ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μέχρι και στα 10 ευρώ το κιλό εκτοξεύθηκε η τιμή παραγωγού στο πρώιμο κεράσι
Έλλειψη στην αγορά λόγω παγετού

Πλήρης επιβεβαίωση για το προ ημερών ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και ρεκόρ τιμής παραγωγού όλων των εποχών.
Πριν από λίγες μόλις ημέρες, είχαμε αναφερθεί στη μεγάλη δυναμική του πρώιμου κερασιού φέτος, από άποψη της τιμής παραγωγού και της ζήτησης (δείτε πατώντας εδώ), αλλά και στις μεγάλες ζημιές που γράφουν τα περισσότερα κτήματα, ως αποτέλεσμα των παγετών του Μαρτίου και του Απριλίου, αλλά και των χαλαζοπτώσεων. Ζημιές και επιπτώσεις στην ποιότητα του φετινού προϊόντος, καταγράφονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, ανά περίπτωση.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετριάς Πέλλας, που παραλαμβάνει κεράσια, έχοντας 30 παραγωγούς - μέλη, στην περιοχή της Σκύδρας έγιναν πράξεις την Κυριακή με τιμή παραγωγού από 7,5 έως 8,5 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Ιμβριώτη τα κεράσια του Συνεταιρισμού προορίζονται για την αγορά της Ρουμανίας, ενώ γενικώς φέτος στην περιοχή, υπάρχει μεγάλη μείωση παραγωγής, λόγω των παγετών, αλλά και του χαλαζιού, που έπεσε στην περιοχή.
Στον κάμπο των Γιαννιτσών, τώρα, ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων, κ. Σάββας Παστόπουλος, υπάρχουν κτήματα με τεράστια ζημιά και κάποια που έχουν λίγο καρπό, άρα γενικά, παρατηρείται μεγάλη μείωση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον Σάββα Παστόπουλο, οι τιμές παραγωγού, αυτές τις ημέρες, κυμαίνονται μεταξύ 7 και... 10 ευρώ το κιλό. Η συγκεκριμένη τιμή μάλιστα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά στο πρώιμο κεράσι.
Το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε να συγκομίζει την παραγωγή του ο κ. Αντώνης Τραούδας, παραγωγός πρώιμου κερασιού από τον Κολινδρό Πιερίας. Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται μεγάλη μείωση παραγωγής και τιμές πολύ υψηλότερες από πέρσι, οι οποίες αγγίζουν και τα 10 ευρώ το κιλό για το πολύ ποιοτικό κεράσι.
Ο κ. Μιχάλης Κελεσίδης, παραγωγός και έμπορος φρούτων από το νομό Πέλλας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι όλα γενικώς τα φρούτα στην περιοχή φέτος, λόγω των παγετών, θα υποστούν μείωση παραγωγής. Οι δε τιμές παραγωγού στο πρώιμο κεράσι, σύμφωνα με τον κ. Κελεσίδη, είναι αυξημένες κατά 40% από πέρσι, φθάνοντας σήμερα και τα 6 ευρώ το κιλό. Ο κ. Κελεσίδης στέλνει εκτός των άλλων και προϊόν, στην Κρήτη, όπου όπως μας είπε οι τιμές πρώιμου κερασιού που πληρώνει ο καταναλωτής φθάνουν και τα 15 ευρώ το κιλό, ενώ στην Αθήνα, μπορεί να βρει κανείς πρώιμα κεράσια και σε χαμηλότερες τιμές.
Σύμφωνα τέλος με τον κ. Στέλιο Μπαχτσεβανίδη, παραγωγό από το Φυλάκιο Έβρου, «οι πρώιμες ποικιλίες έχουν οψιμίσει, αλλά το καθοριστικό είναι πως θα έχουμε μείωση παραγωγής λόγω των πρόσφατων παγετών». O κ. Μπαχτσεβανίδης καλλιεργεί κεράσια Early Bigi, Sweet Early, Grace Star, Black Star και Big Star, ενώ σε κάποια νέα κτήματα, που δεν είναι ακόμα παραγωγικά καλλιεργεί Τσολακέικα, Early Lory, Early Bigi, Canada και Sabrina.
Μπίκας Αλέξανδρος -agrotypos.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 19:43
Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λάρισας για τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 19:32
Επετειακή εκδήλωση για τα 5 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας Άνοιας «ΝΟΗΜΑ» Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 19:20
«Διαχείριση Ανθεκτικότητας Αγρωστωδών Ζιζανίων σε Χειμερινά Σιτηρά»: Επίκαιρη ημερίδα του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 16:23
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Δήμο Τεμπών: Νεκρός σε τροχαίο 15χρονος μοτοσικλετιστής - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 14:31
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13 μονάδων για τη ΝΔ - Ανατροπή στην 2η θέση με Τσίπρα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 14:27
Η μαφία του ΟΠΕΚΕΠΕ: Από Κρήτη έως Θεσσαλονίκη – Μπίζνα εκατομμυρίων με «μαϊμού» χωράφια - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 14:18
Επίσκεψη στη ΔΥΠΑ Λάρισας από την υποδιοικήτρια Αντωνία Αράχωβα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.05.2026 | 12:24
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αστυνομική επιχείρηση για παράνομες επιδοτήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Σέρρες
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 13:18
Βρέθηκαν αρχαία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις εργασίες εκσκαφής για τη νέα συνδετήρια πτέρυγα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 16:23
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Δήμο Τεμπών: Νεκρός σε τροχαίο 15χρονος μοτοσικλετιστής - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 10:48
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 11:43
Ο προβληματισμός του Απ. Δοντά για την «κοιλάδα» data centers στη Λάρισα- θα καταναλώνει νερό όσο η πόλη της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 16:48
Λάρισα: Συναγερμός για την εξαφάνιση ανηλίκου - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 11:16
Μεγάλη ζημιά σε αχλάδια, ροδάκινα, αμπέλια προκάλεσε η χθεσινή χαλαζόπτωση στον Τύρναβο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:29
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 21:41
Τακούδης: 28,3 χιλιοστά βροχής στο Συκούριο μεσα σε μισή ώρα χθες- μεγάλη ένταση βροχής (video)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed