ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
«Πράσινο φως» για το φράγμα της Μεσοχώρας – Κ. Σκρέκας: Έγινε το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του έργου
ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ

Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ), το οποίο συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, γνωμοδότησε ομόφωνα ότι το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο είναι συμβατό με τον Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύνταξη και υποβολή από τη ΔΕΗ Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την έκδοση της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ΑΕΠΟ, η οποία εκδόθηκε το 2017 με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, ακυρώθηκε με την απόφαση 2230/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το έργο, για το οποίο η ΔΕΗ έχει δαπανήσει 280 εκατομμύρια ευρώ από το 1986 έως το 2011, είναι ήδη κατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του (φράγμα, αγωγός προσαγωγής, σταθμός παραγωγής και συνοδά έργα) και υπολείπονται ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες για το κλείσιμο του φράγματος. Η ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο.
Από τη λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας θα προκύψουν σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο όπως:
– Παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μη εξαρτώμενη από τον λιγνίτη ή το πετρέλαιο 362 GWh ετησίως, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων οξειδίων αζώτου, θείου και άνθρακος στην ατμόσφαιρα, της κατανάλωσης των αποθεμάτων στερεών καυσίμων της χώρας και τη μείωση των εισαγόμενων καυσίμων.
– Αποθήκευση νερού, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα και καθοριστική συμβολή στην αντιπλημμυρική προστασία των γύρω περιοχών, λόγω της σημαντικής αποθηκευτικής ικανότητας 250 εκατ. m3 νερού ετησίως.
– Αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της τάξεως των 400.000 τόνων ετησίως.
– Συνεισφορά στην ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της ευστάθειας και την αύξηση της εφεδρείας στο Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου στην περιοχή της Θεσσαλίας, το οποίο έχει μπλοκάρει εδώ και πολλά έτη. Τον περασμένο Ιανουάριο επισκεφθήκαμε την περιοχή μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και δεσμευτήκαμε ότι το ΥΗΕ Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη, δεδομένου ότι θα αυξήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, συμβάλλοντας έμπρακτα στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το έργο θα προσφέρει ενισχυμένη προστασία στην ευρύτερη περιοχή και από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Πηγή: skai.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.01.2026 | 13:44
Μητσοτάκης στους αγρότες: Να μπει τέλος σε μια περίοδο μεγάλης έντασης για την κοινωνία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 13:20
Στο Μαξίμου για τη συνάντηση με Μητσοτάκη οι αγρότες – Τα αιτήματα, τι λέει η κυβέρνηση, τι είπε ο Ανεστίδης - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 13:09
Βόλος: 40χρονος επιτέθηκε στην 27χρονη σύντροφό του - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.01.2026 | 13:00
Μαρινάκης: Δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής στα μπλόκα - Να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 12:44
Δωρεά αυτοκινήτου -κινητής Μονάδας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 12:34
Έφτασαν οι αγρότες στο Μαξίμου - Στην επιτροπή και ο Κώστας Ανεστίδης - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 11:47
Κατέθεσαν μήνυση οι δύο αγρότες για τους βανδαλισμούς στα τρακτερ τους στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 22:56
Τραγωδία στη Λάρισα: «Τρελή» πορεία αυτοκινήτου σταμάτησε σε προστατευτικές μπάρες - Νεκρός ο οδηγός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.01.2026 | 10:48
Τακούδης- επικαιροποίηση: Πάνω από μισό μέτρο χιόνι στα ορεινά Δυτ. Θεσσαλίας- πιθανή χιονόπτωση από Τρίτη στα αστικά κέντρα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 12:01
Επιπλέον 25 ευρώ για το βαμβάκι, 15 ευρώ στο σιτάρι ως στρεμματική ενίσχυση για το 2025 μέσω των eco-schemes - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 12:32
Γιατί η Αθήνα θέλει να φύγει ως καλλιέργεια το βαμβάκι από τη Θεσσαλία και τη χώρα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 10:36
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 17:09
Ποιό χωριό της Λάρισας ντύθηκε στα λευκά το πρωί της Κυριακής (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 11:24
Nτογκούλης: Περιπου 100.000 ΑΦΜ αγροτών απλήρωτα λόγω προβλημάτων ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ., monitoring (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 20:44
Με 14 αιτήματα αύριο στο Μαξίμου οι αγρότες– Κόστος παραγωγής, χαμένο εισόδημα και κτηνοτροφία στο επίκεντρο

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
