ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκαλεί ο Ερντογάν: Ανακοίνωσε άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου - Η απάντηση της Αθήνας
Το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, εν μέσω απειλών προς την ΕΕ, ο Ερντογάν κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους υπό τον όρο βεβαία ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Σε μια εμπρηστική ομιλία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν που έφτασε παράνομα από χθες στα Κατεχόμενα, αφού τόνισε τη σημασία της ημέρας για τους Τουρκοκυπρίους που «κέρδισαν την ελευθερία τους» καθώς ήταν «αλυσοδεμένοι», είπε πως η Τουρκία στέκεται μαζί με τους μάρτυρες και όσους έχασαν την ζωή τους. «Τώρα δεν φοβόμαστε είμαστε ελεύθεροι χάρη στους μάρτυρες και τις θυσίες τους», ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι μπλοκάρουν εδώ και χρόνια τη λύση, λέγοντας ότι είναι «αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα», έχουν «μαξιμαλιστικές θέσεις», είναι «κακομαθημένοι» και δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν κάτι με τους Τουρκοκυπρίους.
«Έχουν τις ίδιες προθέσεις όπως είχαν στον παρελθόν. Στο Μπουργκενστόκ και στο Σχέδιο Ανάν ήμουν παρών. Είχαμε συνομιλίες. Έκαναν υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Ζήτησαν δημοψήφισμα και είπαν ΟΧΙ ενώ στο βορρά είπαν ΝΑΙ» είπε.
Ακολούθως ο Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά και κατά της Ε.Ε, σημειώνοντας πως ενώ υποσχέθηκαν βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους, τελικά έλεγαν ψέματα. Για τις παραινέσεις και τα διαβήματα που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από Ευρωπαίους πριν από την άφιξή του στην Κύπρο και τις ανακοινώσεις, ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς για τις όποιες ανακοινώσεις».
Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως δεν πρέπει κανείς να αναμένει πισωγυρίσματα. «Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια ρεαλιστική πρόταση 2 κρατών και επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών».
Το κλειδί της λύσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρώτα η αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Στην Κύπρο είπε υπάρχουν δυο διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό, ανέφερε και επομένως, σημείωσε, η όποια λύση πρέπει να βασίζεται σε αυτή την πραγματικότητα.
Σχετικά με την Αμμόχωστο αφού χαιρέτισε τις ανακοινώσεις Τατάρ είπε ότι πλέον δεν υπάρξουν νέα παράπονα στο Βαρώσι, αφού οι όποιες ανησυχίες θα εξαλειφθούν με το άνοιγμα του 3,5 % της περιοχής. «Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός», δήλωσε, τονίζοντας ότι η περιοχή θα γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή.» Κάλεσε του Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
"Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο". Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, "η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας".
"Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους", τονίζει και προσθέτει:
"Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες". "Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο", καταλήγει.
Πηγή real.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 23:03
Τραγωδία σε τροχαίο έξω από την Ελλασόνα με έναν νεκρό και δύο τραυματίες-πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 18:26
Λάρισα: Με δύο νέους υπαλλήλους ενισχύεται η δημοτική Αστυνομία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.03.2026 | 18:18
Δ. Κουρέτας: Πως κατασκευάστηκε η αίθουσα όπου φιλοξενείται η δίκη των Τεμπών - ΒΟΛΟΣ | 24.03.2026 | 18:05
Μαγνησία: Απόπειρες εξαπάτησης εκπαιδευτικών και Διευθυντών σχολικών μονάδων - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 17:10
Λάρισα: Συνελήφθη γυναίκα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.03.2026 | 17:07
Βασιλική Ζιάκα: Οι αξίες του ’21 οδηγός για το σήμερα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.03.2026 | 16:50
Καταγγελίες Βάρρα για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν ήθελαν τους ελέγχους» – Τι κατέθεσε για τις επιδοτήσεις - ΕΛΛΑΔΑ | 24.03.2026 | 16:44
Ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ η ζημιά του Δημοσίου από τις απάτες των 22 συλληφθέντων εις βάρος του ΕΦΚΑ
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 23:03
Τραγωδία σε τροχαίο έξω από την Ελλασόνα με έναν νεκρό και δύο τραυματίες-πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 18:26
Λάρισα: Με δύο νέους υπαλλήλους ενισχύεται η δημοτική Αστυνομία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 08:55
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 17:10
Λάρισα: Συνελήφθη γυναίκα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 13:35
Δωρεά ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού στο ΓΝΛ από Ρόταρυ Λάρισας- Σερέτης: δημιουργείται κέντρο μαστού στο Γενικό (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.03.2026 | 18:18
Δ. Κουρέτας: Πως κατασκευάστηκε η αίθουσα όπου φιλοξενείται η δίκη των Τεμπών - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 13:18
25η Μαρτίου: Κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο των Πεσόντων οι μαθητές και πρόσκοποι της Λάρισας (ΦΩΤΟ +video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.03.2026 | 12:52
Εγκαίνια Πρότυπου Εργαστηρίου Εκπαίδευσης Τεχνιτών Γεωργικών Μηχανημάτων «Παύλος Κοντέλλης» στην ΑΓΣ







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed