ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Πόσο αποτελεσματικά είναι απέναντι στην ινδική μετάλλαξη με την πρώτη δόση
Αισιοδοξία από το γεγονός ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της AstraZeneca προστατεύουν από την απειλητική παραλλαγή

Αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της AstraZeneca προστατεύουν από την απειλητική παραλλαγή - Ποιο εμβόλιο προστατεύει περισσότερο από την ινδική μετάλλαξη μετά τη δεύτερη δόση
Σε μια περίοδο που η ινδική μετάλλαξη έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, απειλώντας την επιστροφή στην ομαλότητα, τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας στρέφονται στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μεταδοτική παραλλαγή.
Σε έρευνα που δημοσίευτηκε από το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, αποδεικνύεται ότι η χορήγηση και των δύο δόσεων θωρακίζει σε αισθητά μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τη μία μόνο, τον οργανισμό από την είσοδο του στελέχους.
Αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της AstraZeneca προστατεύουν από την απειλητική παραλλαγή.
Όπως προέκυψε από την ανάλυση δεδομένων σε 1.504 ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο, το εμβόλιο της Pfizer προφυλάσσει σε ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ εμφανίζεται κατά 93% αποτελεσματικό απέναντι στη βρετανική.
Είναι ακόμη γνωστό ότι η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και ευθύνεται για τη ραγδαία διασπορά της φονικής νόσου στη συγκεκριμένη χώρα, είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική.
Εκφράζονται, την ίδια στιγμή, ανησυχίες για τον εκτροχιασμό του σχεδίου χαλάρωσης ανά τον πλανήτη εξαιτίας της εισχώρησης της ινδικής μετάλλαξης σε πάνω από 40 χώρες.
Το κλίμα αγωνίας έχει αποτυπωθεί στη Γηραιά Αλβιόνα, όπου οι λοιμώξεις παρουσιάζουν ελαφρά αύξηση εξαιτίας του νέου στελέχους, ενώ οι υγειονομικές αρχές συστήνουν στους κατοίκους των περιοχών, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη διασπορά, να αποφεύγουν μετακινήσεις και συγκεντρώσεις.
Αναφορικά με τη θωράκιση από την ινδική μετάλλαξη, όταν η συζήτηση φτάνει στο εμβόλιο της AstraZeneca
η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 60%.
Τα αποτελέσματα δεν είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικά όταν πρόκειται για την προστασία από την ινδική μετάλλαξη μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca προστατεύουν κατά 33% από την ινδική και κατά 50%από τη βρετανική μετάλλαξη.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει το πόρισμα που πολλές φορές έχουν προβάλλει οι λοιμωξιολόγοι, ότι δηλαδή ο κόσμος θα πρέπει να τηρεί πλήρως τα μέτρα, να φορά μάσκα και να κρατά αποστάσεις, μετά την πρώτη δόση.
Ο αποχωρισμός από τη μάσκα, σε δημόσιους χώρους, και η μείωση των αποστάσεων, συστήνεται από κορυφαίους φορείς, όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, οπότε και αποκτάται η πολυπόθητη ανοσία.
- ΒΟΛΟΣ | 20.04.2026 | 18:25
Φωτιά σε δάσος στο Νεοχώρι Πηλίου – Συναγερμός στην Πυροσβεστική - ΕΛΛΑΔΑ | 20.04.2026 | 16:28
Ένα δισ. ευρώ η ζημιά στο Δημόσιο από το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δεσμεύτηκαν ξενοδοχείο, βίλες αλλά και τάνκερ - ΕΛΛΑΔΑ | 20.04.2026 | 16:24
Μπλακ άουτ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Έκρηξη σε υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2026 | 14:30
Εκταφές σορών στα Τέμπη: Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας ο Παύλος Ασλανίδης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.04.2026 | 14:24
Ο Δημήτρης Κουρέτας αισθάνεται τυχερός που προχωρά η δομή ανακουφιστικής φροντίδας για τους ασθενείς τελικού σταδίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.04.2026 | 14:03
Νέα πυρά για την ύπαρξη πτυχίων στο ΥΠΑΑΤ - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2026 | 13:57
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών, για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης μέτρων βραχοπροστασίας - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2026 | 13:36
Aσκηση της Πυροσβεστικής σε γνωστό ξενοδοχείο της Λάρισας (ΦΩΤΟ)
- ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 12:13
Θρήνος στον Βόλο για τον θάνατο 46χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 11:19
Σοβαρό τροχαίο με πέντε τραυματίες έξω από τον Τύρναβο - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 11:54
Αγρότης στο Κιλκίς αυτοκτόνησε λαμβάνοντας ισχυρό δηλητήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 22:55
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στον Βρυότοπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2026 | 09:42
Τακούδης: Διπλάσια ύψη βροχής φέτος στη Θεσσαλία σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο τετράμηνο (πίνακας) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 12:02
Περιμένουν το de minimis οι παραγωγοί μηδικής για να ρεφάρουν - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 09:27
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 17:04
Αλλάζει ο καιρός: Άστατος με νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες – Η ανάρτηση Καλλιάνου









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed