ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΙΙ»
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
«ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΙΙ»
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘’Υφαίνοντας το Μέλλον Μέρος ΙΙ’’, που θα πραγματοποιηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Ι.Γ. Κατσίγρα από τις 24 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, επικεντρώνεται στην γυναικεία φύση και δημιουργικότητα. Συμμετέχουν 29 γυναίκες καλλιτέχνιδες με διαφορετικά εκφραστικά μέσα: ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, video και performance, μετουσιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους όπως: το κέντημα, τον αργαλειό, το πλέξιμο και το ράψιμο, το μαλλί, τον καμβά, τα νήματα και τα υφάσματα, με έναν καινούργιο τρόπο και τα μεταλλάσσουν σε έργα σύγχρονης τέχνης, με αφετηρία την παράδοση, τα τοπικά ήθη και έθιμα.
Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει: «Η δική μου συνάντηση με την διεθνούς φήμης Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Janine Antoni, τον Ιανουάριο του 1996, ήταν αφετηρία της συγκεκριμένης έκθεσης, αφού έζησα 3 ολόκληρους μήνες, δίπλα της, καθημερινά, στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής», στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Η οποία ύφαινε την κουβέρτα των ονείρων της, αφού το βράδυ ήταν συνδεδεμένη με μία συσκευή χαρτογράφησης της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, που κατέγραφε τα όνειρά της και το πρωί ύφαινε στον δικό της μεταμοντέρνο αργαλειό την κουβέρτα με την οποία σκεπαζότανε. Τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι κάποια στιγμή θα οργανώσω μια έκθεση με γυναίκες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους και υλικά. Συνειδητοποιώντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην ιστορία, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό, μέσα από την εργασία στο σπίτι, αλλά και στην ανάπτυξη της οικογένειας, ρόλος που αναγνωρίστηκε μόλις πρόσφατα.
Η ιδέα ωρίμασε μέσα στο χρόνο και μέσα από την έρευνα και την επεξεργασία του έργου καλλιτεχνών στην διεθνή και Ελληνική εικαστική σκηνή, το 2019, ξεκίνησε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία το πρώτο μέρος του ‘’Υφαίνοντας το Μέλλον’’ και συνεχίζεται ως ένα work in progress, ερευνητικό εργαστήριο… αφού προστίθενται καινούργια έργα και καλλιτέχνιδες, συντείνοντας σε ένα νέο διάλογο με τον χώρο και τους θεατές. Δεύτερος και σημαντικός Σταθμός η Λάρισα και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Ι.Γ. Κατσίγρα, με καλλιτέχνιδες που συμπληρώνουν το εικαστικό παζλ και εντάσσοντας και το τοπικό στοιχείο, σε μία πολύ διαφορετική και πρωτότυπη έκθεση που συμμετέχουν 29 γυναίκες καλλιτέχνιδες, με έργα που συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους και στον χώρο, ενταγμένα σε έναν νέο πολύ ενδιαφέροντα διάλογο με τον θεατή.»
Οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Αλκαλάη Άρτεμις, Αναστασέα Άντα, Βασιλείου Βίκυ, Γκέκα Πέννη, Δημητροπούλου Μάρθα, Ζέρβα Μπέτυ, Ζυγούρη Μαίρη, Κανακάκη Αικατερίνη, Κάσση Μαριγώ, Κοένιγκ Μαρία- Μαρίκα, Kraja Beskida,Κύρκου Ευδοκία, Κυρμακίδου Εύη, Λαγού Μαρία, Μιχαλακάκου Μάρω, Ευαγγελία Μπασδέκη, Μπέτσου Βίκη, Μύρκα Ιωάννα, Πέτροβα Μαργαρίτα, Πολίτη Σπυριδούλα, Ποταμιάνου Άρτεμις, Ριμπατσιού Κατερίνα, Σδούκου Ιφιγένεια, Σοφολόγη Φανή, Στοϊκού Ελευθερία, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Φουρίκη Έφη, Χανιώτη Δήμητρα, Χιώτη Θάλεια,Penelope’s Web.
*Την βραδιά των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί performance από την Kajar Beskida μία από τις τέσσερις καλλιτέχνιδες που εκπροσωπούν την ομάδα Penelope’s Web, ιδρύτρια της οποίας είναι η Πέτροβα Μαργαρίτα, ενώ στην ομάδα εμπεριέχονται ακόμη, οι: Μπασδέκη Ευαγγελία και Χανιώτη Δήμητρα.
- ΕΛΛΑΔΑ | 05.04.2026 | 20:09
Τραγωδία στην Πάτρα: 48χρονος βρέθηκε απαγχνονισμένος στο σπίτι του - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2026 | 18:58
«Σιγοβράζουν» οι βουλευτές της ΝΔ για τον χειρισμό της δεύτερης δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να κλείσουμε τα γραφεία μας;» - ΒΟΛΟΣ | 05.04.2026 | 18:38
Με λαμπρότητα η Κυριακή των Βαΐων στον Βόλο(video) - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 05.04.2026 | 18:26
Δημ. Ωδείο Λάρισας: Απόψε μια σπάνια διεθνής συνάντηση σαξοφώνου υψηλού επιπέδου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 18:21
Λευτέρης Πετρούνιας: Χρυσός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 18:12
Το μήνυμα Κουρέτα προς νέο υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης: να είναι προσεκτικός με τη Θεσσαλία. Έχει τις περισσότερες εξαγωγές - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 16:03
Ζωντάνεψε σήμερα Κυριακή των Βαΐων η αγορά στη Λάρισα με ανοιχτά τα μαγαζιά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 14:22
Διαψεύδει ο Πλακιάς την Κωνσταντοπούλου ότι αστυνομικοί άσκησαν βία στον Ρούτσι στη δίκη για Τέμπη: Ήμουν εκεί, μη λες ψέματα
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 12:55
Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Στα 74 ευρώ το στρέμμα η ενίσχυση στο βαμβάκι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.04.2026 | 14:09
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό από Μεγάλη Πέμπτη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:42
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 00:53
Μπαλτζώης: Ο Τραμπ «τελειώνει» Ιράν και NATO - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 16:03
Ζωντάνεψε σήμερα Κυριακή των Βαΐων η αγορά στη Λάρισα με ανοιχτά τα μαγαζιά (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.04.2026 | 12:09
«Λύγισε» ο Νίκος Πλακιάς για τα κορίτσια του: «Πάντα αυτές οι θέσεις στο τραπέζι θα είναι αδειανές» (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:44
Εγκαινιάστηκε το μικροβιολογικό εργαστήριο του Στεφ. Εσκίογλου στη Λάρισα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2026 | 12:51
Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι υπουργοί απομακρύνθηκαν για λόγους ευαισθησίας











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed