ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Editorial: Μήπως είσαι κανένας ανεμβολίαστος;
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ζήτημα βιοηθικής αποτελεί τελικώς το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για τον πλανήτη. Γι΄αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση ζήτησε την άποψη της Επιτροπής Βιοηθικής πριν προχωρήσει σε θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά και των προνομίων που θα έχουν όσοι έκαναν το εμβόλιο.
Ωστόσο, ουδείς φαίνεται να σκέφτηκε στην κυβέρνηση, πως στον Έλληνα όταν επιβάλεις κάτι, γυρίζει μπούμερανγκ και αντιδρά. Συνεπώς, μπορεί η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την κυβέρνηση να λειτουργήσει και αποτρεπτικά για όσους έχουν δισταγμούς για τα νέα εμβόλια του κορονοϊού.
Εξάλλου ο εμβολιασμός μπορεί να είναι λυτρωτικός εν μέσω πανδημίας, όταν αποτελεί προσωπική επιλογή. Μπορεί όμως να μετατραπεί σε συναισθηματική κατάρα, όταν επιβάλλεται αναγκαστικά.
Όμως το ζήτημα εστιάζεται αλλού.
Σε εποχές κορονοϊού, όποιος έχει ανησυχία για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων και δεν εμβολιάζεται, στοχοποιείται αυτομάτως ως «αντιεμβολιαστής». Γίνεται σχεδόν δακτυλοδεικτούμενος, ως εκείνος που δεν θέλει να συμβάλει στην καταπολέμηση του κορονοϊού.
Κυβερνητικοί παράγοντες και επιστήμονες διατυπώνουν με ευκολία την άποψη πως όποιος δεν εμβολιάζεται ανήκει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ωσάν να είναι αφορισμένοι εκείνοι που έχουν ανησυχία ή διστάζουν να κάνουν τα εμβόλια που παρουσίασαν παρενέργειες ακόμη και θανάτους στη χώρα μας.
Αποτέλεσμα όμως είναι οι πολίτες να διστάζουν να εκφράσουν ακόμη και την ανησυχία τους και την άποψή τους. Μια ανησυχία που πιθανώς να εδράζεται στο γεγονός μην τυχόν και είναι εκείνοι οι άτυχοι που μπορεί να εκδηλώσουν για παράδειγμα θρόμβωση και βρεθούν από τη μία στιγμή στην άλλη κοντά στον …δημιουργό τους.
Το εμβόλιο για τον κορονοϊό στις μέρες μας έχει γίνει σχεδόν ταυτόσημο με την έννοια της κοινωνικής καταξίωσης. Σαν να είναι συνυφασμένο με το επίπεδο των γνώσεων, διότι όποιος δεν το αποδέχεται, αυτομάτως κατατάσσεται στην κατηγορία «χαμηλότερου επιπέδου άτομο» που δεν καταλαβαίνει την επιστήμη.
Η απλή ανησυχία, μοιάζει να έχει γίνει χαρακτηριστικό των αδυνάμων που δεν μπορούν να αποδεχτούν την εξέλιξη της επιστήμης και να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του κορονοϊού.
Σ αυτήν την κυβέρνηση λοιπόν προτίμησαν να στοχοποιήσουν τους ανήσυχους πολίτες, παρά να επιχειρήσουν να τους πείσουν για την αποτελεσματικότητα και για τα οφέλη του εμβολιασμού.
Εύκολες λύσεις σε δύσκολες εποχές…
*Για την ιστορία και για να μη σπεύσουν να με στοχοποιήσουν ορισμένοι… είμαι πλήρως εμβολιασμένη…
healthreport.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.10.2025 | 21:55
Προς υλοποίηση η αναθεώρηση του σχεδίου της πόλης του Δήμου Παλαμά ως προς την ρυμοτομία - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2025 | 21:48
Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Γκιάστα «Ρεπορτάζ του κάμπου – 99 αληθινές ιστορίες από τη Λάρισα» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2025 | 21:31
Το θέμα λειτουργίας παιχνιδιών στο λούνα παρκ στο παζαρι έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η Συμπαράταξη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.10.2025 | 16:59
Κώστας Τσιάρας: «Ουδέποτε υπέβαλα την παραίτησή μου» -αιχμές σε ανάρτησή του για όσους διακινούν αυτά τα σενάρια - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2025 | 16:31
Σε εξέλιξη ΕΔΕ στο πανεπιστημιακό για χορήγηση λάθος φαρμάκου σε καρκινοπαθή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.10.2025 | 16:00
Θέμα για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας βάζει ο Αναστάσιος Τσιαπλές ενόψει τη λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.10.2025 | 15:43
«Αστειότητες τα περί παραίτησής μου» -Ο Κ Τσιάρας διαψεύδει τις φήμες ότι υπέβαλε παραίτηση– «Δεν λιγοψύχησα ποτέ» τονίζει - ΒΟΛΟΣ | 16.10.2025 | 15:21
Νέο επεισόδιο σχολικής βίας στον Βόλο: Επίθεση σε ανήλικο στο προαύλιο σχολείου- δέχτηκε χτυπήματα και ο διευθυντής
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.10.2025 | 08:05
Θλίψη στα Τρικαλα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή 43χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2025 | 07:59
Αντιδρούν για τα λουκέτα από καταγγελίες πολιτών μέσω του mystreet οι καταστηματάρχες εστίασης στη Λάρισα (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 16.10.2025 | 15:08
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκρός σε τροχαίο κοντά στο «ΓΝΑ 251» μηχανικός της Πολεμικής Αεροπορίας - ΒΟΛΟΣ | 16.10.2025 | 07:50
Βόμβα ΑΑΔΕ στον Βόλο- Σφράγισε κέντρο (ΚΥΔ) που διαχειρίζεται δηλώσεις ΟΣΔΕ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.10.2025 | 10:00
Ο Κώστας Καραμανλής και η Νατάσα Παζαΐτη ετοιμάζουν σπίτι στην Κόρη Τρικάλων - ΕΛΛΑΔΑ | 16.10.2025 | 09:39
Βροχερός ο καιρός τις επόμενες ημέρες: «Έρχονται και βροχές και Άγιο-δημητριάκο καλοκαιράκι» λέει ο Νίκος Καντερές - ΛΑΡΙΣΑ | 16.10.2025 | 14:15
48ωρο λουκέτο σε 4 ΚΥΔ στη Λάρισα από ΑΑΔΕ για μη έκδοση αποδείξεων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.10.2025 | 07:35
Τι πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τέλος Οκτωβρίου σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, ξεκίνησαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στα ΚΥΔ