κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου
«Δολοφονία νεαρής μεσογειακής φώκιας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.)»
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων καταδικάζει απερίφραστα το αποτρόπαιο έγκλημα που έλαβε χώρα εντός της προστατευόμενης περιοχής ευθύνης του. Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι το Σαββάτου 24/07/2021 εντοπίσθηκε πτώμα νεαρής αρσενικής μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, εκβρασμένο σε βραχώδη ακτή της Νήσου Περιστέρα, απέναντι της Αλοννήσου. Το ζώο έφερε διαμπερές τραύμα από καμάκι ψαροντούφεκου (δελφινιέρα). Πρόκειται για τη γνωστή φώκια με τη διακριτική ονομασία “Κωστής” και έφερε το σχετικό καρτελάκι στη ουρά του. Ο “Κωστής” ήταν ιδιαίτερα φιλικός και κοινωνικός με τους ανθρώπους και ποτέ δεν είχε παρουσιάσει επιθετική ή άλλη προβληματική συμπεριφορά. Η άτυχη φώκια μεταφέρθηκε με το σκάφος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης MOm στο λιμάνι της Αλοννήσου όπου φορτώθηκε στο όχημα του Φορέα Διαχείρισης για να ταφεί στη συνέχεια σε χώρο που διαμορφώθηκε ανάλογα. Παράλληλα ελήφθησαν τα απαραίτητα δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας παρουσιάζει στοιχεία αύξησης, απώλειες νεαρών ατόμων που δεν έχουν ωριμάσει αναπαραγωγικά αποτελούν σημαντικές απώλειες όσο αφορά το επίπεδο της κατάστασης διατήρησης του είδους. Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη εντός της προστατευόμενης περιοχής του Θαλασσίου Πάρκου. Για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης θα καταθέσει άμεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου στις λιμενικές αρχές.
.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης
Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.
Στέφανος Παρασκευόπουλος
Καθηγητής, Αντιπρύτανης Π.Θ.
- ΒΟΛΟΣ | 26.08.2026 | 10:30
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αύριο η ΜΠΕ για τον περιφερειακό Αγριάς – Μαλάκι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.08.2026 | 10:26
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας «θωρακίζει» αντιπλημμυρικά την Πύλη Τρικάλων - ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ | 26.08.2026 | 10:09
Η νέα ΚΑΠ και η Θεσσαλία: από τη διαβούλευση στη συνδιαμόρφωση - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 09:58
Μεγάλη παρέμβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Φαρσάλων – Υπεγράφη η σύμβαση για Δημοτικό Στάδιο και Υπέρεια - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 09:51
Λάρισα–Ελασσόνα–Κοζάνη: Κάθετος άξονας της Εγνατίας ή δρόμος δεύτερης μοίρας λόγω Ε65; - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 26.08.2026 | 09:47
Πρεμιέρα του 14ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 26.08.2026 | 09:43
Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται απόψε να βάλει «φωτιά» στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.08.2026 | 09:26
Επίσημο: Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για αγορά 2 φρεγατών Bergamini
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.08.2026 | 13:56
Καιρός: Η πρόβλεψη των Ιταλών μετεωρολόγων για τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα- θα έχουμε έντονες καταιγίδες - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 22:25
Βούλιαξε από κόσμο απόψε το κηποθεατρο Αλκαζαρ για την Κατερίνα Λιολιου (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2026 | 08:47
Μαγνησία: Βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 17:21
Φωτιά ανάμεσα σε Στόμιο και Αλεξανδρινή -μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 09:51
Λάρισα–Ελασσόνα–Κοζάνη: Κάθετος άξονας της Εγνατίας ή δρόμος δεύτερης μοίρας λόγω Ε65; - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 01:56
Λάρισα: Ναυαγοσώστες έσωσαν 7χρονο από βέβαιο πνιγμό. «Έκανα ΚΑΡΠΑ πάνω από 5 λεπτά και βάλαμε μάσκα οξυγόνου» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.08.2026 | 09:34
Ποιοί θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 13:50
Ορκίστηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Λάρισας οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί (ΦΩΤΟ+video)


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed