ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Νέα σύσταση από ΕΜΑ: «Οχι» στο AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών
Για ποιο λόγο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΜΑ λέει ότι προτείνει να χρησιμοποιούνται άλλα εμβόλια αντί του AstraZeneca.

Να σταματήσουν οι χώρες τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 60 ετών, πρότεινε σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή, ο επικεφαλής της ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εξαιτίας του φόβου για τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί.
Σύμφωνα με το Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο της Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο δεν είναι λίγες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σταματήσει τη χορήγησή του σε άτομα 50 έως 65 ετών.
O επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι: «στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με τη νόσο, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και της Pfizer.
Ερωτηθείς για το εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».
H ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς μία έφηβη έχασε τη ζωή της.
Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σταμάτησε τους εμβολιασμούς με AstraZeneca τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών σχετικά με τα σπάνια προβλήματα θρόμβωσης.
Τους συνέχισε τον επόμενο μήνα με τη σύσταση να χρησιμοποιείται το προϊόν «κατά προτίμηση» για άτομα άνω των 60 ετών, αφού ο EMA δήλωσε ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

- ΔΙΕΘΝΗ | 29.04.2026 | 21:17
Σοκ! Τα 119 δολάρια έπιασε το πετρέλαιο -Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τις χώρες που πληρώνουν διόδια για να περάσουν το Ορμούζ - ΔΙΕΘΝΗ | 29.04.2026 | 21:06
Αλβανία: Εξαρθρώθηκαν call centers απάτης με θύματα και Έλληνες – Στα 50 εκατ. ευρώ η λεία του κυκλώματος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.04.2026 | 20:34
ΑΑΔΕ: Πρώτη πληρωμή ύψους 20,7 εκατ. ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.04.2026 | 20:24
Τέμπη:Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις στους συγγενείς θυμάτων και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί - ΕΛΛΑΔΑ | 29.04.2026 | 20:19
Τραγωδία στην Ηλεία: Κατέληξε ο 13χρονος που τραυματίστηκε με το πατίνι - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 20:16
Η κληρονομιά του Ιπποκράτη στο επίκεντρο του 4ου Ιπποκράτειου Συνεδρίου στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 29.04.2026 | 20:08
Ναυτικός τραυματίστηκε σοβαρά στην Αλόννησο -Επείγουσα αεροδιακομιδή στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 19:51
Αίτημα Κόκκαλη για μόνιμη ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στον Κοινωνικό Τουρισμό της Δ.ΥΠ.Α.
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:22
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών ο Σωτήρης Λιάπης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 09:44
Μπαίνει στις ράγες το έργο Λάρισα–Βόλος: ηλεκτροκίνηση, ETCS και πλήρης αναβάθμιση - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 19:42
Καιρός: Πρωτομαγιά με ομπρέλα και ψύχρα - Η Λάρισα στις 8 περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 14:30
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο κέντρο της Λάρισας σε επιχείρηση μασάζ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2026 | 09:24
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2026 | 14:13
Μέτωπο για την υλοποίηση των ώριμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας – Πρόσκληση σε Χατζηδάκη για αυτοψία στo πεδίο (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 29.04.2026 | 09:16
Τραγωδία στη Μαγνησία: Στα 96 της αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε μην αντέχοντας την απώλεια της κόρης της - ΕΛΛΑΔΑ | 29.04.2026 | 20:19
Τραγωδία στην Ηλεία: Κατέληξε ο 13χρονος που τραυματίστηκε με το πατίνι








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed