ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κουκουβέλας: Το αχαρτογράφητο ρήγμα του Τιταρήσιου έδωσε το σεισμό του Δαμασίου των 6,3 ρίχτερ
Ο Λαρισαίος καθηγητής τοποθετεί όργανα μέτρησης για να βρει παλαιότερους σεισμούς στο νέο ρήγμα

Στο Βλαχογιάννι βρέθηκε σήμερα ο Λαρισαίος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ένας εκ των τεσσάρων Θεσσαλών σεισμολόγων ( οι άλλοι τρεις είναι οι Καρδιτσιώτες Ευθύμιος Λέκκας, Κώστας Παπαζάχος και ο Τρικαλινός Θανάσης Γκανάς) που συνέταξαν το πόρισμα για τους δύο σεισμούς στην Ελασσόνα κ. Γιάννης Κουκουβέλας.
Εκεί όπως μας ανέφερε μιλώντας στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας τοποθετει όργανα μέτρησης της χρονολογίας ιζημάτων και πετρωμέτων που έχουν υποστεί θραύση από σεισμούς στο παρελθόν, προκειμένου με τη μέθοδο του άνθρακα -14, να υπολογιστεί η ηλικία τους που θα μας δώσει χρήσιμα ιστορικά στοιχεία για παλιότερους σεισμούς που έγιναν στο ρήγμα του Τιταρήσιου, όπως ο ίδιος το ονόμασε που ήταν εκείνο που έδωσε τελικά το σεισμό των 6,3 ρίχτερ στο Δαμάσι την Τετάρτη και των 6 ρίχτερ την επόμενη ημέρα λίγο βορειότερα.
Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ χρήσομα για τους επιστήμονες προκειμένου να προσδιορίσουν και κάθε πόσα χρόνια, δεκαερτίες ή αιώνες είχαμε σεισμούς στην περιοχή, ώστε να γνωρίζουμε το χρόνο που απαιτείται για να συσσωρευτεί η σεισμική τους ενεργεια που εκτονώθηκε με τους σεισμούς στη γνωστή πλέον ρηγματογόνο ζώνη, όπως αυτή προσδιορίστηκε από το χθεσινό πόρισμα των σεισμολόγων.
Ο κ. Κουκουβέλας παραδέστηκε ότι οι σεισμολόγοι ξεγλάστηκαν αρχικά με το σεισμό τςη Τετάρτης και τονα π[ε΄δωσαν στο ήδη γνωστό καιχαρτογραφημένο ρήγμνα Τυρνάβου, αλλά αυτό είανι ένα άλλο που τώρα χαρτογραφείται και το ονομάζουν πλέον οι γεωλόγοι ρήγμα Τιταρήσιου. Το γεγονός μάλιστα ότι το ρήγμα αυτό είναι κατά μήκος του πταμού σε μία ακτεύθυνση ανατολή- δύση, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να το δούν διά γυθμνού οφθαλμού λόγω των προσωσηγενών εδαφών στο ποτάμι και για τούτο απιτήθηκε και η δοριφορική απεικόνιση.
Τέλςο ο Λαρισαίος καθηγητής της Γεωλογίας ανέφερε ότι θα υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί, πιθανόν και πάνω από πένετε ρίχτερ για 2 με 3 μήνες ακόμη μέχρι να ηρεμήσει η περιοχή που εκτείνεται σε ένα τόξο από νότο μεταξύ Πηνειάδας - Κουτσόχερου, μέχρι Βορρά πάνω από το Μεσοχώρ, προς Αμούρι και Βερδικούσια, μήκους περί τα 35 χιλιόμετυρα και πλάτους 5 χιλιομέτρων, για αυτό συνέστησε υπομονή στους Λαρισαίους, αλλά τόνισε ότι όσων οι κατοικίες δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές δεν πρέπει να ανησυχούν.
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.03.2026 | 19:30
Τα 61 προϊόντα όπου επιβάλλεται πλαφόν στα περιθώρια κέρδους - Αναλυτικά η λίστα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.03.2026 | 19:27
Κ. Μητσοτάκης: Εντός του μήνα οι αποφάσεις για τον περιορισμό πρόσβασης σε social media για παιδιά κάτω των 15 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 19:15
Σπείρα Ρομά στη Λάρισα: Απέσπασαν 710.000 ευρώ από πατέρα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 18:34
Νεκρή βρέθηκε γυναίκα στη Γιάννουλη Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 17:56
Στη Νεάπολη Λάρισας το Allwyn Final-4 Κυπέλλου βόλεϊ ανδρών - ΒΟΛΟΣ | 11.03.2026 | 17:52
Σκιάθος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεφωνικής απάτης - ΒΟΛΟΣ | 11.03.2026 | 17:50
Μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου στο CERN – «Ταξίδι στο κέντρο της ύλης» - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 17:45
Χρυσά βραβεία στον «Ροδίτη» και το τσίπουρο Τυρνάβου «Old Spirit»
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.03.2026 | 21:11
Λάρισα: Οι Ρομά που εμπλέκονται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχαν μέχρι και… ελικοδρόμιο! (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.03.2026 | 12:00
Δοντάς: Φέτος θα ειναι η χρονιά του βαμβακιού - πως ο πόλεμος στον κόλπο ευνοεί την αύξηση της τιμης του (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.03.2026 | 10:03
Τακούδης για αγρότες: Βροχές την επόμενη εβδομάδα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.03.2026 | 19:52
Λιποθύμησε η πρόεδρος της δίκης για τα βίντεο των Τεμπών (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.03.2026 | 21:26
Βρέθηκε απαγχονισμένος 70χρονος σε χωριό της Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.03.2026 | 09:20
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 10:09
Χρυσές λίρες, βίλες και ελικοδρόμιο: Στον ανακριτή Λάρισας σήμερα η οικογένεια Ρομά για τη μεγάλη απάτη - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 18:34
Νεκρή βρέθηκε γυναίκα στη Γιάννουλη Λάρισας



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed