ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ισραήλ-Η μεγαλύτερη μελέτη σε πραγματικές συνθήκες: 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer
Η αποτεεσματικότητά του μειώνεται σημαντικά όταν κάποιος λαμβάνει μόνον μια από τις δύο δόσεις

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 95% κατά της COVID-19, αλλά το επίπεδο αποτελεσματικότητάς του μειώνεται σημαντικά όταν κάποιος λαμβάνει μόνον μια από τις δύο δόσεις του, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε πραγματικές συνθήκες.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 95% κατά της COVID-19, αλλά το επίπεδο αποτελεσματικότητάς του μειώνεται σημαντικά όταν κάποιος λαμβάνει μόνον μια από τις δύο δόσεις του, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε πραγματικές συνθήκες.
Η μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπιστώνει "τα οφέλη για τη δημόσια υγεία ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμού", σύμφωνα με αυτούς που την πραγματοποίησαν, επιστήμονες της Pfizer και της ισραηλινής κυβέρνησης.
Αυτοί επισημαίνουν όντως ότι στο Ισραήλ, πρωταθλητή στον κόσμο στους εμβολιασμούς, αυτοί "ήταν η βασική κινητήριος δύναμη της μείωσης των λοιμώξεων από COVID-19".
Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τη γενίκευση των πορισμάτων αυτών για άλλα κράτη, καθώς η ταχύτητα των προγραμμάτων εμβολιασμού και η εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, προειδοποιούν.
Η μελέτη αυτή αποτελεί την εκδοχή που δημοσιεύτηκε και επανεξετάστηκε από άλλους ανεξάρτητους επιστήμονες των πρώτων αποτελεσμάτων που είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο από την Pfizer και το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.
Αυτή αφορά σε υγειονομικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μεταξύ της 24ης Ιανουαρίου και της 3ης Απριλίου, ημέρα κατά την οποία το 72% των ανθρώπων άνω των 16 ετών (ήτοι σχεδόν 5 εκατομμύρια) και το 90% των άνω των 65 ετών στο Ισραήλ είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους των Pfizer/BioNTech.
Η ανάλυση αφορά κυρίως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, το B.1.1.7, που είναι κυρίαρχο στη χώρα.
Η μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο είναι "πολύ αποτελεσματικό" σε αυτούς που είναι άνω των 16 ετών επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση: προστατεύει κατά 95,3% έναντι της λοίμωξης, κατά 97,2% έναντι της νοσηλείας και κατά 96,7% έναντι του θανάτου. Τα επίπεδα αυτά προστασίας παραμένουν παρόμοια και για αυτούς που είναι άνω των 85 ετών.
Ωστόσο αυτά μειώνονται σημαντικά όταν οι άνθρωποι έχουν λάβει μόνο μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου: 57,7% έναντι της λοίμωξης, 75,7% έναντι της νοσηλείας και 77% έναντι του θανάτου στους άνω των 16 ετών.
Η μελέτη αυτή "δείχνει τη σημασία που έχει ένας πλήρης εμβολιασμός στους ενηλίκους" με δύο δόσεις, επισημαίνουν οι συντελεστές της έρευνας. Σύμφωνα με αυτούς, μία μόνο δόση μπορεί επίσης να παρέχει μια βραχύτερη προστασία, ιδίως με την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που είναι πιο ανθεκτικά στο εμβόλιο.
Κατά την περίοδο της ανάλυσης, καταγράφηκαν 232.268 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από COVID-19 στο Ισραήλ (με 4.481 σοβαρές λοιμώξεις και 1.113 θανάτους) και σχεδόν το 95% των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν επέτρεψε να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους, το οποίο κυκλοφορεί επίσης στη χώρα.
Τον Φεβρουάριο μια πρώτη μελέτη σε μεγάλη κλίμακα (1,2 εκατομμύριο άνθρωποι), που έγινε στο Ισραήλ και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση NEJM, είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: https://www.skai.gr/
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 19:24
Γιορτή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 29.03.2026 | 19:15
Ιράν ενώ οι Αμερικανοί ετοιμάζουν χερσαία επέμβαση: «Θα τιμωρήσουμε τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους μια για πάντα» - ΔΙΕΘΝΗ | 29.03.2026 | 17:26
Νέο... casus belli της Τουρκίας: «Αν εμπλακούν οι Κούρδοι στον πόλεμο, θα απαντήσουμε στρατιωτικά» - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 29.03.2026 | 17:01
Κορέα, Ύψωμα 381: Όταν οι Έλληνες φαντάροι συνέτριψαν τους Κινέζους εθελοντές του Μάο το 1951 - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 16:32
Κολυδάς: «Προσοχή στη Θεσσαλία» για την επικίνδυνη κακοκαιρία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη - ΒΟΛΟΣ | 29.03.2026 | 16:02
Πρώτη πτήση της EasyJet από το Μπρίστολ στη Σκιάθο με 146 επιβάτες - ΒΟΛΟΣ | 29.03.2026 | 15:58
Βόλος: Σύλληψη 40χρονου για διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.03.2026 | 15:56
Δ. Νατσιός: «Κύπριοι αγωνιστές – Το ζωντανό παράδειγμα ηρωισμού που δεν διδάσκεται σήμερα»
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2026 | 18:32
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε η Ανθή Γκατζά σε ηλικία 52 ετών - ΒΟΛΟΣ | 28.03.2026 | 18:38
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο 54χρονης - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 14:44
Νίκος Πλακιάς για δίκη για τα Τέμπη: «Η δίκη θα γίνει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Και θα τελειώσει πάλι εκεί» - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 20:14
Πρωταπριλιά με σφοδρή κακοκαιρία σε 7 περιοχές - Kίνδυνος για πλημμύρες, έως και 10 μποφόρ οι άνεμοι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.03.2026 | 09:48
Τακούδης: Έντονες βροχές Τετάρτη και Πέμπτη στη Θεσσαλία-απαιτείται αυξημένη προσοχή (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 17:57
Έσπευσε να βοηθήσει σε θανατηφόρο τροχαίο και παρασύρθηκε κι αυτός: Τραγικό διπλό δυστύχημα στην Εγνατία με δύο νεκρούς - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 21:24
Ιωάννινα: Τουλάχιστον 30 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο Πάπιγκο λόγω ισχυρής χαλαζόπτωσης – Όχημα έπεσε στον γκρεμό - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 23:28
Καμπανάκι Καντερέ για κακοκαιρία την Πρωταπριλιά: Βροχές, καταιγίδες και κίνδυνος πλημμυρών σε όλη τη χώρα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed