ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Εμβόλια AstraZeneca - Johnson - Johnson: Γερμανικό εργαστήριο υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο με τις θρομβώσεις
Το «λάθος» του ιικού φορέα που μπορεί να προκαλέσει τη θρόμβωση

Η J&J είχε ήδη επικοινωνήσει με το εργαστήριο - Το «λάθος» του ιικού φορέα που μπορεί να προκαλέσει τη θρόμβωση
Το μυστήριο σχετικά με τις θρομβώσεις που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού υποστηρίζουν πως έλυσαν επιστήμονες στη Γερμανία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, δήλωσε ότι η έρευνά του έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα.
Η J&J είχε ήδη επικοινωνήσει με το εργαστήριο του Marschalek για να ζητήσει καθοδήγηση και έψαχνε τρόπους για να προσαρμόσει το εμβόλιο της όπως είπε ο ίδιος ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον Marschalek και άλλους επιστήμονες ορισμένα κύτταρα της πρωτεϊνης των εμβολίων είτε συγκολλούνται είτε χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η σημαντική ανοσοποίηση. Αντ- αυτού, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek.
Ο καθηγητής πιστεύει ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια αυτά μπορεί να λυθεί εάν οι προγραμματιστές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της ακίδας της πρωτεΐνης για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.
Τι συμβαίνει
Ο μηχανισμός μετάδοσης σημαίνει ότι τα εμβόλια στέλνουν την πρωτεΐνη-ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο κυττατικό υγρό (κυτοσόλη) που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες, ανέφερε ο Μάρσαλεκ, όπως προκύπτει από προδημοσίευση της έκθεσης που περιγράφουν οι FT.
Μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας σπάνε σε κομμάτια, δημιουργώντας παραλλάξεις, που δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου επισυμβαίνει η διαδικασία ανοσοποίησης.
«Όταν αυτά τα γονίδια ιών βρίσκονται στον πυρήνα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», δήλωσε ο Μάρσαλεκ στους Financial Times.
Η σπάνια επιπλοκή έχει καταγραφεί σε 309 ανθρώπους από τα 33 εκατ. που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και της J&J στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν παρουσιάσει θρόμβωση από τα 16 εκατομμύρια που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Υπάρχει λύση
Ο Μάρσαλεκ εκτιμά ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα, εάν οι φαρμακευτικές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της πρωτεΐνης-ακίδας για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.
Η πρωτεΐνη-ακίδα στο εμβόλιο της J&J ήταν ήδη λιγότερο επιρρεπής από όσο στο AstraZeneca, καθιστώντας την παρενέργεια λιγότερο συχνή. Στις ΗΠΑ, μόλις οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της J&J ανέφεραν τη σπάνια παρενέργεια.
«Η J&J προσπαθεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο εμβόλιο της τώρα», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας: «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να μεταλλάξουμε αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις».
Ο Μάρσαλεκ γνωστοποίησε ότι δεν έχει συζητήσει ακόμα με την AstraZeneca. «Ποτέ δεν επικοινώνησαν με μας, άρα δεν έχουμε μιλήσει μαζί τους, αλλά αν το πράξουν, μπορώ να τους πω τι να κάνουν για να βελτιώσουν το εμβόλιο τους», πρόσθεσε.
Η AstraZeneca δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη. Ο Μάρσαλεκ επισήμανε ότι ήδη έχει παρουσιάσει τα ευρήματά τους στις αρμόδιες γερμανικές αρχές. «Τα ευρήματά τους εξέπληξαν, γιατί κανείς δεν σκεφτόταν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα». υπογράμμισε.
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:55
Δ. Δεληγιάννης επικεφαλής Συμπαράταξης Λαρισαίων: Η αλληλεγγύη δεν είναι συγκυρία — είναι ευθύνη - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:36
Όνειρο απατηλό η ενοικίαση οικονομικά προσιτής κατοικίας - Αύξηση ενοικίων 39,4% από 2019 έως 2025- +40% η Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:22
Εκλογές στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας ενόψει κινητοποιήσεων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 04.11.2025 | 20:11
Παραδόθηκαν τα τρία καταζητούμενα αδέλφια για το μακελειό στα Βορίζια - ΒΟΛΟΣ | 04.11.2025 | 20:07
Δήμος Νοτίου Πηλίου: Δωρεάν παραχώρηση κτηρίου για τη διατήρηση του καταστήματος ΕΛΤΑ στην Αργαλαστή - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:04
Δ. Λαρισαίων: Ριζική ανακατασκευή χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας σε Φαλάνη και Γιάννουλη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.11.2025 | 20:01
Φάνης Τακούδης: Πάνω από 120 χιλιοστά βροχής σε Σποράδες, νότιο Πήλιο από τα μεσάνυχτα (video) - ΒΟΛΟΣ | 04.11.2025 | 19:41
Χρ. Τριαντόπουλος: Πρόταση για ακτοπλοϊκή σύνδεση Β. Εύβοιας – Β. Σποράδων – Ν. Πηλίου
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.11.2025 | 10:02
Τρίκαλα: Έκλεβε επί τρία χρόνια το ταμείο fast food - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.11.2025 | 16:51
Τσιάρας στην Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν γνωρίζω τίποτα για δικογραφίες που με αναφέρουν - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 11:11
Διαμαρτυρία από τους διανομείς της Λάρισας- ενημερώνουν τον κόσμο με φυλλάδια στην κεντρική πλατεία (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.11.2025 | 12:51
Κουρέτας: Στρατηγικό σχέδιο για καταπολέμηση ευλογιάς με εμβόλια, μέτρα βιοασφάλειας (ΦΩTO) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.11.2025 | 09:57
Απάντηση από ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της Νιτρορύπανσης ζητούν οι Διαχειριστικές Αρχές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.11.2025 | 19:23
Άρχισαν συλλήψεις για παραβίαση μέτρων βιοασφάλειας για ευλογιά -στη Λάρισα τα περισσότερα κρούσματα -θανατώθηκαν 403.925 ζώα - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 09:57
Ο μανάβης από τη Λάρισα ενθουσίασε την Παπαρίζου και εξασφάλισε θέση στο Voice! - ΛΑΡΙΣΑ | 04.11.2025 | 20:36
Όνειρο απατηλό η ενοικίαση οικονομικά προσιτής κατοικίας - Αύξηση ενοικίων 39,4% από 2019 έως 2025- +40% η Λάρισα






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed