ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Νότης Μαριάς: 6 Απριλίου 1941 - 80 χρόνια από την επίθεση του Χίτλερ στην Ελλάδα
Ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεχίζεται

Γράφει ο Νότης Μαριάς*
Συμπληρώνονται στις 6 Απριλίου 2021 ογδόντα ολόκληρα χρόνια από την εισβολή του Χίτλερ στην Ελλάδα. Η ναζιστική επίθεση ενάντια στην Πατρίδα μας ξεκίνησε στις 5.15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941.
Μάλιστα οι Γερμανοί δεν τήρησαν καν τη διακοίνωση που είχαν επιδώσει στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία ανακοίνωναν ότι θα αρχίσουν εχθροπραξίες στις 6.00 το πρωί της 6ης Απριλίου.
Η ναζιστική επίθεση ξεκίνησε στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και όπως έγινε στην Πίνδο και στη Βόρειο Ήπειρο έτσι και στα οχυρά του Ρούπελ ο ελληνικός στρατός με απαράμιλλη ανδρεία πάλεψε ενάντια στις ναζιστικές ορδές και τους έδωσε να καταλάβουν στην πράξη τι σήμαινε η ρήση που λίγο καιρό πριν φέρεται ότι είχε πει ο Τσόρτσιλ, ότι δηλαδή οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.
Και ενώ ο Χίτλερ περίμενε ότι θα έκανε περίπατο και θα κατακτούσε σε λίγες ημέρες την Ελλάδα τελικά με τεράστιες απώλειες μπόρεσε να ολοκληρώσει την πλήρη κατάκτηση της Ελλάδας την 1η Ιουνίου 1941 όταν έληξε και η Μάχη της Κρήτης.
Έτσι καθυστέρησε σχεδόν δύο μήνες με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο για την επίθεση κατά της Ρωσίας. Αυτό λοιπόν το δίμηνο ήταν κρίσιμο γιατί τον έπιασε ο ρωσικός χειμώνας στα περίχωρα της Μόσχας.
Αν όμως η Ελλάδα είχε πέσει σε μια βδομάδα τότε η γερμανική επίθεση κατά της Ρωσίας με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα θα ξεκινούσε γύρω στα μέσα Απριλίου αντί στα μέσα Ιουνίου 1941, ήτοι δυο μήνες νωρίτερα οπότε και η έκβαση της γερμανικής εισβολής στην τότε ΕΣΣΔ πιθανόν να ήταν διαφορετική και ενδεχόμενα και η τύχη του ίδιου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επομένως τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία οφείλουν πολλά στην ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του Άξονα γεγονός το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουν όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.
Τόσο σε σχέση με το ζήτημα της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων όσο και σε σχέση με την αντιμετώπιση εκ μέρους τους της Τουρκίας η οποία όπως αναλύουμε παρακάτω ερωτοτροπούσε με τον Χίτλερ την ώρα που οι Έλληνες πάλευαν ενάντια στους ναζί στο Ρούπελ.
Μια Τουρκία η οποία τελικά λίγες ημέρες πριν τη γερμανική εισβολή στη Ρωσία υπέγραψε Σύμφωνο Φιλίας με τον Χίτλερ.
Την ώρα λοιπόν που ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατέβαζαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη τη νύκτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941, οι Τούρκοι διαπραγματευόταν για να τα βρουν με τον Χίτλερ.
Την ώρα που ο Ελληνικός λαός έδινε σύσσωμος τη μάχη της εθνικής αντίστασης ενάντια στον Άξονα η Τουρκία προχωρούσε στη Σύναψη Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας με τον Χίτλερ και τους ναζί.
Έτσι σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία πολέμησε τους Ιταλούς στη Βόρειο Ήπειρο και τους Γερμανούς στο Ρούπελ, η Τουρκία τάχθηκε ανοιχτά και επίσημα με το μέρος των ναζί. Ειδικότερα στις 18 Ιουνίου 1941, η Τουρκία συνήψε με τη ναζιστική Γερμανία και τον Χίτλερ την Γερμανο-Τουρκική Συνθήκη Φιλίας.
Η Συνθήκη υπογράφτηκε στην Άγκυρα από τον πρέσβη της χιτλερικής Γερμανίας Franz von Papen και τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεχμέτ Σουκρού Σαράτζογλου. Επρόκειτο για ένα Σύμφωνο μη επιθέσεως διαρκείας δέκα ετών.
Είχε προηγηθεί στις 4 Μαρτίου 1941 επιστολή του Χίτλερ προς τον τούρκο πρόεδρο Ισμέτ Ινονού την οποία του παρέδωσε ο von Papen, με την οποία ο Χίτλερ έδινε τη διαβεβαίωση στην Άγκυρα ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί στην Τουρκία και για τον λόγο αυτόν τα ναζιστικά στρατεύματα που είχαν μπει στη Βουλγαρία θα έμεναν μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

Έτσι όταν στις 6 Απριλίου 1941 ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός έδινε τιτάνιο αγώνα, την ίδια ώρα οι Τούρκοι έκαναν μπίζνες με τους ναζί για να τα κονομήσουν ως συνήθως.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη σύναψη του Γερμανο-Τουρκικού Συμφώνου μη επιθέσεως, ο Χίτλερ στις 22 Ιουνίου 1941 επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, έχοντας όμως καθυστερήσει λόγω της ελληνικής αντίστασης στο Ρούπελ και στη μάχη της Κρήτης όπου αποδεκατίστηκαν οι αλεξιπτωτιστές του.
Άλλωστε είναι ιστορικά γνωστό ότι ο Χίτλερ έχασε τη μάχη με τον ρωσικό χειμώνα λόγω της ελληνικής αντίστασης και της συνακόλουθης καθυστέρησης.
Στη συνέχεια τον Οκτώβριο 1941 η Τουρκία υπέγραψε με το Χίτλερ την Συμφωνία Clodius με βάση την οποία εφοδίασε τη ναζιστική πολεμική μηχανή με 45.000 τόνους χρωμίου το διάστημα 1941-42 και με 90.000 τόνους χρωμίου κατ΄ έτος το 1943 και 1944, παρέχοντας έτσι στους ναζί ένα υπερπολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται στη διαδικασία κατασκευής όπλων.
Την ίδια στιγμή όμως η Άγκυρα ακολουθώντας τη γνωστή της καιροσκοπική πολιτική πουλούσε χρώμιο και στους Αγγλο-αμερικάνους καθώς και αποξηραμένα φρούτα και καπνό.
Και κάτι ακόμη. Μόλις η Τουρκία είδε ότι έρχεται η συντριβή του Χίτλερ και καθώς τον Αύγουστο του 1944 ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στη Βουλγαρία, η Άγκυρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τους ναζί.
Περίμενε όμως μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 1945 για να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία μιας και δεν ήταν σίγουρη για το τελικό αποτέλεσμα του πολέμου.
Έτσι η Άγκυρα κατάφερε να πλασαριστεί μαζί με τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!!!
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 22:05
Μεγαλειώδης παρέλαση στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.03.2026 | 21:57
Τρίκαλα: Μπλόκα της Τροχαίας ανήμερα της 25ης Μαρτίου -Αλκοτέστ σε πλήρωμα περιπολικού - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 21:44
Πώς έχασαν τη ζωή τους μητέρα και κόρη στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή» (video) - ΔΙΕΘΝΗ | 25.03.2026 | 21:36
Λευκός Οίκος: Αν το Ιράν δεν δεχτεί την ήττα του, ο Τραμπ θα εξαπολύσει κόλαση, δεν είναι σε αδιέξοδο οι συνομιλίες - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 21:21
Ισχυρός σεισμός 4,9 στο Άγιο Όρος - Αισθητός και στη Λάρισα και τις Σποράδες - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 21:18
Φρικτές σκηνές στον Βόλο: Φώναζαν βοήθεια ενώ καίγονταν ζωντανές μάνα και κόρη - Σοκάρουν μαρτυρίες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 21:13
Ξεσπά ο αδελφός του 51χρονου Καρδιτσιώτη τραγουδιστή: «Του έλεγα μην μπλέκεις με αυτήν την κοπέλα» - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 21:00
Τραγωδία στον Βόλο: Νεκρές μητέρα και κόρη έπειτα από έκρηξη σε σπίτι
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 12:15
Εικόνες και βίντεο από την παρέλαση της Λάρισας- με αραιή συννεφιά πλήθος κόσμου την παρακολουθεί - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 12:32
Εικόνες από την παρέλαση στην παραλία του Βόλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 13:42
Προφυλακιστέος ο 17χρονος για τη δολοφονία του Γ. Τσιτόγλου - Θα οδηγηθεί στις φυλακές Κασσαβέτειας - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 23:03
Τραγωδία σε τροχαίο έξω από την Ελλασόνα με έναν νεκρό και δύο τραυματίες-πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 21:13
Ξεσπά ο αδελφός του 51χρονου Καρδιτσιώτη τραγουδιστή: «Του έλεγα μην μπλέκεις με αυτήν την κοπέλα» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 18:26
Λάρισα: Με δύο νέους υπαλλήλους ενισχύεται η δημοτική Αστυνομία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 13:07
Εντυπωσιακή η παρουσία μαθητών και ενόπλων δυνάμεων στην παρέλαση της Λάρισας απέσπασε θερμά χειροκροτήματα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 17:10
Λάρισα: Συνελήφθη γυναίκα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed