ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
«Πράσινο φως» για το φράγμα της Μεσοχώρας – Κ. Σκρέκας: Έγινε το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του έργου
ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ

Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ), το οποίο συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, γνωμοδότησε ομόφωνα ότι το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο είναι συμβατό με τον Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύνταξη και υποβολή από τη ΔΕΗ Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την έκδοση της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ΑΕΠΟ, η οποία εκδόθηκε το 2017 με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, ακυρώθηκε με την απόφαση 2230/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το έργο, για το οποίο η ΔΕΗ έχει δαπανήσει 280 εκατομμύρια ευρώ από το 1986 έως το 2011, είναι ήδη κατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του (φράγμα, αγωγός προσαγωγής, σταθμός παραγωγής και συνοδά έργα) και υπολείπονται ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες για το κλείσιμο του φράγματος. Η ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο.
Από τη λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας θα προκύψουν σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο όπως:
– Παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μη εξαρτώμενη από τον λιγνίτη ή το πετρέλαιο 362 GWh ετησίως, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων οξειδίων αζώτου, θείου και άνθρακος στην ατμόσφαιρα, της κατανάλωσης των αποθεμάτων στερεών καυσίμων της χώρας και τη μείωση των εισαγόμενων καυσίμων.
– Αποθήκευση νερού, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα και καθοριστική συμβολή στην αντιπλημμυρική προστασία των γύρω περιοχών, λόγω της σημαντικής αποθηκευτικής ικανότητας 250 εκατ. m3 νερού ετησίως.
– Αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της τάξεως των 400.000 τόνων ετησίως.
– Συνεισφορά στην ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της ευστάθειας και την αύξηση της εφεδρείας στο Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου στην περιοχή της Θεσσαλίας, το οποίο έχει μπλοκάρει εδώ και πολλά έτη. Τον περασμένο Ιανουάριο επισκεφθήκαμε την περιοχή μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και δεσμευτήκαμε ότι το ΥΗΕ Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη, δεδομένου ότι θα αυξήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, συμβάλλοντας έμπρακτα στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το έργο θα προσφέρει ενισχυμένη προστασία στην ευρύτερη περιοχή και από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Πηγή: skai.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.01.2026 | 10:09
ΤΕΕ: Παράταση έξι μηνών για τις «έξυπνες γέφυρες» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 10:06
Θεσσαλονίκη: Γκράφιτι με τιμές ναρκωτικών σε προαύλιο σχολείου – Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί - ΔΙΕΘΝΗ | 24.01.2026 | 10:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ στέλνει «αρμάδα» προς το Ιράν -Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «ολοκληρωτικό πόλεμο» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.01.2026 | 10:01
Κόκκαλης: Νομιμοποιείτε τα ανύπαρκτα κοπάδια – Αποσύρετε άμεσα την ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 09:59
45χρονη μεθυσμένη οδηγός έπεσε με το αυτοκίνητό της σε χαντάκι – Της είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα από το 2022 - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 09:54
Πέθανε ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης σε ηλικία 88 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 24.01.2026 | 09:52
Δύο Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.01.2026 | 09:48
Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στον ΠΑΘΕ
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:58
Αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από 55 ημέρες παραμονής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 11:27
Πέταξαν απορρυπαντικό στο σιντριβάνι της Καρδίτσας! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 14:27
Παπασταύρου: Η καρδιά της ενέργειας της Ευρώπης χτυπά στην Αμπελιά Φαρσάλων (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 09:19
ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς-472.928 θανατώσεις ζώων -2 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2026 | 10:42
Καιρός - Μαρουσάκης: Ο χειμώνας επιστρέφει - Νέα 48ωρη κακοκαιρία, πότε ξεκινάει - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:09
Στουρνάρας στο δείπνο του ΣΘΕΒ: Η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο σε ένα χαοτικό διεθνές περιβάλλον



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
