ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Μπορούν οι πολίτες να κάνουν αλλαγή στο εμβόλιο; – Τι λέει ο φαρμακευτικός σύλλογος
Αρκετοί πολίτες έχουν ζητήσει να αλλάξουν το εμβόλιο της AstraZeneca

Με μία σχετική δυσπιστία αντιμετωπίζουν ορισμένοι πολίτες το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, μετά από περιστατικά θρομβώσεων, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου τις τελευταίες ημέρες, γίνεται προσπάθεια από πολίτες να αντικαταστήσουν το συγκεκριμένο εμβόλιο ενάντια στον κοροναϊό, το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα με εμβόλιο άλλης εταιρείας.
Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν υπάρχει η δυνατότητα στο σύστημα για τροποποίηση σκευάσματος.
Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό covid-19 δεν δίνει τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου και καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.
«Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID -19 δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ.
Επομένως και προστίθεται πως για επιδημιολογικούς λόγους και για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού παρακαλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.
Για την ανησυχία που έχουν προκαλέσει κάποια επεισόδια θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε, μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
“Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι 1 στις 346.000” τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. “Όπως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, έτσι έχει και το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί υπέρ της ασφάλειάς του” πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι όλα τα εμβόλια για τον κοροναϊό αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από όλους τους οργανισμούς. “Έχει αποδειχθεί ότι όλα τους είναι ασφαλή και απολύτως αποτελεσματικά” τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν θα χρειαστεί επαναληπτικό ή τρίτο εμβόλιο το φθινόπωρο, καθώς τα αποτελέσματα από έρευνες είναι ενθαρρυντικά. Εξήγησε δε ότι όσοι έτυχε να νοσήσουν, παρά το ότι είχαν εμβολιαστεί, έφεραν πολύ χαμηλό ιικό φορτίου.
Όσον αφορά στις παραδόσεις εμβολίων στη χώρα μας, απάντησε ότι οι εταιρίες έχουν επιβεβαιώσει παραδόσεις για τον Μάη και τον Ιούνιο, ενώ πλέον μπαίνει στο “παιχνίδι” και η Johnson & Johnson, ήδη από το τέλος Απριλίου, με λίγες μόνο δόσεις.
“Αναμένονται στην Ελλάδα 300.000 εμβόλια της Johnson & Johnson τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο” έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους.
Όσο για τα self test, τα χαρακτήρισε ένα σημαντικό, βοηθητικό εργαλείο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. “Βοηθούν να εντοπίσουμε κρούσματα και να περιορίσουμε την πανδημία. Είναι απλό και δεν θα δυσκολευτούν οι πολίτες” κατέληξε.
Πηγή in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 31.10.2025 | 08:58
 Τραγωδία τα ξημερώματα στον Βόλο: Νεκρός 44χρονος στο σπίτι του
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.10.2025 | 21:30
 Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου: Οργισμένο «όχι» στο λουκέτο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Αγναντερό
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 21:25
 Σ. Δασκαλόπουλος: «Απαίτηση του Δήμου Παλαμά η άμεση επαναλειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» (ΒΙΝΤΕΟ)
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 21:17
 Δημ. Μπιλάλης καθηγητής Γεωπονικού Παν. Αθηνών: Το βαμβάκι έχει μέλλον παρά την κρίση τιμών την τελευταία διετία
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 20:58
 Η επόμενη μέρα της θέρμανσης έκανε στάση στη Λάρισα-Παρουσίαση της νέας γενιάς αντλιών θερμότητας Daikin Altherma 4 H (ΦΩΤΟ)
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 20:40
 Κουρέτας: Ψέμματα ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για ευλογιά- η χώρα δεν έχει αιτηθεί έγκριση
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 20:30
 Φυτικό κεφάλαιο Daniel 50 εκατ. ευρώ Νοέμβρη -120 εκατ. προκαταβολή ΕΛΓΑ για εαρινό παγετό, έως 15 Δεκέμβρη η πληρωμή
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 20:08
 Σε απόγνωση οι Λαρισαίοι αγρότες ετοιμάζουν μπλόκα στα τέλη Νοέμβρη (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.10.2025 | 10:58
 Σφοδρή επίθεση Κώστα Τσιάρα σε Δημήτρη Κουρέτα – «Χρειάζεται σοβαρότητα, όχι λαϊκισμός στην αντιμετώπιση της ευλογιάς»
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.10.2025 | 13:42
 Ζωοτροφές μόνο για παραγωγικά ζώα – «Η επιδότηση είναι μισή και όχι για όλη την εκτροφή» διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 11:22
 Στη Λάρισα ξανά για τη δίκη με τα χαμένα βίντεο της τραγωδίας των Τεμπών Κωνσταντοπούλου, Βελόπουλος (ΦΩΤΟ)
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.10.2025 | 10:42
 Θλίψη στην Καρδίτσα: «Έφυγε» από τη ζωή ο πολιτικός μηχανικός Ηλίας Παπαβασιλείου
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 20:08
 Σε απόγνωση οι Λαρισαίοι αγρότες ετοιμάζουν μπλόκα στα τέλη Νοέμβρη (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 08:57
 Στρατιωτικός ο 31χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στη Λάρισα
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 09:12
 Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 10:49
 Δήμος Τεμπών: Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛTΑ στο Συκούριο






































 Facebook
 Facebook Twitter
 Twitter Youtube
 Youtube RSS Feed
 RSS Feed