ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αιγοπροβατοτρόφοι: Δυσαρέσκεια που δεν πληρώθηκαν συνδεδεμένες, μένουν εκτός Νέων Αγροτών
Μπορεί οι τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων φέτος το Πάσχα να είναι υψηλές αλλά οι κτηνοτρόφοι φαίνονται δυσαρεστημένοι

Μπορεί οι τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων φέτος το Πάσχα να είναι υψηλές αλλά οι κτηνοτρόφοι φαίνονται δυσαρεστημένοι γιατί δεν πληρώθηκαν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Μάλιστα, όπως φαίνεται από δηλώσεις στελεχών του ΥπΑΑΤ, οι πληρωμές συνδεδεμένων ζωικού αναμένεται να γίνουν μετά τις 17 Μαΐου.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι με τα κριτίρια του προγράμματος Νέων Αγροτών, που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των ζώων και το κόστος εγκατάστασης μια νέας εκτροφής στην χώρα μας αλλά και τα προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις των στάβλων, ουσιαστικά δεν αφήνουν να ενταχθεί κανένας νέος αιγοπροβατοτρόφος.
Ο κ. Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων), δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν να δουν τέτοιες τιμές στα αμνοερίφια εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια. Αυτή την στιγμή πουλάνε οι κτηνοτρόφοι στα 7 έως 7,5 ευρώ το κιλό. Τις επόμενες ημέρες αναμένται να φτάσει στα 8 έως 9 ευρώ.
Φέτος ευνόησε ότι το Πάσχα των Καθολικών έγινε πριν ένα μήνα και είχαμε πολλές εξαγωγές αρνιών από την χώρα μας στην ΕΕ. Επίσης η άσχημη οικονομική κατάσταση των παραγωγών είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μικρός αριθμός διαθέσιμων ζώων. Όμως έγιναν για πρώτη φορά και σοβαροί έλεγχοι στα σύνορα από το κράτος. Υπήρχαν κτηνίατροι σε κάθε πύλη εισόδου όλο το 24ωρο που έλεγχαν όλα τα φορτηγά με ζώα.
Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι είναι πολύ δυσαρεστημένοι γιατί δεν πληρώθηκαν τις συνδεδεμένες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουμε φέτος μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών. Επίσης έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη το κόστος παραγωγής. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί στην χώρα μας οι εκτροφές αιγοπροβάτων».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), Τάκης Πεβερέτος, «μόλις το 30% των αιγοπροβατοτρόφων πούλησαν τα ζώα τους σε αυτές τις υψηλές τιμές. Οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν λόγω της δύσκολης οικονομικής κτάστασης να τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, περίπου στα 3,5 ευρώ το κιλό.
Οι έμποροι φέτος ξεκίνησαν να αγοράζουν αμνοερίφια από τα τέλη Ιανουαρίου και τα έβαζαν στα ψυγεία τους. Οι κτηνοτρόφοι πωλούσαν σε χαμηλές τιμές γιατί δεν μπορούσαν να τα εκτρέφουν λόγω των ακριβών ζωοτροφών. Βλέπω τώρα τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε τα αρνιά στα 7,8 ευρώ το κιλό, δηλαδή κάτω από τις τιμές που πουλάνε οι κτηνοτρόφοι. Αυτό σημαίνει ότι τα ζωα τα είχαν αγοράσει νωρίτερα σε χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς».
Ο αιγοπροβατοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους γιατί δεν πληρώθηκαν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Επίσης είχε πει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι θα στήριζε οικονομικά την κτηνοτροφία λόγω της φετινής μεγάλης ανόδου των τιμών που είχαμε σε όλες τις ζωοτροφές. Δεν έκαναν τίποτα όμως κια όπως δηλώνουν σήμερα δεν υπάρχουν χρήματα για πληρωμή ενισχύσεων de minimis.
Η απαξίωση της κτηνοτροφίας όμως συνεχίζεται από το ΥπΑΑΤ. Όπως φαίνεται με τις πολιτικές επιλογές που έχει κάνει θέλει να πετάξει εκτός του επερχόμενου προγράμματος Νέων Αγροτών τους αιγοπροβατοτρόφους. Ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο θα πρέπει να έχει ζωικό κεφαλαιο. Το πρόγραμμα μιλά για 150 αιγοπρόβατα, δηλαδή ένα κόστος γύρω στα 20.000 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να έχει στάβλο, που στοιχίζει περίπου 50.000 ευρώ. Όμως πρέπει να έχει και άδεια λειτουργίας ο στάβλος. Να σας επισημάνω όμως ότι το νέο Σχέδιο Νόμου για τις άδειες λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων, που θα έκανε τις διαδικασίες πιο εύκολες, βρίσκεται ξεχασμένο σε κάποιο γραφείο του ΥπΑΑΤ και δεν έχει ακόμη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή».
Παϊσιάδης Σταύρος -agrotypos.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 08.04.2026 | 19:13
«Εμπλοκή» με την εκεχειρία - Έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ-Το Ιράν δεν πάει στις συνομιλίες χωρίς εκεχειρία στον Λίβανο - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 19:09
Αναβαθμίζεται ο Μαγνητικός Τομογράφος 3Tesla στο Π.Γ.Ν. Λάρισας με Τεχνητή Νοημοσύνη - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 18:24
Ήττα που τη βάζει σε περιπέτειες γνώρισε η ΑΕΛ από τον Παναιτωλικό (1-2) - ΕΛΛΑΔΑ | 08.04.2026 | 17:29
Φρίκη στα Χανιά: Συνελήφθη καθηγητής για κακοποίηση 14χρονης μαθήτριας - ΒΟΛΟΣ | 08.04.2026 | 17:03
Βόλος: Αποκαρδιωτική εικόνα στο λιμάνι – «Λάθος ερωτήσεις, χωρίς απαντήσεις» προειδοποιεί ο Κορμάς - ΒΟΛΟΣ | 08.04.2026 | 17:00
Το ιστορικό Τρενάκι του Πηλίου “Μουτζούρης” επιστρέφει στα δρομολόγια του - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 16:55
Καρυστιανού σε Δεληγιάννη: «Οι θεσμοί δεν λειτουργούν με εμμονές, ούτε με κραυγές» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 16:40
Συνολικά 2.147 κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων και 25 κρούσματα αφθώδους πυρετού
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 08:32
Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες σε σιτάρι 8.9 ευρώ το στρέμμα, κριθάρι 11.5 ευρώ, όλα τα ποσά-ολοταχώς για πληρωμή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 19:28
ΑΑΔΕ: Πληρωμή σήμερα 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων -122 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένη βαμβακιού - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 10:14
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρή 22χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της μπροστά στους γονείς της - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 11:46
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρές σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκαν δύο αδελφές σε διαμέρισμα (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 20:50
Καραμπόλα οχημάτων έξω από τη Λάρισα: Στο νοσοκομείο διασωληνωμένος 47χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 10:25
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε η Μαρία Αγιαννιώτου σε ηλικία 49 ετών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 08.04.2026 | 09:44
Μετέωρα: Ανατριχιαστικό βίντεο από την πτώση της 65χρονης στο κενό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 10:37
Στην ώρα της αλλά με 26 εκατ. ευρώ λιγότερα για βαμβάκι, η πληρωμή της Τρίτης, εξισωτική την Πέμπτη, εκκαθάριση τον Ιούνιο













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed